”Södertälje och Modo slår ur underläge nu”

Wennerholm: Det är Växjö
som sitter i förarsätet nu

Foto: Foto: PIC-AGENCY
i förarsätet Växjö har efter halva kvalserien skaffat sig ett försprång på båda lagen från elitserien.
SPORTBLADET

Det såg ut som Kvalserien var rena motorvägen tillbaka till Elitserien för Modo och Södertälje.

Men när serien tar paus på halva vägen är det Växjö som sitter i förarsätet.

Förvånande?

Nej, inte mer än att både Luleå och AIK är i varsin SM-semifinal just nu.

Växjö slår Södertälje borta på straffar och har tagit tre poäng på två bortamatcher mot elitserielagen. Och Rögle slår Modo hemma på straffar och det är katastroflarm i Örnsköldsvik.

Men jag har varit inne på ämnet förr.

Det här är en säsong där det inte spelar någon roll vilka namn som står bak på tröjorna.

Luleå, AIK och Växjö har bevisat att det går bra ändå. Växjö är light-versionen av det som hänt i elitserien.

Växjö tonar ner favoritskapet

Jag märkte tidigt den där speciella sammanhållningen och vi mot dom-känslan som finns i Växjö den här säsongen.

Tränaren Janne Karlsson är suverän på att bygga upp just de känslorna och även efter segern i går stod han och sa att avståndet till elitserielagen hade växt sedan förra säsongen.

Han försöker tona ner varenda liten antydan till att Växjö skulle vara favoriter efter ledningen i halvtid.

Men det är de ju.

De har överlevt två raka bortamatcher mot elitseriemotstånd och återvänder till Växjö med tre vunna poäng och har nu två raka hemmamatcher mot både Södertälje och Modo då serien vänder.

Janne vill självklart inte ha något favorittryck på sig i det läget. Det förstår jag mycket väl.

Men nu är det Södertälje och Modo som slår ur underläge och jag undrar om det inte förvandlats till en nackdel att ha hemmaplan för Växjö

Vem vet?

Men en sak vet jag. Hockeyn har bytt ansikte den här säsongen och idag handlar det mycket mer om skridskoåkning, kraft och energi än om ren talang och handleder. Och att den som kan få 20 hockeyspelare i en trupp att följa samma spelidé är en vinnare.

Luleå, AIK och Växjö är tre exempel på det. Tre lag som var i stort sett uträknade inför den här säsongen kan nu mäta sig mot de bästa.

Plånböckernas tid är förbi

Knappt någon trodde på Växjö i allsvenskan sedan de tappat sina absolut spelare efter förra säsongen. En säsong som ändå betraktades som en succé, trots att Växjö blev hopplöst sist i kvalserien på sex poäng.

Nu har de tagit det dubbla innan serien ens vänder och toppar tabellen.

Jag tror ingen har något exakt svar på vad som hänt i svensk hockey, där spetskompetens och större skicklighet hos enskilda spelare varit den avgörande skillnaden de senaste 30 åren.

Klubbar som HV 71, Frölunda och Modo – i det här sammanhanget – har kunnat hävda sig därför att de haft tjockast plånböcker.

Nu verkar den tiden vara förbi.

Frölunda är på väg att byta ansikte totalt och ta tillbaka sina gamla juniorspelare som man lät försvinna över landet för att ge utrymme åt alla hopplösa miljonförvärv. Det är en ny tid för de spelare som Malmös nya tränare Leffe Strömberg kallar ”grythundar”.

Ett bra uttryck måste jag säga.

Spelare som ger allt i varje byte, som aldrig ger upp en förlorad puck och som aldrig överger sitt speciella ansvarsområde. Gamla och numera tempofattiga hjältar som Niklas Sundström och Per Svartvadet i Modo får inte en lugn sekund och ännu mindre tid att fundera då de har pucken.

Minsta tveksamhet så har det en ”grythund” som hugger dem i hälen.

Jag kan inte säga att det är enbart positivt för svensk hockey. Det är ett steg mot en likriktning med mindre talangfulla spelare och där NHL och KHL nyper spetsspelarna som normalt sett står för underhållningen och kan göra det där oväntade som plötsligt förändrar en hel match.

Jag tror den tiden är förbi. Därför är det en ny tid där strukturerade och sammansvetsade lag kan gå hur långt som helst. Som Växjö.

Småland förtjänar ett till elitserielag

Men samtidigt tycker jag att Småland förtjänar ett elitserielag till. Och vilka derbyn det kan bli nästa är mellan HV 71 och Växjö.

De kan bli hetare än de mellan Luleå och Skellefteå som jag följer just nu.

  

Kris i Modo?

Nej, det har det varit i flera år nu.

Det här är bara en naturlig fortsättning på ett sönderfall som startade efter SM-guldet 2007.

Även om jag tror att Modo fixar det till slut.

ARTIKELN HANDLAR OM