Wennerholm: Tre Kronor spelar för att undvika ett historiskt VM-fiasko

Foto: Foto: SCANPIX
Tollefsen tvingade på Wennerholm en lusekofta.
SPORTBLADET

KOSICE. Nu spelar Sverige för att överleva i VM. Ny skrällförlust mot Österrike i kväll och svenskarna står med ena benet i nedflyttningsgruppen.

För nu är USA plötsligt storfavoriter i sista gruppspelsmatchen.

Och Tre Kronor spelar för att undvika ett historiskt VM-fiasko.

Så kan det gå om man förlorar öppningsmatchen mot ett lag som Norge. Titta på Ryssland.

Skrällförlust i första matchen mot Tyskland med 0–2 och sedan en rysare mot VM:s sämst rankade lag Slovenien i går. Det blev 6–4 till ryssarna till slut, men slovenerna hade 4–4 ända in i slutminuterna och vann skotten med 35–25. Det ska egentligen inte kunna hända, men det här verkar vara ett VM där blåbären bestämt sig för att slå tillbaka.

Ryssarna var ordentligt skakade och jublade som efter en seger i en VM- final när Alexander Radulov satte matchavgörande 5–4 med 3.41 kvar att spela. Vad är det som händer egentligen?

Och i dag är det Sveriges tur att spela en måstematch mot en på papperet helt underlägsen motståndare. Näst sämst rankade Österrike.

Men nu står mer på spel än det gjorde mot Norge. En förlust i kväll kan skicka ner Sverige i VM:s nedflyttningsgrupp. Det ska inte kunna hända, men efter den här öppningen på VM känner jag mig absolut inte säker längre.

Inte förlorat sedan 1947

Sverige har förlorat två VM-matcher mot Österrike tidigare i VM- historien, men det var på Hedenhös tid. Senaste förlusten kom vid VM i Prag 1947. Det är 64 år sedan.

Jag trodde aldrig jag skulle sitta och måla upp en skräckbild inför en andra gruppmatch mot Österrike i en VM-turnering. Men tacka Norge för det. De visade att allt kan hända och som Sverige spelade i den matchen går det inte att vara säker på någonting längre.

Pär Mårts nya offensiva spelidé som gett sådana framgångar i junior-VM, kan förvandlas till en fallgrop i A-VM, där alla nationer blivit oerhört drivna taktiskt och inte bjuder på någonting bakåt. Ta Tyskland som chockade hemmafavoriterna Slovakien och vann med 4–3 efter en rysare i går, där slovakerna hämtade in 0–4 till 3–4 i sista perioden. Det innebär att Tyskland kommer att vinna grupp A och ha både Ryssland och Slovakien bakom sig.

Skräll är bara förnamnet.

Tyskarna spelar som ett schweiziskt precisionsur och är faktiskt det lag som imponerat mest på mig så här långt i VM.

Jag har sällan sett ett lag med så liten felprocent och när de får chanserna så sitter pucken. Inte världens roligaste hockey, men effektiv och påminner mycket om hur Luleå spelat i elitserien.

Jag vet inte om Jonas Rönnqvist och tyskarnas förbundskapten Uwe Krupp är gamla kompisar, men det verkar som de tagit samma kurs i hur hockey ska spelas.

Tre Kronor är jämnast genom tiderna

Sverige har ju varit den nation som varit jämnast i hela VM-historien tidigare. Det har varit väldigt få genomklappningar och Tre Kronor är utan tvekan VM-historiens jämnaste lag.

När jag ska ranka Sveriges största VM-fiaskon är det faktiskt svårt att få ihop ens en lista över de tre sämsta VM-turneringarna.

Sedan 1937, då Sverige blev nia och ett resultat som knappt kan räknas längre, har Sverige varit som sämst sjua i ett VM.

Det var i VM i St Petersburg år 2000 då svenskarna gjorde ett dåligt gruppspel och sedan föll mot Finland i en kvartsfinal med 1–2. Inget jättefiasko direkt. Men det är faktiskt senaste gången Sverige förlorat en kvartsfinal och inte tagit sig vidare till semi.

De flesta verkar ha snappat upp att jag lovade att ha en lusekofta på mig resten av VM om Norge slog Sverige i öppningsmatchen i VM.

Nu är jag inte den som sviker mina löften, men det var stört omöjligt att hitta en norsk lusekofta här i Kosice i går. Speciellt som det var söndag och 1 maj och alla butiker var stängda.

Men vår norska tvillingtidning Verdens Gang lyckades naturligtvis hitta den enda som fanns i Kosice. Enda problemet var att den tillhörde en kvinnlig norsk student som är här och pluggar. Storlek: Small.

Men jag kunde ju inte backa när norske backen Ole-Kristian Tollefsen inte ville något hellre än att trotsa fysikens lagar och tvinga den på mig med ren muskelkraft.

Jag förstod varför Tollefsen betraktas som en av elitseriens tuffaste backar, när jag hörde hur varenda fiber i den norska ullen sprack när han svepte den om mig och till och med lyckades knäppa en av knapparna. Det var nästan samma bragd som att spöa Sverige. Men roligt var det.

Och än den gång: Grattis, Norge. Ni gjorde den här VM-turneringen mer spännande än jag någonsin räknat med.

FAKTA

Tre Kronors tre största VM-fiaskon

VM i Prag 1985

Placering: Sexa.

Kommentar: Leif Boorks första och enda VM som förbundskapten slutade med sämsta placeringen på 37 år. Sverige hamnade i nedflyttningsgruppen och hade bara Väst- och Östtyskland bakom sig då turneringen var över, i ett A-VM som bara bestod av ­åtta lag.

VM i London 1937

Placering: Nia.

Kommentar: Sveriges sämsta VM genom tiderna. Svenskarna hamnade på den delad sistaplats i turneringen tillsammans med Rumänien och Norge. Sverige förlorade mot Polen (0–3), Kanada (0–9) och Frankrike (1–2). Men det var förhistorisk tid i svensk hockeyhistoria.

VM i Wien 1996

Placering: Sexa.

Kommentar: Kent Forsberg var förbundskapten i ett VM där det mesta gick snett för Sverige. Ett dåligt gruppspel gav ändå en ”enkel” kvartsfinal mot USA som mest var ute och festade. Men det blev stryk – 2–3 – och svenskarna var utslagna.

ARTIKELN HANDLAR OM