Han är en ny Sundin

Wennerholm: Berglund ger mig vibbar av en ung Sudden

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Ett av Mats Sundins mål i VM 1991.
SPORTBLADET

KOSICE. När oron var som störst slog Tre Kronor tillbaka.

De krossade USA med 6–2, vann VM-gruppspelet och tystade alla tvivlare.

Och kanske ser vi en ny svensk storstjärna födas i den här turneringen.

Patrik Berglund, 22, gav mig vibbar av en ung Mats Sundin.

Den 20-åriga ”Sudden” som nästan ensam spelade hem VM-guldet till Sverige i Åbo 1991.

Foto: AFP
STJÄRNA Patrik Berglund var mycket bra mot USA och hyllades av både Pär Mårts och spelarna i Tre Kronor.

Sveriges förvandling var total i matchen mot USA. Det blev den skrattmatch jag trodde att premiären mot Norge skulle bli. Plötsligt stämde allt i Mårts hockey och amerikanarna hade inte en chans.

Och Patrik Berglund var så stor där ute på isen, att tankarna direkt gick till Mats Sundin och VM-laget 1991. Inte bara för att yttermåtten är ganska lika och att centerrollen förenar de två. Berglund är 192 cm och väger 102 kilo, Sudden var och är 195 och vägde 105 kilo när han var som starkast.

Och efter sina två mål mot USA toppar Patrik Berglund VM:s skytteliga med sina fyra mål och turneringen har knappt börjat.

Det är en jämförelse som inte är så orimlig som den låter. Det gäller hela det svenska laget här i Slovakien.

VM-laget 1991 hade en ung VM-debuterande back i Nicklas Lidström och en supertalang i 20-åriga Mats Sundin som gjort 59 poäng (23+36) under sin debutsäsong i NHL och Quebec Nordiques.

Jag minns att Tre Kronor var totalt utdömda efter att ha förlorat sista träningsmatchen med 5–8 mot Kanada inför avresan till Helsingfors där VM-turneringen startade. Jag minns en kollega som öppnade sin VM-rapportering med att Sverige med stora steg var på väg mot B-gruppen i VM.

Det blev VM-guld till slut.

Det blev ett lag som bara växte.

Och det blev ett gigantiskt internationellt genombrott för Mats Sundin.

Har talangen att bli en storstjärna

Han vann VM:s poängliga och kom med i turneringens All Star Team. Han avgjorde på egen hand den avgörande matchen mot Sovjetunionen (sista turneringen de spelade under det namnet) med att göra 2–1. Ett mål som blivit nästan lika klassiskt i svensk hockeyhistoria som Tomas Sandströms 2–2 i Wien 1987, då det bäddade för Sveriges första VM-guld på 25 år.

Sedan dess har VM-gulden kommit tätare och precis som jag skrivit tidigare har det här svenska VM-laget samma unga stjärnor som då.

Patrik Berglund har talangen att bli en storstjärna i NHL, även om han kanske inte har skallen än.

Oliver Ekman-Larsson – suverän mot USA – har potential att växa till en back av Nicklas Lidströms klass, även om han kanske inte kommer upp i samma livslängd.

Jag gillar egentligen inte att jämföra spelare med varandra eller att kalla de en ”ny” ditten och datten, eftersom alla spelare är unika. Men det finns intressanta jämförelser att göra. Dessutom finns det massor av talang i det här svenska VM-laget.

Bra mix av gammalt och ungt

Samtidigt vill jag inte glömma spelare som Rickard Wallin, Jimmie Ericsson och Mattias Sjögren som gör ett hästjobb i box play och dessutom producerar framåt.

David Petrasek, som jag var elak mot efter matchen mot Österrike, var en klippa mot USA och stänkte in 6–2.

Det är bra mix av gammalt och ungt helt enkelt. Har Pär Mårts lite tur med resultaten i NHL kan han dessutom få in två jätteförstärkningar lagom till slutspelet.

Nej, bitarna föll på plats mot USA känns det som. Även om mycket kan bli bättre och USA är långt ifrån något av VM- turneringens bästa lag.

VM-turneringen började med en historisk skrällförlust mot Norge, men ändå är det här Tre Kronors bästa gruppspel på

fyra år i VM.

Sverige slutade på sju poäng och 2010, 2009 och 2008 blev det bara sex.

Senast det blev fler var vid VM i Moskva 2007 och då spelade Sverige i en grupp med Schweiz, Lettland och Italien.

En av de lättaste grupper Tre Kronor startat ett VM i.

Sverige ska samtidigt vara glada för att de spelar i gruppen i Kosice. Den i Bratislava är ett monster.

Tyskarnas skrällsegrar mot Ryssland och Slovakien gör att det känns som det står mellan Slovakien och Finland om den sista kvartsfinalplatsen i den gruppen.

På fredag möts Tjeckien och Slovakien.

Då är det frågan om nybyggda Orange Arena står kvar efteråt.

FAKTA

Titta, här är likheterna mellan Patrik Berglund och Mats Sundin

Storleken kombinerat med tekniken och spelsinnet

Sundin är högerfattad medan Berglund är vänsterfattad. Men de påminner ändå en hel del om varandra. Att vara över 190 centimeter och väga drygt 100 kilo och samtidigt ha sådan teknik och spelsinne gör de två väldigt svårstoppade.

Vinnarskallen

Mats Sundin är en av de absolut största vinnarskallarna som spelat i Tre Kronor. Få spelare kan jämföras med Sundin, men för Berglund är det också en självklarhet att ingenting annat än segrar är bra nog.

Ledaregenskaperna

Sundin var den givne lagkaptenen. Berglund var lagkapten när Juniorkronorna tog JVM-silver och är assisterande kapten i Tre Kronor. Lagkamraterna hyllar Berglund för sina ledaregenskaper på isen och i omklädningsrummet.

Karisman

Ett fåtal spelare har den där självklara utstrålningen på isen. Mats Sundin var en sådan spelare och även Berglund utstrålar en självsäkerhet och pondus som stärker lagkamraterna och får motståndarna att börja fundera.

Flyttade till NHL tidigt

Mats Sundin var bara 19 år när han lämnade elitserien och flyttade till Nordamerika. Patrik Berglund hade precis fyllt 20 år när han gjorde sin första säsong med St Louis. De två lärde sig tidigt att stå på egna ben i världens bästa liga.

Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM