Korkat att vinna i dag

Wennerholm: Det är solklart att vi ska undvika Ryssland i kvarten – det tror jag Tre Kronor förstår ...

1 av 2
SPORTBLADET

KOSICE. Att vinna till varje pris är en god idrottslig grundtanke.

Men inte om det ger Ryssland i en VM-kvartsfinal istället för Tyskland.

Inte om det kräver att kämpa livet ur sig i en match mot Kanada som inte betyder något och sedan åka ut på stumma ben mot ett taggat Ryssland på okänd is i Bratislava.

Det är snarare korkat.

Diskussionen har ju uppstått nu, då Ryssland kan vara klar fyra i den andra gruppen om de förlorar eller bara tar en poäng i eftermiddagens match mot Finland.

Då är favoriterna Ryssland det lag segraren här i Kosice kommer att få möta i en VM-kvartsfinal. I så fall handlar kvällens gruppfinal mellan Sverige och Kanada mindre om vem som vinner gruppen och mer om vem som vill undvika Ryssland i VM-kvarten.

Det stavas läggmatch.

Nu tror jag i och för sig att Ryssland slår Finland i eftermiddag och att den här debatten dör ganska snabbt. Men fram till dess är det en intressant idrottsmoralisk fråga.

Jag blev själv förvånad över att Pär Mårts velade så mycket med svaren när frågan helt naturligt kom på tal efter segern mot Schweiz i går. Nu hade han i och för sig drabbats av en migränanfall, men har man gått ut med devisen att det viktigaste i alla lägen är att vinna till varje pris så måste han stå för det.

Nu var det om och men och kanske.

Nu tror jag inte det finns några läggmatcher i VM eller OS, men det finns en vilja att vinna som kan vara olika stark. Och en matchning av laget som kanske inte alltid går ut på att vinna. Inte till varje pris i alla fall. Samtidigt är det som att kliva ut i kvicksand att ens prata om det, i en idrottsvärld som alltid sätter moralen först.

Tyskland en drömmotståndare

Men det gäller att vara smart även som ledare. Det är solklart att coachtrojkan Pär Mårts, Roger Rönnberg och Peter Popovic och team managern Johan Garpenlöv hellre möter Tyskland i en VM-kvartsfinal än Ryssland.

Tyskarna slog Ryssland med 2–0 i öppningsmatchen här i VM och följde upp med 4–3 mot hemmafavoriterna Slovakien.

Då såg de ruskigt starka ut, men var också ett lag som slogs för sin överlevnad redan från första matchen. Senast mot Danmark (förlust 3–4 efter straffar) såg de ut som något helt annat.

Som en riktig drömmotståndare i en VM-kvart.

Sveriges sista gruppspelsmatch mot Kanada handlar nu bara om vem som blir etta eller tvåa i gruppen.

Men i ett VM eller OS betyder gruppspelet inte ett smack. Det är bara en transportsträcka. Allt börjar i en kvartsfinal.

Du kan spela hur uselt som helst på vägen fram till kvartsfinal, som ett utskällt Sverige gjorde i VM i Prag 1992 och ändå tog VM-guld. Eller hur bra som helst, som ett hyllat Tre Kronor gjorde i OS i Salt Lake City 2002 och åkte ut i kvartsfinalen mot Vitryssland.

Senast läggmatchdebatten var aktuell var under OS i Turin 2006.

Sverige mötte Slovakien i sista gruppspelsmatchen och det var redan klart att en förlust skulle innebära den OS-turneringens sensationslag Schweiz i en kvartsfinal.

Seger skulle innebära Kanada eller Tjeckien. När Bengt-Åke fick frågan om vilket lag föredrog svarade han ärligt:

– Schweiz. Om jag får välja.

Det var en stor presskonferens där i Turin med den församlade världspressen på plats. Det skapade en en ”läggmatch”-debatt över hela världen eftersom OS är OS och har en helt annan tyngd än en VM-turnering.

Blir inte klok på Mårts ...

Sverige förlorade med 0–3, krossade schweizarna med 6–2 i kvarten och flög fram till ett OS-guld. Ingen kunde bevisa något, men flera OS-spelare jag pratat med efteråt har erkänt att de naturligtvis inte gav 100 procent i matchen mot slovakerna.

Men det behöver inte betyda att de la sig.

Bara att de insåg förutsättningarna.

Varför kan inte Mårts bestämma sig för att Viktor Fasth är solklar förstemålvakt i VM? Jag såg ett uttalande där han sa att han inte vill använda uttryck som förste- eller andremålvakt för att han vill bryta med gamla traditioner. Men under Mårts tid i HV 71 fanns ingen elitserietränare som hade så uttalade förstemålvakter som han. Först Stefan Liv och sedan Erik Ersberg under hans sista år i klubben. De fick hundraprocentigt förtroende som självskrivna ettor. Det gör det här velandet med målvakter fullkomligt obegripligt.

Inte ens efter matchen mot Schweiz kunde Pär Mårts bestämt säga att Viktor Fasth står i kvartsfinalen i VM.

Då hade AIK-målvakten hållit sin tredje nolla på fyra spelade matcher och ryckt ifrån ännu mer i toppen av VM:s målvaktsliga.

Jag gillar Pär Mårts.

Men ibland blir jag inte klok på karln.

FAKTA

LÄGET INFÖR SISTA OMGÅNGEN

Matcherna i dag:

12.15: Frankrike–Norge, Slovakien–Danmark.

16.15: Schweiz–USA, Ryssland–Finland.

20.15: Kanada–Sverige, Tyskland–Tjeckien.

Kvartsfinalerna spelas så att ettan i den ena gruppen möter fyran i den andra, tvåan möter trean och så vidare.

Tre Kronor blir etta i sin grupp om de vinner mot Kanada, oavsett om det är vid full tid eller efter förlängning/straffar. Tre Kronor blir tvåa i gruppen om de förlorar mot Kanada, oavsett om det är vid full tid eller efter förlängning/straffar.

Det är redan klart att Tjeckien vinner den andra gruppen, och eftersom Tre Kronor kommer etta eller tvåa kan de inte få möta tjeckerna. Tre Kronor kan, beroende på om de blir etta eller tvåa i sin grupp, få möta Finland, Tyskland eller Ryssland.

Tar inte Ryssland tre poäng i sin match mot Finland slutar ryssarna fyra i sin grupp och får möta ettan i den andra gruppen. Tar Ryssland tre poäng blir laget två eller trea.

Tar Finland tre poäng mot Ryssland blir de tvåa i gruppen, oavsett hur det går för Tyskland, och slipper möta Sverige och Kanada. Förlorar Finland sin match under ordinarie tid, blir laget tre eller fyra. Tar Finland en eller två poäng mot Ryssland blir de tvåa eller trea i gruppen, beroende hur det går för Tyskland.

Vinner Tyskland mot Tjeckien blir de tvåa i gruppen, om inte Finland tar tre poäng mot Ryssland. Tar tyskarna en eller två poäng mot Tjeckien blir de sämst trea och bäst tvåa.

ARTIKELN HANDLAR OM