Wennerholm: Det är tidernas jämnaste VM – i kväll kan duellen Fasth vs Endras avgöra

SPORTBLADET

BRATISLAVA. Det finns inte en VM-turnering som haft så jämna resultat som årets här i Slovakien.

Blåbären har mognat och är inte chanslösa längre.

Bättre fysik, större taktiskt kunnande och ett klart lyft på målvaktssidan har gjort att de historiska lilleputtarna kan utmana de stora.

Därför kan Sverige förlora mot Tyskland i dag.

Och målvaktsmatchen Viktor Fasth vs Dennis Endras känns som duellen som avgör.

Om Tyskland vinner går det inte ens att betrakta det som en skräll i ett VM där tyskarna slagit Ryssland med 2–0, Slovakien med 4–3 och spelat oavgjort mot Finland vid full tid (4–5 till slut efter straffar).

Och i två träningslandskamper mot tyskarna i Halmstad och Göteborg strax före VM, lyckades Tre Kronor vinna med knappa 2–1

och 2–0. En förlust mot Tyskland i kväll skulle heller inte ens vara i närheten av att gå in på min fem-i-topp lista över Sveriges värsta mästerskapsförluster någonsin.

Påminner om Luleås spel

Nej, tyske förbundskaptenen Uwe Krupp har gjort något stort med det tyska laget. Jag skulle jämföra dem med Luleå, som Pär Mårts också gjorde när jag frågade honom vilket elitserielag tyskarna mest påminde om.

Inte rent taktiskt, kanske, men de spelar med samma energi och uppoffrande inställning. Det är korta byten, full fart hela tiden och samma avsaknad av fixstjärnor. Ett LAG helt enkelt där alla köper tränaren Krupps spelidé.

Sedan har de målvakten Dennis Endras som är en typ som kan spika igen totalt när han har rätt kväll.

Det hade han i VM-premiären då han höll nollan mot ryssarna, men i de senaste förlustmatcherna här i VM har räddningsprocenten sjunkit kraftigt. Men samtidigt tog han tyskarna till en bronsmatch mot Sverige i fjolårets VM på hemmaplan i Köln och utsågs till den turneringens bäste målvakt.

Viktor Fasth kan vara på väg mot samma titel här i Slovakien om svenskarna vinner i dag. Han är samma sensation som Endras var i fjol, då tysken kom från ingenstans och fick ett gigantiskt genombrott.

Han skrev NHL-kontrakt med Minnesota Wild efter VM, men lånades snabbt ut till tyska ligalaget Augsburger Panthers där han hade en medelmåttig säsong.

Fasth har ett järnpsyke

Just nu känns han betydligt svagare än Viktor Fasth som fått vila en match och som tagit 113 av de 115 skott han fått på sig hittills och har en räddningsprocent på makalösa 98,26.

Viktor Fasths genombrott den här säsongen slår både Henrik Lundqvists i Frölunda 2002–03 eller Jonas ”Monstret” Gustavssons framgångssaga i Färjestad 2008–09.

Jag förstår inte hur Fasth fortfarande står på benen efter den säsong han haft. Men killen verkar ha ett järnpsyke. Det gör mig hoppfull en ödesdag som denna.

Samtidigt känns det som Sverige fått maximal tur med vägen fram till en VM-final. Tyskland i kvartsfinal som rankas

som den lättaste motståndaren efter Norge.

Och så ganska säkert Tjeckien i en eventuell semifinal, tjeckerna som svenskarna slog senast i en mästerskapsfinal då de tog VM-guldet i Riga 2006 (4–0). Eller krossade i den OS-semifinal i Turin (7–3) som ledde till OS- guldet samma år.

Det finns hopp.

ARTIKELN HANDLAR OM