Mats Wennerholm: Granlund är Finlands egen Wayne Gretzky

...men i VM-finalen får de stryk av Tre Kronor

SPORTBLADET

BRATISLAVA. Sverige är klart för VM-final i det som redan kallas ”Bragden i Bratislava”.

Tre Kronor utklassade regerande världsmästarna Tjeckien i semifinalen med 5–2 och förvandlade världsstjärnan Jaromir Jagr till en statist.

Nu är det bara en fråga kvar:

Slår Sverige Finland i finalen?

Svar:

Ja.

Det är i alla fall så det känns just nu, när jag sett båda matcherna och hämtat mig från chocken.

VM:s yngsta lag Sverige utklassade de tjeckiska veteranstjärnorna som hade hela publiken i ryggen.

22-årige Patrik Berglund var den världsstjärna som dominerade isen. Jaromir Jagr syntes knappt.

Och Viktor Fasth gjorde en ny bragdmatch i målet.

Några timmar senare slog Finland ut stjärnspäckade Ryssland och ingen pratar om Alexander Ovetjkin eller Ilja Kovaltjuk i dag.

Har fött nya stjärnor

Alla pratar om Mikael Granlund, 19 år, som stal showen med sitt konstmål.

Den här VM-turneringen har fött helt nya stjärnor.

Så dags för de vanliga fem frågorna och se vad svaren blir.

Hur kan du vara så jäkla säker på att Sverige slår Finland i finalen? Som du tippar är det väl snarare en garanti för att Finland vinner?

– Nej, så enkelt är det inte. Jag är aldrig säker. Jag tippar rätt och jag tippar fel. Som alla andra. Det är därför spelbolagen gör rekordvinster år efter år. Och Jaromir Jagr sägs ha spelat bort hundratals miljoner på sitt spelberoende. Men känslan efter tjeckmatchen är att svenskarna hittat rätt i rätt ögonblick. Finland är minst lika bra. Väldigt likt Sverige faktiskt med sin mix av spelare. Ett lag och inte en hop stjärnor som ryssarna. Men Sverige har ett mentalt övertag efter alla tidigare mästerskapsfinaler. Senast Finland slog Sverige i en final i ett mästerskap var i VM 1995, det enda guld de vunnit. Finländarna kommer att ha darrigare ben när det gäller allt eller intet. Men jag gråter mig inte till sömns om Finland vinner. Jag har alltid gillat finländsk hockey. De är värda att vinna. På sitt sätt.

Vilka ska Sverige se upp med i Finland?

– Finland har en Mats Sundin-typ som lagkapten i Mikko Koivu. En pådrivare och auktoritetet som alla respekterar. Men det stora hotet är nya radarparet Mikael Granlund och Jarkko Immonen. Granlund är Finlands egen Wayne Gretzky och Immonen är Jari Kurri. Högerskytten som smäller in de passningar underbarnet Granlund levererar. I power play är de en dödlig kombination. Men jag tror Mårts har koll på dem.

Och vilka ska vinna matchen åt Sverige?

– Sverige har flera genombrottsmän. Viktor Fasth i målet är en askungesaga som inte sviktat en enda gång hittills. Jag kan inte sluta beundra hans enorma lägstanivå. Killen stod i allsvenskan i fjol och är i VM-final ett drygt år senare. Och Patrik Berglund har växt till en jätte i den här turneringen. Mårts hade honom som lagkapten vid JVM i Pardubice 2008, där Berglund dominerade totalt. Sedan har han svajat en del under tre säsonger i St Louis i NHL, men nu spelar han med ett självförtroende stort som Grand Canyon. Från talang till världsstjärna på bara tre veckor.

Ryssarna, då? Tre raka VM-finaler och så en pajas-turnering precis som i OS?

– Ja, jag trodde Bykov lyckats samla de ryska stjärnorna, men nu såg det ut som tidigare. Solokörningar, egoism, dåligt humör, divafasoner. En total besvikelse. De lyckades slå ut Kanada, men det var allt. Och Ovetjkin sänkte sitt marknadsvärde med ett par hundra procent.

En sista fråga – hur är VM-stämningen där nere?

– Fullkomligt underbar. Jag tror det finns en tendens att underskatta VM-hockeyn hemma i Sverige. Den på papperet ointressanta gruppspelsmatchen mellan Sverige och Österrike lockade 100.000 fler tv- tittare än Barcelona-Real Madrid i Champions League. Sverige är ett hockeynäste och det märks även här. Massor av svenskar på gatorna och härlig stämning. Och rapporterna hemifrån säger att det kokar i stugorna. Jag tackar Pär Mårts för det. Han må se ut som en tråkig högstadielärare, men han kan sin hockey. Han är på väg att rita om den svenska hockeykartan och göra Sverige till en stormakt igen. Det kommer bara att bli bättre. Och då är vi redan nästan bäst.

ARTIKELN HANDLAR OM