Wennerholm: Guldet tillhör Finland – men framtiden Tre Kronor

SPORTBLADET

BRATISLAVA. Det är lätt att ta fram motorsågen en dag som den här och döma ut Tre Kronor efter 1–6 mot Finland.

Men ett VM-silver är Sveriges största framgång på fem år.

Dessutom med ett av VM-historiens yngsta och mest orutinerade lag.

VM-guldet tillhör Finland.

Men framtiden tillhör Sverige.

Dessutom är jag glad för Finlands skull. Det var rörande att se deras glädje efteråt och jag har alltid gillat deras sätt att spela hockey. De var värda att vinna.

Men när det är dags att sammanfatta detta VM väljer jag att se framåt. Fem frågor – fem svar.

1. VM-silvret var över förväntan

VM-finalen blev ett fiasko, men det går väl ändå inte att klanka ner på ett VM-silver i dessa tider?

– Nej, absolut inte. Sverige hade nationer som Ryssland, Kanada och Tjeckien bakom sig i den här VM-turneringen. Visst känner även jag en besvikelse över att svenskarna vek ner sig i tredje periode och lämnade Viktor Fasth helt ensam där bak. Jag nästan led med honom där han åkte och hämtade priset som VM-turneringens mest värdefulla spelare efter sex insläppta mål. Men det var absolut inte hans fel att det blev så. Dessutom är ett VM-silver över all förväntan. Jag trodde svenskarna skulle ryka redan i en kvartsfinal.

2. Svenskarna hade tur

Ja, men du ska ju alltid vara så negativ?

– Nej, jag tyckte att det var ett realistiskt tips från början. Nu hade svenskarna tur som förlorade mot Kanada

i sista gruppspelsmatchen och slapp Ryssland i kvarten. Då tror jag nog att jag fått rätt. Nu blev det en perfekt resa med Tyskland i en kvartsfinal och en möjlighet för det här unga laget att växa ytterligare.

3. Alla unga tar ett kliv

Hur bra blir Sverige i nästa VM?

– Betydligt bättre. Sverige hade sju spelare med här i Slovakien som är födda 1990 och 1991. Alla de kommer förhoppningsvis att ta ett kliv till nästa år. Dessutom får vi komma ihåg att inga av de största svenska namnen från NHL kom loss den här gången. Nu spelas VM i Sverige två

år i rad, då vi delar med Finland både 2012 och 2013. Då vill alla vara med. Sverige hade många NHL-spelare redan i truppen här i Slovakien, men ingen riktig stjärna även om Patrik Berglund visade att han kommer att vara det i framtiden. Det gäller att ha tur med resultaten

i NHL. Det hade inte Mårts den här gången.

4. Mårts är framtiden

Är Mårts-hockeyn verkligen framtiden?

– Absolut. Både förbundet och spelarna ställer upp på hans spelidé. Han har valt att behålla det bästa från den svenska modellen och sedan tillföra det bästa från andra länders sätt att spela hockey. Han vill få in en transatlantisk mentalitet i anfallsspelet, en rakare hockey och större aggressivitet framför motståndarmålet. Han är inte där än, men på god väg. Det är en kunskap som varje juniorspelare

i Sverige matats med i flera år nu och snart får vi skörda frukterna av det.

5. Ingen ny Foppa

Men var finns framtidens Foppa eller Sudden?

– Det kommer aldrig att komma någon ny Foppa eller Sudden. Båda var så unika som spelare och personligheter att det inte kommer att tillverkas några kopior. Men det finns andra som kan bli lika stora.

En profil byggs oftast genom framgångar i Tre Kronor. Foppas straff i Lillehammer gjorde honom odödlig och Suddens roll som härförare och vinnare gjorde honom till en symbol för Tre Kronors framgångar. Patrik Berglund tog ju ett rejält kliv in i den svenska folksjälen här i Slovakien.

Och kanske ännu mer Viktor Fasth som snodde priset som turneringen mest värdefulla spelare. Mats Sundin (2003) och Niklas Kronwall (2006) är de svenskar som fått det tidigare sedan det infördes 1999.

Därmed sätter jag punkt för min 25:e VM-turnering.

En av de roligaste till slut, ändå.

Och än en gång:

Grattis, Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM