Wennerholm: Taket i Pepsi Center – det är där den hör hemma

1 av 64 | Foto: CHRISTER HÖGLUND
TV-PUCKSEGERN Ångermanland firar segern 1988. Markus Näslund håller i pokalen och bakom syns ”Foppa”.
SPORTBLADET

LAUSANNE. Äntligen ska Peter Forsbergs tröja med nummer 21 upp där den hör hemma.

I taket på Pepsi Center i Denver, Colorado.

Det finns ingen annan plats i världen där den passar bättre.

Jag vet inte hur många gånger jag var i Denver under Foppas storhetstid, men det krävdes bara ett besök för att inse hur älskad han var – och är – i den stan.

Det är inte direkt överraskande att Colorado Avalanche nu anser att det redan är dags att pensionera hans nummer 21 och skicka upp tröjan i taket.

Ingen kommer att få bära den i framtiden, men senaste svenska tillskottet Gabriel Landeskog kommer nog inte att ha något att invända. I Kitchener Rangers i den kanadensiska juniorligan spelade han i nummer 92 och även om han kanske förtjänar det kommer evighetsmaskinen Mikael Nylander aldrig att få sin tröja hissad i taket i NHL.

Spelade med nummer 14 tidigare

Men Nylander – Sveriges mest kända 92 – hann aldrig stanna tillräckligt länge hos någon klubb för att nå den statusen.

Nylander som hade och fortfarande har 92 som sitt varumärke, det år han debuterade i NHL. I Landeskogs fall handlar det om födelseåret. Att Peter Forsberg fick nummer 21 handlade om en slump, då han skulle debutera i Modos A-lag. Materialaren Ulf ”Lonken” Lundgren hade det numret ledigt och Foppa fick ta det han erbjöds.

Tidigare och som tv-puckstjärna i Ångermanland hade han spelat med nummer 14 på ryggen.

Det är lustigt det här med nummer och Pepsi Centers tak kommer att bjuda på två av de mest klassiska

svenska då Foppas tröja hissas upp den 6 oktober.

Bredvid honom kommer Joe Sakics tröja nummer 19 att hänga.

Anledningen till att Mats Sundin blev hockeyvärldens eviga nummer 13.

Sudden spelade i just nummer 19, när han 19-åring flög över till Quebec Nordiques för att debutera i NHL och snabbt upptäckte att Sakic var klubbens största stjärna.

Och ett tröjnummer ingen kunde kräva. Det var då han fick olycksnumret 13 som sedan dess är synonymt med Sudden.

Salming och Foppa lika stora

Det här är nörderi på högsta nivå, men jag kan inte låta bli att fascineras av den kult NHL:s pr-apparat lyckas skapa kring något så i många ögon fjuttigt som ett nummer på ryggen.

Men för mig och alla hockeyintresserade räcker det med att säga 99 för att alla ska förstå vem man talar om.

Eller 88. Eller 68 som är på väg att göra comeback i NHL som 39-åring.

Jag var på plats då Börje Salmings nummer 21 åkte upp i taket i Air Canada Centre och jag måste säga att det är bland det mäktigaste jag varit med om. Salming är ju ett kapitel för sig. Hockeyns Stenmark på något sätt. Han var först och banade väg för alla andra.

Ur det historiska perspektivet och med ålderns rätt har jag fortfarande svårt att bestämma mig för vem som varit störst.

Salming eller Foppa.

Så jag har bestämt mig för att hävda att båda är lika stora.

Colorado Avalanche är en ung NHL-klubb som är snabbare på att skicka upp sina trotjänares tröjor i taket. Joe Sakic fick sitt nummer 19 i taket efter samma säsong han bestämde sig för att sluta. Peter Forsberg höll liv i sin karriär till sitt sista comebackförsök i Avalanche i vintras.

Det är inget fel med det.

Men vad jag ser fram emot är att se Gabriel Landeskog stå där på isen i Pepsi Center och uppleva ceremonin då Foppas tröja hissas i taket.

Det går knappast att få en större start på NHL-karriären än att se barndomsidolens tröja hedras, samtidigt som man kallas ”The Next One” i Colorado Avalanche.

Mycket att leva upp till, men jag tror att det är exakt den utmaning Landeskog älskar.

FAKTA

21 SAKER SOM GÖR ATT PETER ”FOPPA” FORSBERG ÄR ÄLSKAD I COLORADO

1

I semifinal nummer sex 1996 tar Foppa Colorado till Stanley Cup-final efter att först tunnla Detroits Nicklas Lidström och sen lyfta in ett briljant mål bakom Chris Osgood.

2

I match sex av semifinalen mot Dallas 1999 svarar Foppa för fem poäng i 7–5-segern. Dallastränaren Ken Hitchcock håller svenskens insats som en av de bästa han sett.

3

Foppa håller sig framme på övertid och slår med sitt mål ur Vancouver ur slutspelets första runda. De kanadensiska fansen visar sin avsky genom att kasta in föremål på isen.

4

I match fem av semifinalserien mot Detroit 2002 avgör Foppa på övertid med ett mål på legendaren Dominik Hasek. Colorado tar ledningen med 3–2 i matcher men förlorar till slut.

5

Ett av de sista stora samarbetena mellan Foppa och Joe Sakic ser den förre assistera kanadensaren till ett övertidsmål som håller Colorado vid liv i andra rundan av slutspelet 2004.

6

Trots att han tar time out och missar hela grundserien 2001–02 är Foppa kung i sin slutspelscomeback. 27 poäng på 20 matcher talar sitt tydliga språk.

7

I vad som kan ha varit hans bästa insats gör Foppa sex poäng inom loppet av fem minuter när Colorado vänder ett 0–5-underläge mot Florida Panthers 1999.

8

Foppa gör, efter några skadedrabbade år, comeback i Colorado på våren 2008. Trots alla problem i bagaget snittar Ö-viks store son 1,56 poäng under sina nio matcher – bäst i NHL.

9

Foppas största säsong blir kröningen för hans hockeygärning. 2002/03 vinner han NHL:s poängliga på 106 poäng och tar emot Art Ross Trophy.

10

Inte ens en brusten mjälte kunde stoppa Foppa från att spela en betydande roll på isen. Det får LA Kings erfara i kvartsfinalen 2001 då Foppa hjälper Colorado till en match 7-vinst.

11

På nyårsdagen 2003 gör Foppa ett mål och fem assist borta på sin framtida arbetsgivare Nashville. Sex poäng är ett rekord som fortfarande står sig för en match i Nashville.

12

I den andra Stanley Cup-finalen 1996 mot Florida noteras Foppa för ett hat trick, alla mål gjorda i den första perioden, när Colorado vinner med 8–1.

13

Uwe Krupp skickar in det avgörande målet i den tredje övertidsperioden av 1996 års SC-final mellan Colorado och Florida. En 22-årig Foppa vinner sin första titel med Colorado.

14

2001 blir Foppa mästare i kavaj. Skadan på mjälten tvingar honom att se på från sidan när en 40-årig Ray Bourque som äntligen vinner sin första Stanley Cup.

15

Säsongen 2002–03 vinner Foppa inte bara poängligan. Han gör sannolikt sitt vackraste NHL-mål när han snurrar upp hela Calgary i offensiv zon innan han sprätter upp pucken i krysset.

16

I februari 2011 gör Foppa ännu en comeback i Colorado. Men försöket misslyckas. Två matcher hinner

Foppa med innan han – med tårar i ögonen – berättar att han lägger av.

17

Under sin första säsong i det nybildade Colorado Avalanche, 1995–96, gör Foppa 116 poäng vilket blir karriärens bästa notering. Foppa spelar grundseriens alla 82 matcher.

18

Forsberg spelar bara 65 matcher säsongen 1996–97 på grund av skador. Men hans 86 poäng hjälper Colorado att ta sin första Presidents Trophy som NHL:s bästa lag.

19

Säsongen 1996–97 brakar Foppa samman med Detroits Martin Lapointe i vad som blir svenskens enda regelrätta fajt under karriären.

20

1998 tar Foppas stjärnstatus honom in i den virtuella världen. 24-åringen får då pryda omslaget till EA Sports ishockeyspel NHL 98.

21

Förutom poängligasegern 2002/03 (se bild nio) vinner Foppa den prestigefyllda Hart Memorial Trophy som ligans mest värdefulle spelare.

Sammanställning: Oskar Magnusson (Källa: Denver Post)