Sluta mobba hockeyn

Wennerholm: Ett pris – nu får det vara slut

SPORTBLADET

Jerringpriset har delats ut sedan 1979.

Och Idrottsgalans pris till bäste manliga idrottare har funnits i 13 år nu.

Trots det har inte en enda ishockeyspelare tagit hem något av priserna.

Nu får det vara slut.

Det här är ren mobbing.

Idrottsakademin har nominerat fyra hockeyspelare sedan de började dela ut sina priser i den direktsända tv-galan 2000. Peter Forsberg (2004), Henrik Lundqvist (2006), Henrik Sedin (2011) och så fenomenet Nicklas Lidström

Han har varit nominerad fyra gånger (2002, 2003, 2008, 2012) utan att få sitt namn utropat.

Jag tror inte det är för att äntligen få priset som Nicklas Lidström fortsatt att spela hockey efter han fyllt 40, men skulle det vara så kan han lägga av i morgon.

Chansen är minimal.

Ingen har varit nominerad så många gånger utan att vinna.

Och då talar vi Sveriges kanske bästa hockeyspelare genom tiderna, en kille som utsetts till NHL:s bäste back sju gånger och som sköt det avgörande målet i OS-finalen mot Finland i Turin 2006.

Nu sitter Nicklas själv med i Idrottsakademien tillsammans med flera andra stora hockeynamn som Mats Sundin och Peter Forsberg. Men de är i klar minoritet och jag är säker på att ingen av dem någonsin skulle rösta på sig själva.

Krävdes en unik dubbel

Men de andra hundratals medlemmarna har varit lika kallsinniga varje gång han varit nominerad och han får dessutom finna sig i att ha namnet konstant felstavat på Idrottsgalans egen hemsida, där förnamnet för varje års nominering genomgående stavas ”Niklas”: De kanske trodde att hans ”c” försvann då han fick det på bröstet som lagkapten i Detroit.

Lidas verkar vara någon sorts utfyllnad bara för att lugna alla de hockeyfans som kokar i tv-sofforna varje gång Idrottsgalan sänds.

Vore jag honom skulle jag nästan skicka ett brev och undanbe mig vidare nomineringar. Men Nicklas är alldeles för snäll och trevlig för att göra något sådant.

Trots att mobbningen bara fortsätter.

Det krävdes en unik dubbel 2006, då Tre Kronor blev första lag någonsin att vinna OS och VM samma säsong, för att hockeyn skulle få sitt första pris. Då passade man på att dela ut allt på en gång verkar det som. Tre Kronor utsågs till Årets lag, Bengt-Åke Gustafsson till ÅretslLedare och Nicklas Bäckström till Årets nykomling. Sedan dess har inte en enda aktiv hockeymänniska stått där på scenen i Globen och tagit emot någon utmärkelse.

Inte ens Peter Forsbergs historiska dubbel 2003 räckte, då han både blev förste svensk att vinna NHL:s poängliga och fick ta emot Hart Trophy som NHL:s mest värdefulle spelare.

Fjärdeplats – en framgång

När priserna för 2003 års prestationer delades ut i januari 2004, var det Christian Olsson som fick herrpriset för sitt trestegsguld i VM i Paris. Jag har ingenting emot Christian Olsson, men tycker nog att Foppas prestation var både ett och två snäpp större.

Jerringpriset ska vi inte tala om.

Det har funnits ända sedan 1979 och så här långt har väl representanter för varenda idrott tagit emot priset.

Utom hockeyn.

Men där kan jag inte vara lika kritisk då det är ”svenska folket” som röstar.

I alla fall på pappret.

Men visst har man misstänkt en och annan kampanj genom åren och röstsiffror som skjutit i höjden då någon av de nominerade blivit inzoomad

extra mycket under tv-sändningen och den pågående röstningen.

Här var faktiskt Daniel Sedins fjärdeplats i år en framgång.

Brorsan Henrik blev bara sjua förra året, trots nästan exakt samma meriter.

Och Foppa ska vi inte tala om.

Trots att han var först med att vinna allt, blev han bara åtta i Jerringprisomröstningen 2003.

Han hade Anders Eriksson (enduro) och Susanne Ljungskog (cykel) före sig.

Nu kan jag i och för sig förstå att hockeyspelare har svårt att samla hela riket bakom sig. De är ofta förknippade med en klubb och en stad och fansen i andra klubbar brukar ha svårt att lägga sina röster på en spelare från en konkurrent. Det är enklare om man har hela ridsport- eller sim-Sverige bakom sig.

Men visst är det på tiden att en ensam hockeyspelare hyllas.

Nu tror jag att det kan ske 2012. Henrik Lundqvist är på väg att spela till sig Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt den här säsongen och Henrik Sedin kan vara på väg mot samma dubbel som 2010.

Problemet är bara att flera hockeyspelare redan gjort allt som går att göra. Och ändå blivit utan.

FAKTA

SÅ HÄR TAS IDROTTSGALANS VINNARE FRAM

Jerringpriset

Alla prestationer mellan 16 november 2010 och 16 november 2011 är möjliga att välja utifrån. En jury bestående av fem personer anställda på Radiosporten väljer ut vilka kandidater som ska gå att rösta på från och med 16 november.

Den 16 december går de åtta med flest röster går vidare till en finalomgång.

Övriga priser

RF:s specialförbund nominerar kandidater till de olika priskategorierna till en nomineringsjury bestående av 12 journalist- och idrottsprofiler. Dessa väljer sedan ut fyra kandidater i varje kategori som sedan idrottsakademins 276 ledamöter röstar på och på så sätt utser en vinnare.

Sammanställning: Erik Karlsson

PRISERNAS FÖRDELNING MELLAN SPORTERNA:

72 priser i de tyngsta kategorierna på idrottsgalan har  delats ut sedan 1979 – endast 1 har gått till hockeyn.

Längdskidor 12 priser

Friidrott 11

Fotboll 8

Skidskytte 8

Golf 6

Alpint 6

Simning 5

Handboll 3

Speedway 2

Tennis 2

Skridsko 1

Backhoppning 1

Ridsport 1

Cykel 1

Bordtennis 1

Kanot 1

Tennis 1

Ishockey 1