Wennerholm: Dif gör rätt - de hade inte råd att vänta

SPORTBLADET

Ja, det fanns ingen annan väg att gå för en klubb som gjort sig känd för att INTE sparka tränare.

Så jag antar att Djurgårdsledningen hade allt tålamod i världen, innan de till slut kände sig tvungna att sparka den andre tränaren i klubbens historia - Gunnar "Svesse" Svensson var den första.

Men jag tycker de gör helt rätt.

De hade inte råd att vänta längre.

Hardy hade kört fast och kom ingenstans. Han saknade förtroende från spelarna och Hardy är väl inte den muntraste av typer heller. Även om han själv pratat om att han har samma passion som han alltid haft, så har kroppsspråket sagt något helt annat.

Dessutom har han redan deklarerat att han skulle sluta efter den här säsongen och det har inte varit någon större hemlighet att Challe Berglund varit den som ska ta över som huvudansvarig nästa år.

Hardy har haft massor av chanser att få till ett vinnande koncept under en svajig säsong, men han har aldrig fått topptippade Djurgården att lyfta. De unga talangerna har stått still eller till och med gått tillbaka och veteranerna har inte haft något riktigt gnista och spelglädje.

Det är målvakten Gustaf Wesslau som nästan ensam räddat Djurgården från att ligga ännu värre till.

Nu tar J20-tränaren Tony Zabel över som huvudansvarig med Nichlas Falk och Tomas Pontén som assisterande tränare. Det innebär att även Mikael Johansson lämnat DIF-båset.

Det är omöjligt att säga om de kan få fart på laget, men det kan i alla fall inte bli sämre.

Hardy har varit i Djurgården i nästan fem år och själv tycker jag det är i mesta laget. Tre år känns som max för en hockeytränare i Sverige och få sitter ens så länge.

Ingenting kan ta ifrån Hardy de framgångar han haft som tränare och han tog Djurgården till SM-final mot HV 71 så sent spm 2010. På något sätt satte han själv ribban där och skruvade upp förväntningarna i en klubb som då hade varit på dekis i några år.

Stort också att skriva själv på Djurgårdens hemsida och önska de nya tränarna lycka till. Jag vet inte om Hardy kommer ta några fler tränarjobb. Han behöver knappast jobba mer om han inte själv vill. Men sammanfattningsvis är han en av de största coacher svensk hockey producerat och har ansvarat på alla nivåer.

Det kan ingen ta ifrån honom.

Nu tror jag inte att fler tränare får gå den här säsongen, även om man aldrig ska säga aldrig.

Men efter ett fjolår då inte en enda elitseriecoach fick sparken, har det blivit rena epidemin den här säsongen. Hardy är den femte tränaren som får gå, om vi räknar in de två som fått kicken i Timrå.

Jag tror den enkla anledningen är tabelläget. Den jämna bottenstriden gör att mer än en klubbledare ligger vaken på nätterna och funderar på hur de ska vända på steken.

Att sparka tränaren är alltid lättaste och snabbaste vägen till förändring och Färjestads och Linköpings uppryckningar den sista tiden har nog bidragit till Djurgårdsledningens beslut.