Wennerholm: Känns som en självklarhet att Mårts blir kvar

SPORTBLADET

Pär Mårts blir kvar över OS i Sotji 2014.

Det känns som en självklarhet.

Men den stora frågan är om det blir ett nytt svenskt Dream Team han får basa över.

Eller om NHL säger nej även till OS.

Jag reagerade redan första gången jag fick höra att Pär Mårts bara hade kontrakt över hemma-VM i Globen 2013.

Det var väl första gången en ny förbundskapten inte hade kontrakt över nästkommande OS, men varken Mårts eller Tommy Boustedt hade något bra svar den gången.

Det var ungefär som om ingen hade tänkt på det. Nu har man tänkt. Och Mårts blir kvar. Det är ett bra besked för svensk hockey och Pär Mårts kan bygga vidare på det han börjat.

Jag tillhörde inte kritikerna efter kvartsfinalförlusten mot Tjeckien i Globen i våras. I en enda match mot ett starkt lag som tjeckerna är chanserna fifty-fifty redan på papperet och det räcker med en felstuds eller ett enkelt misstag för att det ska vara kört.

Nu blev det just det som avgjorde, då Tjeckien vann med 4–3.

Men det kändes inte som det var Mårts fel.

Dessutom tog han ett nederlagstippat Tre Kronor till VM-final mot Finland året innan i Slovakien.

Han har ju alltid stått för en offensiv hockey och vågat kliva utanför ramarna.

Det innebär alltid ett högre risktagande än den gamla svenska modellen att backa hem och styra. Men det är förbannat mycket roligare att titta på.

En ny generation stjärnor

Nu får Mårts fortsätta sin linje även i OS och det borde passa hans spelidé ännu bättre. Då har han tillgång till alla svenska stjärnor och det är spelare som passar perfekt in i den filosofi han står för.

Det kan bli ett av de bästa svenska hockeylandslag vi har haft. Den ”Gyllene Generationen” – spelare som Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström – har alla slutat.

Men det känns som en ny är på väg lagom till OS. Vid sommarens NHL Awards lyfte Henrik Lundqvist Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt, Erik Karlsson stod med Norris Trophy som ligans bästa back redan som 22-åring och Gabriel Landeskog blev årets rookie – första svensk sedan Daniel Alfredsson 1996.

Sedan finns ju spelare som Henrik Zetterberg, Henrik och Daniel Sedin, Nicklas Bäckström bland de svenskar som numera utgör Europas i särklass största koloni i NHL. Allt pekar mot ett svenskt drömlag.

Men får Mårts ta sin examen med de bästa på isen? Det är frågan.

NHL har ännu inte bestämt om de ska göra ett uppehåll säsongen 2013–14 och släppa iväg sina spelare till OS. Samtidigt har Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) redan anpassat spelschemat i Sotji för att passa NHL-spelarna. Exempelvis startar hockeyturneringen en dag senare än i Vancouver 2010, för att ge NHL-spelarna en extra dag att återhämta sig efter resan till Ryssland. IIHF:s ordförande René Fasel utgår ifrån att spelarna kommer.

Men då måste Gary Bettman och NHL:s ägare ge klartecken och därifrån kommer inga beslut förrän ett nytt kollektivavtal med spelarfacket NHLPA är underskrivet.

Och det har väl inte undgått någon att det verkar dröja. Men det är mer som gör NHL-bossarna tveksamma den här gången.

Blir jetlaggade NHL-spelare

Sotji ligger i sämsta tänkbara tidszon ur NHL:s synpunkt och matcherna kommer att gå mitt i natten borta i Nordamerika. Det blir inte alls samma tv-exponering och reklam för ligan. Dessutom kommer spelarna lida av svår jetlag både när de landar i Ryssland och kommer hem till sina klubbar.

Det vore naturligtvis en mardröm både för Mårts och hockeyvärlden om NHL-spelarna stoppades från OS. Den enda hockeyturnering där alla de bästa i världen kunnat mötas, nu då World Cup är nedlagt.

Men risken finns att vi inte får se några NHL-spelare i OS för första gången sedan OS i Lillehammer 1994. Den gången gick det å andra sidan bra ändå.

Åtminstone om man är svensk.