”Tre Kronors spel – som dålig bränsleekonomi...”

Wennerholm: Katastrofala tredjeperioder

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

LIBEREC. Det finns flera sätt att förlora en ­ishockeymatch.

Men under Pär Mårts tid som förbunds­kapten handlar det mycket om katastrofala tredjeperioder.

Som från 1–1 till 1–6 mot Finland i VM-­finalen i Slovakien 2011.

Och som från 0–0 till 1–3 mot Tjeckien i Karjala Cup i går.

Sportbladets Mats Wennerholm.

Det var inte ens en nyhet för målvakten Gustaf Wesslau. Han landslagsdebuterade mot samma Tjeckien i Karjala Cup förra året i Örnsköldsvik. Då blev 2–2 till 2–5 på tre minuter och tretton sekunder i början av tredje perioden.

Den här kvällen i Liberec ville vi fåtalet utsända hockeyjournalister (2) naturligtvis fråga elitseriens hetaste målvakt om besvikelsen efter ännu en förlust, men han ville inte ens komma ut och svara på frågorna efteråt.

Man kan se det från den positiva sidan och hylla Wesslau för hans vinnarskalle och ­ enorma besvikelse efter en förlust.

Men samtidigt kan det ge Pär Mårts ytter­ligare en förklaring till att fotbollen får större utrymme än hockeyn i media numera.

Förlorar hockeyn sin unika öppenhet återstår bara avgrunden.

Men jag minns min förvåning över den svenska kollapsen i VM i Slovakien 2011, då svenskarna ledde med 1–0 tills det bara var sju sekunder kvar av andra perioden i finalen mot Finland. På tjugo minuter och sju sekunder förvandlades den siffran till 1–6.

Eller hur 3–3 förvandlades till 3–7 i sista perioden mot ryssarna i gruppspelet i Globen så sent som i våras, en förvarning om de svag­heter som ledde till 3–4 mot tjeckerna i den svidande VM- kvartsfinalen.

Då hade Sverige en lika lysande förstaperiod som i går här i Liberec.

Det var 16–7 i skott efter en period mot ett stjärnspäckat ryskt VM- lag med alla stjärnor som gick att hitta med ryska pass.

Då ledde svenskarna med 2–1 och hade fullt rättvis utdelning på spelövertaget.

Sverige flög fram i första perioden

I går spelade Sverige bländande i förstaperioden mot tjeckerna och det var bara Färjestads stora målvaktsprofil Alexander Salak som räddade tjeckerna i det läget.

Skotten blev 16–6.

Svenskarna flög fram och jag satt och njöt över alla landslagsdebutanter och unga 90-talister som utmanade de tjeckiska landslagsveteranerna.

Ett lag som trampat gasen i botten redan från start.

Men alla tjänstebilssvenskar och vi andra privata besökare vid svindyra bensin- och dieselpumpar vet numera att det lönar sig att vara lätt på gasfoten.

Jag gör inga jämförelser i övrigt, men Tre Kronors spel påminner om dålig bränsleekonomi.

Jag pratade med Pär Mårts om det här efter matchen i går och han var medveten om att det fanns ett mönster och historiska fakta som pekade på svaga tredjeperioder, men han hade ingen klar analys.

Det förstår jag.

Det kan vara tillfälligheter, det kan vara slumpens skördar.

Men när ett mönster upprepas allt för många gånger finns det oftast ett skäl till att det går som det går.

Just nu känns det i alla fall ut som ett av Tre Kronors – och Pär Mårts – stora ­gåtor att lösa.

ARTIKELN HANDLAR OM