Karlskoga – ett unikt hockeylag

Foto: CONNY SILLÉN
En vanlig syn Fredrik Höggren (längst till vänster), Daniel Wessner och Carl Berglund jublar över ett mål.
SPORTBLADET

Bik Karlskoga är laget som vägrar att dö.

Avsågade efter två raka förluster i PlayOff-serien. Ny serieledare efter att ha gjort det omöjliga och slagit Djurgården i två raka matcher och Örebro borta i går (4–2).

Tala om lagmoral.

Bik Karlskoga behöver ”bara” slå avsågade Oskarshamn hemma i sista matchen i morgon för att vara klara för kvalserien. Att sedan Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna redan startat en insamling till Oskarshamn ser jag mer som ett utslag av desperation.

En insamling som ska gå till smålänningarna om de slår Karlskoga i sista omgången. Det är något jag har svårt att se att Djurgården som klubb står bakom. En mer uppenbar muta är väl svår att tänka sig, även om jag har svårt att bli upprörd.

Serien har bytt ansikte flera gånger

Ishockey är känslor och Djurgårdens desperata fans visar i alla fall att de är hängivna och vill att deras eget lag ska gå upp. Nu är det inte uteslutet att det blir så till slut, men då tror jag inte att det beror på några insamlade tusenlappar.

För jag blir inte klok på den här PlayOff-serien.

Den har bytt ansikte efter varje omgång.

Först såg Djurgården ut att ha raka spåret till kvalserien efter 4–3 på straffar borta mot Örebro i öppningsmatchen och sedan 6–3 hemma mot Oskarshamn. Favoriterna var i serieledning efter både lite tur och tillfälligheter.

Det hade två matchbollar mot Bik Karlskoga som blivit krossade med 7–4 av Oskarshamn borta och sedan förlorat hemma mot Örebro med klara 1–4.

Men Djurgården missade båda två och tappade sex poäng mot värmlänningarna. Då smög Örebro förbi via tre raka segrar och hade sin matchboll hemma mot samma Bik Karlskoga i går.

Det var perfekta förutsättningar. Hemmaplan, fullsatt (5 045 åskådare) och en perfekt start på matchen med 1–0 nio minuter in i första perioden.

Klass och stolthet i laget

Men vad hände? Örebro fick både gummiarmar och -ben, tappade allt fokus och vek ner sig totalt i andra perioden.

Visst borde målvakten Tim Sandberg ha tagit både kvitteringen till 1–1 och Daniel Wessners 3–2, men han var långt ifrån ensam om att svika den här kvällen.

Jag har sällan sett ett så handlingsförlamat lag. Det var bara Emil Kåberg som såg ut som vanligt.

Förutsättningarna inför sista omgången är att Karlskoga måste vinna vid full tid mot Oskarshamn för att vara säkra på kvalserieplatsen.

Det tror jag att de gör.

Det finns en lagmoral och en kraft hos värmlänningarna som är unik i hockey-Sverige. Det är lågbudget, men med klass och stolthet.

Ta Fredrik Höggren, 28, som är en av de verkliga trotjänarna. Han gjorde två mål och spelade fram till de andra två i segermatchen mot Örebro. Fyra poäng av en kille som hade gjort en enda poäng tidigare i PlayOff-serien.

Och en spelare som åker en femmil på skidor i varje hockeymatch – utan att vara bloddopad.

Det är vad Bofors står för.

Som man sa förr.

Men vilket lag som än vinner PlayOff-serien får sämsta möjliga förutsättningar. Jag vet inte vem som totat ihop spelschemat, men det är helt sjukt att segrarna i den här serien ska starta med en bortamatch i kvalserien dagen efter.

Upplägget ett rent pajaseri

Vinner Bik Karlskoga mot Oskarshamn hemma i morgon, får de typ tjugo timmar på sig till kvalseriepremiären borta mot Timrå på torsdag.

Då ska de hinna äta, sova och ta sig dit också.

Och från Karlskoga är det ungefär sju timmar med buss till Sundsvall. Om trafiken flyter.

Nej, gör om gör rätt till nästa säsong. Rent sportsligt är det här rent pajaseri.

ARTIKELN HANDLAR OM