Wennerholm: Kan inte låta bli att tycka synd alla trogna fans

SPORTBLADET

I dag startar Kvalserien och jag tror aldrig den varit så öppen.

Det känns som den kan bli en kopia på PlayOff-serien som bytte serieledare så gott som varje omgång.

Men jag både tror och hoppas Leksand.

Elitserien behöver en injektion som kan fylla läktarna nästa säsong.

Men låt mig börja med den dramatiska upplösningen på PlayOff-serien. Jag var i Örebro i måndags och såg närkingarna missa matchbollen mot BIK Karlskoga.

Så inför sista omgången var Örebro plötsligt tredjehandsfavorit att vinna den serien.

BIK Karlskoga var storfavoriter och behövde bara vinna hemma mot avsågade Oskarshamn i sista matchen.

Djurgården var andrahandsfavorit om Karlskoga skulle förlora. Då räckte det med seger hemma på Hovet mot Örebro.

Och alla vet redan svaret.

Karlskoga förlorade hemma mot Oskarshamn och Djurgården vek ner sig totalt hemma mot Örebro. Djurgården som var storfavoriter till både segern i Hockeyallsvenskan och den följande Kvalserien har spelat klart för säsongen.

Det är denna hockeyvinters största knall.

Publiken kan vara avgörande

Och besvikelsen för alla djurgårdsfans blev avgrundsdjup efter att laget missat chansen i sista hemmamatchen mot Örebro.

Enligt rapporterna från Hovet verkade det som om Djurgården gett upp redan innan matchen startade. Och det såg väl hopplöst då Karlskoga ledde med 2–0 hemma mot Oskarshamn dryga två minuter in i andra perioden. Örebro tilläts gå fram till en ledning med 4–0 och när Oskarshamn sedan vände i Karlskoga var det för sent.

Jag kan inte låta bli att tycka synd om alla trogna djurgårdsfans som stöttat sitt lag hela säsongen.

De avslutade med stil och fantastiska 6 104 åskådare var på plats för att se det som blev säsongens sista match.

Jag undrar hur många som kommer tillbaka nästa år.

Det kan vara avgörande för Djurgårdens framtid.

■ ■ ■

Så det blir Örebro som fortsätter med spelarbussen till Timrå och kvalseriepremiären i kväll. Jag anar ett liknade scenario i årets Kvalserie.

Dramatik in i det sista. Hjärnan säger att både Timrå och Rögle hänger kvar, men hjärtat säger Leksand. De har vunnit Hockeyallsvenskan så många gånger bara för att misslyckas i Kvalserien.

Jag tillhör inte dem som tycker att klubben ska tvångsnedflyttas efter alla ekonomiska affärer. Det skulle hela hockey-Sverige förlora på. Elitserien har gigantiska problem med publiksiffrorna och i vinter sjönk de med 14 procent. Jag tror Leksand ensamma skulle få dem att öka lika mycket om de gick upp nästa år. Leksingar är ju ett fenomen och klubben har tiotusentals fans över hela hockey-Sverige. Men man går inte upp i Elitserien för att man lockar mycket publik.

Det gäller att ha ett lag starkt nog att ta sig dit på rent sportsliga grunder. Det tror jag Leksand har.

Vad är logiskt i en kvalserie?

Dessutom ser jag en mental fördel i den turbulens som varit runt klubben. Laget verkar snarare ha stärkts av all uppmärksamhet och granskning av kommunens och klubbens tvivelaktiga affärer. Men det har varit en ensidig debatt, där ingen brytt sig om att titta på vad Leksand gett tillbaka till sin hemkommun. Sett över tid är jag övertygad om att en sådan jämförelse skulle sluta på plus för kommunen.

Ett ganska stort plus.

■ ■ ■

Rent logiskt borde Timrå och Rögle hänga kvar i elitserien. De har de bästa spelartrupperna.

Rögle den allra bästa i mina ögon, men de har inte fått spelet att stämma på hela säsongen.

Men vad är logiskt i en Kvalserie?

Jag kan inte kalla något lag chanslöst så här timmarna innan nedsläpp.

Det är det som är charmen.

FAKTA

WENNERHOLM RANKAR KLUBBARNA I KVALSERIEN

1  Timrå

Placering i elitserien: 11

Kommentar: Har det mest homogena laget och spelade väldigt stabilt i slutet av elitserien. Hade de spelat så hela säsongen hade de förmodligen hängt kvar utan kval. Har också färsk erfarenhet av den här typen av matcher. Var kraftigt nederlagstippade i fjol efter att ha blivit tvärsist i elitserien. Men det slutade med att Timrå vann kvalserien.

2  Leksand

Placering i allsvenskan: 1

Kommentar: Det känns som det är nu eller aldrig för Leksand. Dessutom tror jag all turbulens runt klubben enat

laget. Det är vi mot världen. Vann

hockeyallsvenskan överlägset och har en stabil trupp med både rutin och unga stortalanger. Lyfter alla på en gång kan det bära hela vägen. Målvaktsspelet är det enda frågetecknet.

3  Rögle

Placering i Elitserien: 12

Kommentar: Har kvalseriens bästa spelartrupp, men inte bästa laget. Men kan tränaren Janne Karlsson skapa en harmonisk helhet så här i slutet av säsongen, så kan skåningarna mycket väl gå rent genom den här serien. De har bästa målvakten i Martin Gerber och högsta spetskompetensen forwarden Juhamatti Aaltonen.

4  Södertälje

Placering i allsvenskan: 2

Kommentar: Far och son Nylander, Michael och William, kan bli ett segervapen tillsammans med målvakten Anton Forsberg. Men laget har inte en lika bred trupp som topplagen, även om SSK säkrade kvalplatsen tidigt och har kunnat förbereda sig maximalt. Men inte mer än en outsider i mina ögon.

5  Västerås

Placering i allsvenskan: 3

Kommentar: Svårbedömda och det känns som laget står och faller med målvakten Lasse Johansson. Han var fantastisk i hockeyallsvenskan med en räddningsprocent på 93,68 och nio hållna nollor. Men han måste vara ännu bättre i kvalserien om Västerås ska hänga med och kunna ta sig till elitserien.

6  Örebro

Placering i allsvenskan: 6

Kommentar: Är årets motsvarighet till Rögle som kvalade sig till kvalserien i fjol och sedan gick hela vägen till elitserien. Men nu är programmet hårdare och Örebro spelar match redan i kväll borta mot Timrå. Vinner de den, så kan vi ha ett nytt Rögle på gång. Men de fysiologiska lagarna

talar emot att Örebro ska orka.