Wennerholm: Illa, HV 71 – nu borde Wesslau bänkas

SPORTBLADET

HV 71 är nere i brygga för tredje slutspelet i rad.

Och efter 4–5 hemma mot Linköping måste tränaren Ulf Dahlén göra något.

Mitt tips: Byt ut Gustaf Wesslau.

Linköping har hittat hans svaga punkt.

Det var ödets ironi att Gustaf Wesslau tog emot ”Honken Trophy” på isen inför den här matchen, framröstad som årets målvakt av landets hockeyjournalister.

Sedan åkte han ut till matchen och släppte in fem mål. Missförstå mig inte nu.

Jag tyckte att Wesslau fick sitt pris välförtjänt, sett över en hel säsong. Men det grundar sig mest på hans strålande spel under hösten. Nu har han släppt in nio mål på två matcher mot Linköping, som verkligen hittat hans svagaste sida.

Fem av de åtta spelmål som Linköping har gjort i den här kvartsfinalserien har suttit högt på plockhandssidan. Det märks tydligt att LHC-spelarna siktar in sig just där när de får chansen.

Problemet med ett eventuellt målvaktsbyte är att HV-alternativet Jonas Gunnarsson är en av de andremålvakter som spelat minst den här vintern.

Gustaf Wesslau gillar att stå i varje match och det har inte funnits någon anledning att byta ut honom.

Men nu finns några det tungt vägande skäl.

Och är det någon gång som Ulf Dahlén ska chansa, så är det inför nästa bortamatch mot Linköping.

Jag tror dessutom att Gustaf Wesslau bara skulle må bra av att vila en match i det här läget. HV 71 blev ju av med sin hemmaplansfördel i går och måste vinna en av de två matcher som i de i bästa fall har kvar att spela på bortaplan.

Skäl att vara förbannade

Det är ett tufft läge, då smålänningarna åkt ut i de senaste två SM-kvartarna. Ja, de har faktiskt inte gått vidare från en kvartsfinal på tre år nu.

Senast det hände var 2010 då HV gick hela vägen och tog sitt senaste SM-guld efter finalseger mot Djurgården. Men 2011 blev det svidande 0–4 i kvarten mot serieåttan AIK. Det kostade förre tränaren Janne Karlsson jobbet.

Ulf Dahlén tog över i fjol och var med och förlorade mot Färjestad med 2–4 i matcher.

Nu är det hastigt och lustigt 1–2 i matcher mot Linköping. Det är inget som någon är van vid i Jönköping.

Annars kan jag inte låta bli att lida lite med HV 71. De var rejält förbannade efteråt och de hade skäl att vara det.

Dels för att Lee Goren fick göra 4–4 sekunderna efter att HV-forwarden Rhett Rahkshani fått klubban söderslashad i anfallszon i början av tredje perioden när HV hade ett numerärt överläge.

Jämtin – en otursgubbe

Där skulle naturligtvis Linköpingsspelaren åkt ut. Det var en solklar utvisning. Men i stället för fem mot tre för HV, var det plötsligt kvitterat.

Och strax före straffen som avgjorde hela matchen, menade HV att Patrik Carlsson blivit crosscheckad momentet innan.

Det kan jag inte uttala mig om då jag inte såg den händelsen, men den normalt så lugne assisterande tränaren Fredrik Olausson var vansinnig på domarna efteråt.

Han skrek betydligt värre saker än de som Färjestads coach Andreas Johansson fick böta 7 000 kronor för nyligen.

Andreas Jämtin är samtidigt på väg att bli en verklig otursgubbe mot sin gamla klubb. I Linköping i fredags drog han på sig fem minuter och ett matchstraff och medan de minuterna tickade i väg gjorde LHC både 2–1 och 3–1 och grundlade segern.

Straff – ett rätt domslut

I går var det samme Jämtin som drog omkull Mattias Weinhandl i ett friläge och orsakade straffen som avgjorde hela matchen i sudden. Det har varit några tunga dagar för Jämtin.

Och att det blev straff var helt rätt domslut. Jag tycker det var starkt av Marcus Vinnerborg att ta det beslutet trots det avgörande läget i matchen.

Retur i Linköping på tisdag.

Jag kan knappt vänta.

Det här är en av de häftigaste urladdningar jag sett i ett slutspel på senare år.

Jag njuter av varenda sekund.

ARTIKELN HANDLAR OM