AIK:s framtid lika nattsvart som tröjorna

Wennerholm om SHL-jumbon

AIK vann matchen igår – men har fler matcher att gå utanför isen.
SPORTBLADET

Krisen är total i AIK.

Då studsar laget tillbaka och slår HV 71 med 3–1.

Liket lever.

Men hur länge?

AIK:s framtid ser lika nattsvart ut som ­lagets tröjor. Fem miljoner under budget i publikintäkter, en nyemission som är ett ­fiasko och problem att betala ut spelarnas löner. Eller så hävdas det i alla fall.

Finländske stjärnan Esa Pirnes packade och försvann lika snabbt som den avlöning han påstår att han inte fått i tid. Eller pensionspengar för att vara mer exakt.

Och så en jumboplats i SHL och ointagliga tretton poäng bakom tian Linköping.

AIK har kommit med mäktiga slutspurter tidigare SHL-säsonger och skrällt, men den här gången är det alldeles för sent. Det är bara åtta omgångar kvar och 24 poäng att spela om. Det krävs ett under om AIK ska kravla sig över slutspelsstrecket den här gången också. Det kommer inte att ske.

Och de ekonomiska problemen är egentligen inget nytt.

AIK får hoppas på Djurgården

För AIK har spelet i SHL varit en ren förlustaffär. Mångårige sportchefen Anders Gozzi hoppade av från AIK redan i somras, då han fick veta att det skulle skäras rejält i lönebudgeten inför den här säsongen.

Resultatet syns i tabellen.

AIK är sist och och har bara en livlina kvar. Att hänga kvar via kvalserien senare i vår. Det chansen minskade drastiskt, då det inte blev någon utökning till fjorton lag redan till nästa säsong och fyra öppna platser att slåss om. Nu är det bara två.

AIK får hoppas att Djurgården tar sig till kvalserien. Då lär det i alla fall bli en utsåld hemmamatch i ett klassiskt Stockholmsderby som kan ha flyttat till Hockey­allsvenskan nästa säsong.

Det är i så fall en logisk utveckling av en kris som pågått och fortfarande pågår i landets största hockeydistrikt. Stockholm har blivit landets svåraste marknad att driva ett SHL-lag i ishockey.

AIK har inte lyckats lösa publikkrisen trots att de varit ensamma i högsta serien. Djurgården har publiken, men är kvar i HockeyAllsvenskan och ser inte ut att ta en av de tre direktplatserna till kvalserien.

Precis som i fjol, då Djurgården blev femma och sedan misslyckades totalt i Playoff-serien, där de slutade näst sist av de fyra lagen. Nej, det är ett enda stort mörker över Stockholmshockeyn.

Frölunda årets hetaste lag

Det är desto mer uppåt i Göteborg, där Frölunda bara fortsätter att vinna.

De är 2014 års hetaste lag och har gått som tåget sedan nyår.

Jag tror de avgjorde kampen om andraplatsen i går efter 4–2 hemma mot Luleå. En riktig sexpoängsmatch, där norrbottningarna hade chansen att utmana. Hade Luleå vunnit hade det skilt tre poäng mellan lagen. Nu är det nio. Samtidigt föll nästan lika heta Växjö hemma mot Skellefteå (1–2 i sudden) och det gör att göteborgarna känns rätt trygga på sin andraplats bakom Skellefteå. Det vore ju kul om något lag kunde utmana de regerande mästarna på allvar och jag tror att Frölunda kan bli det laget i slutspelet längre fram. Roger Rönnberg har verkligen gjort ett kanonjobb med alla sina unga talanger. Det finns en enorm uppsida i växtkraften hos alla unga spelare, där alla verkar ha utvecklats åt rätt håll den här säsongen. Imponerande minst sagt.

FAKTA

AIK-HV 71 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (12.41) Victor Ahlström (Oscar Steen, Oscar Ahlström) EQ

Andra perioden: 1-1 (6.07) Riley Holzapfel (Erik Christensen) SH1

Tredje perioden: 2-1 (4.54) Marcus Nilsson (Michael Lindqvist, Jonas Liwing) PP1, 3-1 (18.20) Patric Blomdahl EQ

Skott: 26-29 (6-11, 10-9, 10-9)

Utv: AIK: 5x2, HV71: 3x2

Domare: Thomas Andersson, Mikael Sjöqvist

Linjemän: Fredrik Altberg, Jimmy Dahmén

Publik: 3645

ARTIKELN HANDLAR OM