Krönika

Tjeckien – igen

Wennerholm: Om favoriterna vinner får vi en repris i kvarten

SPORTBLADET

Tjeck...igen.

Allt pekar på att Jaromir Jagr & Co blir Tre Kronors motståndare i OS-kvartsfinalen på onsdag.

Om alla dagens matcher slutar som väntat.

RÖRIGT MOT LETTLAND Flera gånger såg det illa ut i det svenska försvaret och tre gånger lyckades letterna överlista Henrik Lundqvist. Men Tre Kronor vann trots allt – och nu rankas de etta eller tvåa inför kvartsfinalerna.Foto

Jag har räknat och vridit och vänt på alla möjligheter. Men allt pekar på att det blir Tjeckien i en kvartsfinal.

Efter tjeckernas 0–1 mot Schweiz i går hamnade de i blåbärssnåren här i OS, där Sveriges kvartsfinalmotståndare ska hämtas.

Det är redan klart att Sverige blir rankat antingen etta eller tvåa bland de tolv lagen inför OS-slutspelet efter segern mot Lettland.

Mitt tips:

Tvåa.

Om dagens matcher slutar enligt oddsen – att Norge slår Österrike, Ryssland slår Slovakien, Kanada spöar ett skadedrabbat Finland och USA slår Slovenien – då möter Tre Kronor segraren i en åttondelsfinal mellan Tjeckien och Lettland på onsdag.

Ja, vi kan till och med räkna bort matchen mellan Norge och Österrike.

Samma som i Vancouver

Tjeckerna är nästan garanterat sjua redan som bästa ”trea” och kommer att möta en av de svagare nationerna i detta OS i tisdagens åttondelsfinal.

Så jag räknar iskallt med Tjeckien.

Ett gäng tjecker som kommer att ha matchtempot i benen efter tisdagens åttondelsfinal, medan svenskarna gått och väntat på nästa match i fyra dagar.

Ett Sverige som inte övertygat alls förutom de första 24–25 minuterna mot just Tjeckien i OS-premären då de gick fram till 4–0 och spelade en bländande hockey.

Vem lärde sig mest av den läxan?

Det är frågan.

I OS i Vancouver var det exakt samma upplägg som nu. Då slutade svenskarna också tvåa i rankningen efter slutspelet och fick möta tjeckgrannen Slovakien i kvarten. Slovakerna som slagit Norge med 4–3 i en åttondelsfinal dagen innan och flög fram mot ett trögt Sverige och skickade hem svenskarna i förtid efter att ha vunnit med 4–3.

Panik i svensklägret

Nu känner jag samma mardröm närma sig här framåt småtimmarna i Sotji.

Nej, jag gillar inte det här upplägget som jag tycker ger nationerna som spelar åttondelsfinal en klar fördel.

En extramatch att spela ihop laget och en extra chans att få in matchtempot. Vi har sett samma tendens med den nya playoff-serien till kvalserien hemma i Sverige, där två lag tagit bakvägen till SHL två år i rad. Först Rögle och sedan Örebro.

Nej, det är inget optimalt upplägg när så mycket står på spel och en enda match avgör.

Dessutom har ju Sverige haft väldiga problem efter den där segern mot tjeckerna. Anfallsstjärnor som inte levererar och som skapade panik i svensklägret under sista matchen mot Lettland. Jag tror aldrig jag sett så många förändringar i kedjorna under en enskild match och det berodde inte enbart på att fjärdekedjans Carl Hagelin tvingades kliva av.

USA–Ryssland – bästa matchen

Det verkar som den svenska lagledningen inte hittat rätt efter alla återbud och skador. Pär Mårts kom inte ens på presskonferensen efter rysaren mot Lettland, då han hade huvudvärk och landslagschefen Tommy Boustedt skickat hem honom till förläggningen.

Det är inte den enda huvudvärk Mårts kommer ha de närmaste dagarna.

■ ■ ■

Tidigare på lördagen såg jag den fantastiska matchen mellan USA och Ryssland. En av de bästa hockeymatcher jag sett. Det var gruppspel, men massor av prestige. Kalla Kriget på is.

Att gå till Sveriges match mot Lettland efter det kändes som att lämna läckerheterna på Operakällaren för en korv med bröd i ett gatukök.

Men det behöver inte betyda någonting.

Passerar Sverige Tjeckien kan allting hända.

Det här svenska laget kan bara gå åt ett håll.

Det är det positiva.

ARTIKELN HANDLAR OM