Wennerholm: SHL är jämnare än någonsin

SPORTBLADET

Spekulationerna är över.

Nu börjar det.

SHL 2014-15 och Hockeyallsvenskan drar igång samtidigt. Och det finns inget som kittlar så mycket som de inledande omgångarna på en serie. Det är nu svaren ska levereras.

Vem bli årets flip, vem blir årets flop?

Pallar Växjö för favorittrycket och hur bra är åderlåtna Skellefteå – egentligen?

Vem blir seriens poängkung, vem är största busen, vem är mest underskattad, mest överskattad? Väntan är över även om svaren ­inte kommer på en gång. Champions Hockey League har visserligen varit igång ett tag, men än så länge är den turneringen bara en rad träningsmatcher i en flottare förpackning.

Det är nu det börjar. Själv åker jag norrut och ser ­kvällens enda match, Norrlandsderbyt mellan Luleå och Skellefteå.

Det är väl det enda tråkiga med årets SHL-start.

Nej, inte att det startar med ett Norrlandsderby, utan att SHL borde ha startat med en full omgång. Jag kan förstå kraven att sprida ut matcherna för tv-sändningarnas skull, men jag tycker det borde vara en självklarhet att första och sista omgången alltid är kompletta. Då hade vi kunnat rivstarta årets SHL på allvar.

Hockeyallsvenskan gör för övrigt samma sak och smyger igång med Timrå-Mora i kväll.

Men jag ska återkomma till den allsvenska hockeyn, där de styrande döpt vintern till ”hetaste säsongen någonsin”.

Det är det inte i SHL.

Men det är den jämnaste som jag kan komma ihåg, i alla fall på papperet och det är det som gör vintern extra intressant.

Det går egentligen inte att döma ut något lag och det känns som Växjö blivit guldfavoriter i brist på annat. Smålänningarna som knappast imponerat i sina träningsmatcher i Champions Hockey League, men har ett ruggigt bra lag på papperet och en av seriens absolut bästa målvakter i Cristopher Nilstorp.

Hoppas de unga kliver fram

Det är hyfsade förväntningar att leva upp till. Förutom Nilstorp är det bara en spelare som toppar två kategorier i C Mores enkät, men det är inte lika smickrande titlar.

Per Ledin är överlägset bäst på trashtalk enligt spelarna i SHL och toppar även listan på de som fuskar/filmar mest. Det är inget att skämmas över. Per Ledin behövs.

Han lever på sin intensitet och sitt driv och är en av SHL:s största profiler i vinter, där det sannerligen inte vimlar av färgstarka spelare. Samtidigt hoppas jag att de unga kliver fram och framförallt att spelare som Kevin Fiala, William Nylander och Jakub Vrana får ett år till i Sverige innan de hamnar i NHL.

Hur bra är Skellefteå?

Ja, även Brynäs Christian Djoos är fortfarande ett frågetecken. Alla är på träningsläger med sina NHL-klubbar just nu och där avgörs var de kommer att spela i vinter. SHL behöver sina unga stjärnor ett år till och inget känns viktigare än att just de kommer ”hem” igen.

Sedan finns det flera unga spelare som jag hoppas för ett genombrott. Som Daniel Zaar i Luleå, Malte Strömwall i Växjö Gustav Possler i Modo och Anderas Johnson i Frölunda. Det jag såg av dem i fjol visar att det finns massor av potential.

Dessutom har vi hela högen av importer, som i många fall är omöjliga att bedöma på förhand. Men det är där de största flopparna kommer att finnas och många kommer att ha lämnat svensk hockey redan innan hösten är över. Däremot är jag glad att så många finländare är tillbaka i svensk hockey. De står för klass.

■ ■ ■

Största frågan i kväll:

Hur bra är Skellefteås nybygge? Och frågan är också om det är klubben som gör spelarna bra, eller spelarna som gör klubben. Jag är inte riktigt säker i det fallet.

Inget lag ska egentligen klara det enorma tapp som Skellefteå råkat ut för, då i stort sett alla ledande spelare försvann på en gång.

Men något säger mig att Skellefteå kommer att fixa det till slut, även om jag räknar med en del inkörningsproblem.

FAKTA

Wennerholms tips: så slutar årets SHL

1. Växjö

2. Färjestad

3. Frölunda

4. HV 71

5. Brynäs

6. Skellefteå

7. Luleå

8. Örebro

9. Linköping

10. Modo

11. Leksand

12. Djurgården