Den perfekta starten på SHL-säsongen

SPORTBLADET

Nykomlingen Djurgården slår guldfavoriten Växjö på Hovet och det är bara typiskt för inledningen av årets SHL.

Alla slår alla.

Efter bara elva spelade matcher har alla tolv SHL-lag tappat poäng.

Jag tycker det varit den perfekta starten.

Gårdagens omgång var ett typexempel på vad hockeyn behövde så här i inledningen.

En nykomling som skräller, ett HV 71 som står för årets vändning när de förvandlar 1–4 hemma mot Linköping till seger med 6–4.

Och Luleå som åker till Karlstad och slår Färjestad i en match där gamle luleåspelaren Anton Hedman först gör 2–2 och sedan gamle färjestadsspelaren Per Ledin avgör matchen med sitt 3–2.

Per Ledin som har blivit målkung som 36-åring. Det var hans andra mål på två matcher.

Nej, det var en spännande, kokande lördagskväll i hockey-Sverige. Den lovar mer. För det finns inget tråkigare än ojämna tabeller, avsågade lag och tidiga serievinnare.

En tabell ska leva ända in i kaklet.

Det finns förutsättningar för att det kan bli så den här säsongen, även om jag inte tror att skrällarna kommer att fortsätta för evigt.

Tellqvist den avgörande skillnaden

Men det var viktigt att nykomlingen Djurgården fick en flygande start och Marcus Sörensens avgörande straffmål var en mästares verk då han grundlurade Växjömålvakten Stefan Steen och avgjorde matchen.

Jag har sett två straffavgöranden den här veckan som varit två orgier i målsumperi och där bara två av sexton straffar har suttit, men de två som gjort det har varit små mästerverk.

Men det var ändå Djurgårdens målvakt Mikael Tellqvist som var den avgörande skillnaden i en match där Växjö vann skotten med 36–24.

Det finns inga enskilda spelare som betyder mer än lagens målvakter och hittills har det kommit skiftande besked om var de går för i vinter.

Men helt klart har Modos Linus Ullmark fått en mardrömsstart. Han byttes ut när Skellefteå krossade Modo med 6–2 i går.

Nu var det inte enbart Ullmarks fel att han fick lämna isen efter Axel Holmströms 5–0. Han stod mitt i en hönsgård till försvarsspel, där Skellefteå­spelarna fick stå helt omarkerade och slå in retur efter retur.

Nu har samme målvakt som hade bäst räddningsprocent i hela SHL i fjol den sämsta bland de totalt 15 målvakter som fått stå i de första omgångarna.

■ ■ ■

Skellefteå krossade alltså Modo med 6–2 och frågan är om det var ett besked om hur bra Skellefteå är den här säsongen – eller hur dåliga Modo är. Jag förmodar att det är en kombination av båda.

Men det har redan klivit fram två nya hjältar i guldstaden.

Störst dramatik i Jönköping

Pär Lindholm som gjorde sina första två SHL-mål i premiären mot Luleå och sedan sitt tredje när han gav Skellefteå ledningen med 1–0 mot Modo i går.

Och Axel Holmström, som just fyllt 18, som gjorde två av mästarnas mål i går och spelade fram till ett tredje.

■ ■ ■

Den största dramatiken var ändå i Jönköping, där HV71 vände 1–4 till 6–4 mot Linköping.

Vad lärde vi oss där? Jo, framförallt att båda lagen verkar läcka lika mycket bakåt som de gjorde förra säsongen då de blev nia och tia i tabellen.

Och apropå målvakter blev Gustaf Wesslau utbytt i HV:s mål efter en period och 1–3 och Linköpings superlöfte Marcus Högberg fick samma mardrömsstart som Ullmark.

■ ■ ■

Själv var jag i Örebro och såg Frölunda tappa poäng efter 1–1 vid full tid i en match där jag inte protesterat om närkingarna vunnit. Slovaken Julius Hudacek har hunnit stå två matcher för Örebro och redan visat hur mycket han kommer att betyda i vinter.

Och det var första gången jag sett en målvakt hyllas av båda klackarna.

Frölundas tillresta fans stod kvar flera minuter efter slutsignalen och skanderade ”Dansa Hudacek!”. De har inte glömt sin gamla hjälte.

Men Hudacek valde att avstå och det gjorde han rätt i.

Det räckte med att spelet i kassen gått som en dans. Trots förlusten i sudden.

ARTIKELN HANDLAR OM