Wennerholm: Åker Modo ur SHL kan det vara slutet

SPORTBLADET

Jag har alltid framhållit den här säsongen som sista chansen för lagen i Hockey­allsvenskan att ta sig upp i SHL.

Men nu är det dags att vända på frågan.

Vad händer med de SHL-lag som even­tuellt åker ur?

Katastrof är det enda ord jag hittar.

Därför förstår jag debatten på Modos forum, där fansen redan nu spekulerar i chanserna i bäst av sju mot lag fyra och fem eller i Hockeyallsvenskan.

Det är de lagen som SHL:s elva och tolva för möta i bäst av sju med start den 15 mars.

Jag tror de flesta SHL-lag var ganska lugna i början av säsongen, precis som fansen är nu, i övertygelsen att det ska vara omöjligt att förlora i bäst av sju mot ett hockeyallsvenskt lag som inte ens är bland de tre bästa.

Men nu känns det som paniken börjar sprida sig. För konsekvenserna av att åka ur skrämmer vilken SHL-direktör som helst. Det kan vara slutet på en hel förening.

Ta Modo som har 13 spelare på utgående kontrakt och William Nylander och målvakten Linus Ullmark på lån från NHL.

Hur många skulle de ha råd att behålla med en allsvensk snålbudget?

Inte många.

Samtidigt får de allsvenska lag som går upp tjugotalet färska miljoner i tv-pengar att pumpa in i en ny spelartrupp.

Maktbalansen förskjuts totalt.

Det har också blivit betydligt lättare att etablera sig i SHL på senare är vilket både Växjö och Örebro är bra exempel på.

Tappat i slutet av matcherna

Dessutom har Djurgården väckt frågan om hur stort avståndet egentligen är mellan topplagen i Hockeyallsvenskan och SHL.

Djurgården spelar SHL-hockey på snålbudget och gjorde bara ett par spektakulära värvningar (Mikael Tellqvist och Mikael Samuelsson) till den här säsongen. Men med en klar spelidé, hängivna spelare och coacher och en storpublik i ryggen har man lyckats över förväntan.

Djurgården har en fenomenal förmåga att komma igen sent i matcherna, precis som man gjorde med kvitteringen till 1–1 mot Örebro med bara 1.34 kvar att spela.

Precis motsatsen till Modo alltså, som tappat massor av poäng sent i matcherna.

I går fick man en drömstart mot Skellefteå och ledde med 2–0 redan efter 5.14. Då, i början av matchen, trodde jag nästan att lagen bytt tröjor med varandra. Men sedan blev allt som vanligt mellan de här två lagen och Skellefteå fortsatte att vara Modos största spöke när de vann sin sjunde match i rad.

Och Modo är det lag som är mest illa ute i hela SHL.

Sportchefen Per Svartvadet har inte haft det lätt i vinter, sedan han tog över efter Markus Näslund. Och assisterande general managern Peter Forsberg är på långsemester med familjen i Las Vegas. Han har inte varit hemma sedan han valdes in i Hall of Fame i november.

Nu vet jag att ingen lider mer än Foppa just nu och Modos spel på sista tiden har nog förstört många semesterkvällar med familjen.

Han och Svartvadet har tydligen daglig kontakt, men det enda som hänt så här långt är att man värvat slagskämpen Donald Brashear och tjecken Radek Smolenak. Jag tror inte det räcker för att lösa krisen.

Bäckman vore perfekt

Nu har jag själv varit inne på att JVM skulle kosta Modo mer än alla andra klubbar i SHL. Man blev av med både William Nylander, Adrian Kempe och Victor Olofsson och de är väl inte tillbaka än på två omgångar nu när det blir minst bronsmatch för juniorkronorna.

Det är två tredjedelar av lagets förstakedja plus den vassaste straffskytten.

Det är klart att det påverkar.

Men jag tror Modo skulle behöva en ny röst i båset, framförallt för att få fart på alla gamla veteraner som underpresterar. Per Bäckmans svarta ögon skulle vara perfekt i Modos omklädningsrum, där han jobbade i fyra framgångsrika säsonger mellan 1997 och 2001.

Men vem tar de tuffa besluten i dagens Modo? Allt det ligger i händerna på Svart­vadet och på Foppa, den sportsliga ledningen. Den övriga ledningen har nästan ingen förankring i sporten. Modo hämtade sin färska klubbdirektör Charlotte Gustavsson från ett tv-projekt i afrikanska Ghana och det är väl ungefär så långt ifrån hockey det går att komma.Hon är civilekonom och kom in för att få ordning på ekonomin – inte spelet.

■ ■ ■

Nu väntar en riktig ödesmatch redan på tisdag, då Modo tar emot Brynäs hemma i Fjällräven Center. En ren botten­final. SHL:s i särklass sämsta hemmalag mot det som är supersämst borta.

Inget av lagen förbättrade den statistiken i går, då Brynäs föll mot Färjestad i Karlstad.

Brynäs som är i samma utsatta läge som ångermanlänningarna.

Nej, det enda de här två lagen hade att glädja sig åt i går var Frölundas snabba vändning i slutet av matchen mot Leksand, då 0–1 blev 2–1 på knappa två minuter. Avståndet ökade inte i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM