SIFFRORNA – SOM KAN BLI GULD VÄRDA

Wennerholm: Statistiken visar att detta kan bli en rysare

SPORTBLADET

Växjö kan ha knäckt koden till hur man slår Skellefteå.

Därför tror jag att de vinner den här SM-finalen.

Men hur det än går – låt det åtminstone bli spännande den här gången.

Ge mig en klassisk match sju.

Sportbladets Mats Wennerholm.

Nu går det att banka hur mycket statistik som helst i huvudet på Växjö inför den här finalen. Det här är något av vad som krävs för att ta SM-guld:

Vinna minst en bortamatch mot ett Skellefteå som har sjutton (17!) raka slutspelssegrar på hemmaplan.

Vinna fyra matcher mot ett lag som förlorat lika många totalt på tre slutspel. Skellefteå är uppe i 32–4 i matcher nu om vi räknar slutspelen 2013, 2014 och 2015. Växjö måste alltså vinna lika många matcher som åtta andra slutspelsmotståndare gjort tillsammans.

Nu finns det som tur är statistik som talar i den andra riktningen också. Siffror som gör att jag ändå tror att Växjö inte bara har en chans.

Nej, till och med att de vinner det här:

På lagens femton senaste möten i grundserien är det fördel Växjö. Det enda SHL-lag som har plusstatistik mot västerbottningarna.

Skellefteå har bara orkat göra fler än två mål i en och samma match en enda gång på lagens 15 senaste matcher. Och den enda gången gjorde de tre.

Noterbart är att Växjö stod emot Skellefteå även säsongen 2012-13, då smålänningarna inte ens tog sig till slutspel.

Har de knäckt koden?

Sämsta som kan hända: 4–0 igen

Det får vi veta nu, men Växjö kan suga i sig den positiva statistiken på flyget upp till Skellefteå. Och göra bäst i att glömma den andra.

Och landa i guldstaden där inte en själ tror att Sam Hallams lag ska ha en chans i den här finalen. Jag är själv förvånad att så många andra experter fortfarande tror på Växjö. Jag trodde jag skulle vara ganska ensam om det.

Men det finns en osäkerhetsfaktor och det är att lagen aldrig mötts i ett slutspel.

Det har aldrig funnits den där extra kryddan, det där extra adrenalinpåslaget.

Aldrig den där kalkylerade formtoppen.

■ ■ ■

Det bästa som kan hända för finalserien är att Växjö skräller redan i första matchen och bryter Skellefteås segerrad.

Det sämsta som kan hända är att Skellefteå vinner med 4–0 igen, som de gjort i de två senaste SM-finalerna. Då har det inte ens blivit spännande.

Och värst var det förra året, då Färjestad lyckades tråckla sig till en final de inte var mogna för. Skellefteå vann med 3–0, 6–2, 8–1 och 3–0.

Totalt 20–3 i mål.

Inget lag har varit så överlägset i en SM-final sedan Brynäs storhetstid på 70-talet. Det närmaste jag hittar är 1977, då gästrikarna vann med 6-2 och 9-3 i SM-finalen mot samma Färjestad. Det är 38 år sedan och jag trodde inte att ett svenskt SHL-lag någonsin skulle kunna bli lika överlägsna.

Bara en final till sju matcher

Nu var fjolårets Skellefteå ett av de absolut bästa lag som spelat i landets högsta serie. Ja, till och med det bästa i mina ögon.

Så bra att det blev massflykt efter säsongen då NHL och KHL ryckte i alla stjärnor. Årets Skellefteå är inte i närheten av den slagstyrkan, men har ändå varit bra nog för att vinna serien och utklassa Brynäs och Linköping i slutspelet. Det är naturligtvis ett underbetyg åt de andra lagen, men samtidigt ett bevis på hur mycket Skellefteås organisation och sätt att träna och spela betyder.

Jag är helt säker på att Skellefteå är landets bäst tränade lag. Ja, överlägset bäst. Det är bara att titta på utvecklingen hos de spelare som kommit dit. Alla blir bättre.

■ ■ ■

Ska någon kunna stoppa Skellefteå så är det nu det ska ske.

Sportchefen Lasse Johansson har redan arton spelare på kontrakt till nästa säsong. De flesta kommer bara att bli bättre. Plus att Jimmie Ericsson och Joakim Lindström kan vara på väg hem. Då blir de ännu svårare att slå.

■ ■ ■

Behövs det egentligen bäst av sju i slutspelet?

Av de 13 SM-finaler som spelats sedan systemet infördes har bara en enda gått till sju matcher.

Det var 2004 när HV71 slog Färjestad med 5–0 i sjunde och avgörande match.

Under de tjugo år då det avgjordes i bäst av fem gick över hälften – 11 matcher – till en femte och avgörande.

Jag föredrar nog det senare. Men som sagt:

Ge mig en match sju och jag kanske ändrar mig.

■ ■ ■

Final 1 ikväll: Skellefteå-Växjö 18.30 TV4.