Rekord – i fusk

Wennerholm: Snabbast i världen - men de smutsiga löparna borde inte få betalt av galaarrangörerna

Foto: TT
Fem löpare som alla åkt fast för dopning.
SPORTBLADET

LAUSANNE. Lausannes Diamond League satsar på tre stora affischnamn.

Men också världsrekord i dopning.

Justin Gatlin, Tyson Gay och Asafa Powell springer fortfarande snabbast i världen.

Men de kan aldrig springa ifrån sitt förflutna.

  30 svenska friidrottsstjärnor - så gick det sen

De tre finns alla med i huvudnumret 100 meter här i Lausanne torsdag kväll.

Tre av de största medaljfavoriterna inför VM i Peking nu när Usain Bolt har skadeproblem.

Men de är inte ensamma om att ha åkt fast för dopning i startfältet

Qatars Femi Ogunode var avstängd 2012-14 för att ha ertappats med Clenbuterol i kroppen, samma hästmedicin som gamle DDR-stjärnan Katrin Krabbe gjorde känd i världen.

Amerikanen Michael Rodgers har varit avstängd nio månader.

Det är inget nytt för 100 meter herrar.

Det är friidrottsvärldens mest dopningsmutsade gren.

Fått sänkta straff

Sju man är anmälda så här långt i Lausanne.

Fem har varit dopningavstängda.

Det är drygt 70 procent.

Det som retar mest är att de flesta sina ursprungliga straff rejält sänkta.

Speciellt Justin Gatlin som gick från livstid till åtta års avstängning i första skedet, för att sedan få straffet halverat till fyra år.

Dagens överlägsna världsetta på både 100 och 200 meter som varit avstängd två gånger under karriären.

Idag är han 33 år och bättre än någonsin, i en ålder då det egentligen inte ska vara möjligt.

Han är bättre än då han sprang med testosteron i kroppen när han åkte fast senast 2006.

Det är därför jag och så många andra tvivlar, det är därför frågorna är så många och misstankegraden den högsta möjliga.

Själv tar han det med en axelryckning.

Går inte att lita på någon

Men det som retar mig mest är att han och så många fått sina straff reducerade. Det är katastrofalt för friidrottens trovärdighet.

Tyson Gay var ett solklart fall för två års avstängning, men han slapp undan med ett för att han samarbetade med utredarna. Vad han samarbetade om och vad och vilka han avslöjade är det fortfarande ingen som vet.

Asafa Powell fick först 18 månaders  av Jamaicas antidopningpanel, men fick straffet sänkt till sex månader när han överklagade till skiljedomstolen CAS. I hans fall är även jag på CAS linje. Hans första straff var alldeles för hårt med tanke på vad han tagit - oxilofron.

Ett ämne som normalt ger sex månaders avstängning redan från början. Det var mer Jamiacas antidopningansvariga som ville visa att de tog dopningproblematiken på allvar, efter att ha fått massiv kritik av WADA ett par år tidigare.

Men ändå.

Det är dopningfall på dopningfall på herrarnas 100 meter och i nuläget känns det som att det inte går att lita på någon.

Ändå får de fortsätta tävla.

Galaarrangörernas tidigare uppgörelse om att inte bjuda in någon som blivit dömd till två års avstängning eller längre gäller inte numera.

Det gick inte att försvara rättsligt i vissa länder och ses som ett yrkesförbud. Det är upp till varje arrangör att följa sitt samvete.

Men det finns ingen skyldighet att betala några startpengar och gör man inte det kan jag garantera att de här tre namnen förmodligen stannar hemma.

Så enkelt är det.

Eller borde vara.

  30 svenska friidrottsstjärnor - så gick det sen

Diamond League sänds i SVT2 på torsdag 20.00.

FAKTA

Fem av sju anmälda på 100 m i Lausanne har åkt fast för dopning

Justin Gatlin, USA

Ålder: 33

Kommentar: Avstängd första gången 2001 för amfetamin (2 år). Andra gången för testosteron 2006 (4 år). Hävdar fortfarande sin oskuld, men av friidrottens mest dopningsmutsade karriärer. Förra coachen Trevor Graham är avstängd på livstid, nuvarande coachen Dennis Mitchell har varit avstängd två år.

Tyson Gay, USA

Ålder: 32

Kommentar: Fastnade i ett dopningtest i maj 2013 med anabola steroider i kroppen. Efter en lång utredning kom domen. Ett års avstängning mot normalt två år. Allt för att han samarbetat med utredarna i fallet. Kom tillbaka förra säsongen. Är sexa på årets världsbästalista med 9.87.

Femi Ogunode, Qatar

Ålder: 24

Kommentar: Född i Nigeria, men tävlar numera för sitt nya hemland Qatar. Åkte fast 2002 med clenbuterol och blev avstängd i två. Kunde återvända till tävlandet förra året. Världsåtta just nu på 9.91.

Asafa Powell, Jamaica

Ålder: 32

Kommentar: Fastnade i ett dopningtest 2013 med förbjudna substansen oxilofrin och blev i första skedet avstängd 18 månader. Senare mildrades domen av skiljedomstolen CAS till sex månader. Tvåa i världen 2015 med 9.81.

Michael Rodgers, USA

Ålder: 30

Kommentar: Avstängd nio månader efter att ha fastnat i en dopningkontroll. Skyllde först på en energidryck han druckit i Italien, men accepterade senare domen. Har sprungit på 9.90 i år och är sjua i världen.

Keston Bledman, Trinidad-Tobago

Ålder: 27

Kommentar: Var med och sprang hem ett överraskade OS-silver på 4x100 meter i Peking 2008. Har aldrig åkt fast för dopning. Fyra på årets världsbästa med 9.86.

Kim Collins, St Kitts

Ålder: 39

Kommentar: Är den äldsta någonsin i världen som sprungit under tio sekunder på 100 meter. Senast var den 13 juni år. Varje gång han gör det sätter han ett nytt "världsrekord". Vann VM-guld i Paris 2003. Aldrig fast för dopning. Har gjort 9.99 i år.