Mina tio största ögonblick i VM

Wennerholm summerar mästerskapet

Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Gatlin var knapp favorit innan – men kund Bolt ville annat.
SPORTBLADET

1. Usain Bolt v/s Justin Gatlin I

Gren: 100 meter

Kommentar: Veckan rivstartade med VM:s hetaste duell. Usain Bolt kom till VM som ett frågetecken efter en skadefylld där gamle dopningsyndaren Justin Gatlin dominerat totalt. Amerikanen var storfavorit efter att inte förlorat ett lopp på två år. Det var den onde mot den gode. Men när det verkligen gällde vann Usain Bolt inte bara det mentala spelet, utan även loppet. Med en hundradel. 9.79 mot 9.80. Och Gatlin var en knäckt man.

2. Dafne Schippers europarekord

Gren: 200 meter

Kommentar: Det här var den verkliga chocken i Fågelboet. Inte att holländskan Dafne Schippers vann, utan vad klockan stannade på. Hennes 21.63 gjorde henne till trea i världen genom tiderna, bara slagen av Florence Griffith-Joyner och Marion Jones. Och när det gäller vita europeiskor hade vi inte skådat något liknande sedan gamla DDR:s glansdagar. Och Schippers fick betala priset direkt, då dopningdebatten kom som ett brev på posten.

Resultat: 21.63

3. Ashton Eatons världsrekord

Gren: Tiokamp

Kommentar: Vilken bragd han gjorde på avslutande 1500 meter, amerikanen som visste precis vad som krävdes för att slå sitt eget världsrekord. Han hade ändå två val – behålla det gamla eller fixa ett nytt. Det är inte många som har den lyxen. Men Eaton tömde det sista han hade på slutvarvet och stupade över mållinjen med en marginal på sex poäng till sitt gamla världsrekord. Det nya lyder 9 045 poäng och var det enda som sattes i VM.

4. Yegos jättekast

Gren: Spjut

Kommentar: VM-guld till Kenya i spjut och ingen var gladare än Julius Yego. Jo, möjligen hans medtävlare i den gren som kanske har mest sammanhålling och kamratskap av alla i friidrotten. Och Yego är en profil även bland sina medtävlare. Nu hivade han i väg spjutet 92.72 i tredje omgången och blev tredje bästa kastaren genom tiderna. Längsta kastet på 16 år.

5. Christian Taylors superhopp

Gren: Tresteg

Kommentar: Trestegstävlingen var på väg att bli en besvikelse då alla förväntat sig ett artonmetershopp från kubanen Pedro Pichardo eller amerikanen Christian Taylor. Men när jag börjat kväva en gäspning, flög Taylor 18.21 i sitt sista hopp. Världens näst längsta och med massor kvar till plankan. Jonathan Edwards hoppade till där på sin kommentatorsplats på BBC:s tv-läktare. Han har det gällande med 18.29. Men hur länge till?

Mo Farah – oslagbar.

6. Mo Farahs dubbla guld

Grenar: 5000 och 10000 meter

Kommentar: Britten har vunnit så många gånger att frågan är egentligen när han ska förlora. Men att vinna både 5 000 och 10 000 meter i ett och samma mästerskap är väl ungefär det tuffaste man kan göra. Mo Farah gör det gång på gång på gång. Nu har han haft sin tuffaste säsong mentalt med alla dopningrykten kring sin tränare Alberto Salaxar. Men britten vinner lika lekande lätt varje gång.

7. Sjumetersduellen

Gren: Damer längd

Kommentar: Jag tänkte att Khaddi Sagnia skulle ha en chans om hon hoppade runt sitt personliga rekord. Hon hoppade exakt detsamma - 6.78. Det hade gett VM-brons 2011, 2005 och 2003. Men nu skrev vi 2015 och den bästa längdtävlingen innan muren föll, den i Tokyo 1991. Det är 26 år sedan. Och senast det krävdes ett hopp över sju meter för att ta VM-brons.

8. Stafettdramat

Gren: Herrarnas 4x100 meter

Kommentar: Bolt och Jamaica? USA och Justin Gatlin? Nej, herrarnas korta stafett blev ett kinesiskt triumftåg. Trea över mållinjen, tvåa efter USA: s diskning. Jag får fortfarande gåshud när jag tänkter tillbaka.. Jag trodde publiken jublade åt Usain Bolt, innan jag förstod att det var mycket större än så i denna mångmiljonstad. Det jär var stort för KIna. Det var som om en mur föll.

10. Den kinesiska muren

Grenar: Höjd, herrar

Kommentar: Oj, vilken avslutning det blev för den kinesiska hemmapubliken. Omhoppning då kanadensaren Derek Drouin, Ukrainas Bohdan Bondarenko ch hemmafavoriten Guowei Zhang alla stannat på 2.33. Och alla felfria. Omhoppning om guldet och ett kokande Fågelbo. Men kanadensisk seger till slut genom Drouin efter den perfekta avslutningen på detta VM.