Tror att Kallur springer ända till Rio de Janeiro

Wennerholm: Jenny rycker in som coach - bra chans att rusa på europarankingen

Foto: Bildbyrån
Susanna Kallur klarade 13.00 i comebacken häromveckan.
SPORTBLADET

Susanna Kallur packade in sig själv och tvillingsyrran Jenny i en sexton år gammal VW Golf och styrde mot Finland.

Och andra tävlingen för säsongen.

Där tror jag att Susanna Kallur springer ända till Rio de Janeiro.

Midsommardagen lovar nämligen perfekta förhållanden i finska Kuortane.

Det blev rena familjeutflykten när Sannas ordinarie coach Torbjörn Eriksson var upptagen av midsommarfirande och inte kunde åka med till Finland.

Tvillingsystern Jenny fick rycka in och ta jobbet som assisterande coach och ressällskap.

– Ja, det är väl en kombination, som hon själv uttrycker det.

Så skakade de iväg på sin utflykt i vad Sanna själv kallar "lilla gröna faran Gunnel", som hon döpt den sexton år gamla skrothögen till på Instagram.

Två systrar som följdes åt i karriären i många år och där Jenny blev VM-sexa som bäst på 100 meter häck i Helsingfors 2005.

Det är märkligt med tvillingar.

Jenny slutade som 29-åring

Båda två fick samma typ av stressfraktur i smalbenet som upptäcktes 2008 och båda två opererades av amerikanske specialisten David Helfet i New York samma höst.

Jag minns när jag åkte upp till Falun där de höll gemensam presskonferens och visade upp sina bandagerade smalben.

För Jenny blev det slutet på karriären. Hon gjorde precis som Sanna comeback 2010, men problemen fortsatte och hon bestämde sig för att satsa på utbildningen till copywriter i stället.

Hon la av som 29-åring.

Sanna valde en helt annan väg. Sex år lång och med nya bakslag, nya tårar och nya uppförsbackar. Men inte minsta tanke på att ge upp.

Det är därför jag tror alla unnar henne att få fullfölja den här säsongen, att få åka på sitt tredje och sista OS. Jag säger sista, eftersom Sanna kommer att vara 39 år när det är dags för nästa i Tokyo 2020.

Bra tid - då slipper hon försöken

Susanna jagar SOK:s OS-kvalgräns på 12.80 i finska Kuortane på midsommardagen, men också en tid som gör att hon slipper försöken och tvingas springa tre lopp på två dagar i EM i Amsterdam i början av juli. De tolv bästa tjejerna på europarankingen slipper försök och går direkt till semi och Sanna är fjortonde tjej på den rankingen just nu med sina 13.00 från Bauhaus-galan.

Nu tror jag hon slipper det ändå, då några av de tjejer hon har framför sig säkert kommer att skippa EM för att satsa helt mot OS.

Samtidigt krävs det "bara" 12.97 för att vara delad tolva just nu och det tror jag hon klarar i Finland.

Det ska vara 24 grader och växlande molnighet  i Kuortane på lördagseftermiddagen då Sanna springer.

Blåser det inte en alltför kraftig motvind, låter det som perfekta förhållanden och en skarp kontrast mot comebacken på Stockholms Stadion, där det var kallt, blött och nästan så långt ifrån  optimala förutsättningar som går att komma.

Kan bli medaljhopp i EM

Springer Sanna två tiondelar bättre än på Stadion, den tid de flesta ansåg att ruskvädret kostade, kommer hon att rusa på europarankingen.

Gör hon 12.80 tar hon nio placeringar i ett och samma lopp och tar sig upp till en femteplats.

Då kan hon plötsligt vara en outsider och medaljhopp i EM.

Efter Bauhaus-galan skrev jag att Sanna borde få sin OS-biljett redan nu, då hon prickade den officiella OS-kvalgränsen på 13.00.

Det tyckte förbundskapten Karin Torneklint också, som tänker nominera Sanna redan på den tiden och att hon tidigare visat att hon har kapacitet att vara topp åtta.

Det SOK kräver.

Men det skadar ju inte att ge SOK en tid inte ens de kan säga nej till.

Sanna Kallur tävlar i Finland under lördagen strax efter klockan 14.

ARTIKELN HANDLAR OM