Wennerholm: Borde inte ens vara en tvåa

Leksand var värda en poäng i den här matchen

SPORTBLADET

LEKSAND. Karlskrona åker hem med tre poäng från Leksand och får till viss del tacka domarteamet Patric Bjälkander och Mikael Nord.

De gav Leksandsbacken Joe Piskula fem minuter och matchstraff med 5.22 kvar att spela.

Jag tyckte inte ens han skulle haft en tvåa

Nu avgjorde det en match som stod 0-0 och var på väg mot förlängning.

Jag tyckte det var kamp om pucken, där Filip Cruseman föll olyckligt och dundrade in i sargen med full kraft. Jag såg absolut inget fult från amerikanske backen Joe Piskulas sida. Inget medvetet uppsåt.

Jag förstår honom fullkomligt då han menar att det var domarna själva som skapade den här situationen, då de inte blåste av tidigare. Redan då hybridicingen infördes ansågs den här typen av situationer vara den största risken med den nya regeln. När det var minsta kamp om en icingpuck skulle spelet blåsas av i god tid.

Nu kom signalen alldeles för sent med två spelare i full fart på väg mot kortsargen.

När de stötte ihop, så föll Cruseman och dundrade in i sargen med full kraft.

Ren olyckshändelse

Alla spelares mardröm och det var bara tur att han klarade sig så pass lindrigt undan.

Men det var också en ren olyckshändelse.

Jag förstår att Perra Johnsson var vansinnig där i båset och hemmapubliken i uppror.

Domarnas förklaring efteråt var att kollisionen kommit efter signal, men så upplevde jag det absolut inte. Båda spelarna fullföljde jakten på pucken och det var det som skapade hela den otäcka situationen.

Ingen pratade om det...

Nu fick Karlskrona avgöra matchen i fem mot fyra då Emil Lundberg kunde skicka in en retur med en backhand framför Atte Engren.

Nu är det inget som säger att inte Karlskrona vunnit ändå i en match som kändes öppen fram till slutskedet.

Och Karlskronas målvakt Johannes Jönsson hade statistiken på sin sida, då han inte förlorat en enda av de sex bortamatcher han stått.

Nu vann han sin sjunde och höll nollan.

Men det var det ingen som pratade om den här kvällen.

Garanterat.

■ ■ ■

Nej, Leksand ligger kvar på jumboplatsen, men utan att få någon panik.

Hade det här varit för några år sedan hade Leksand sparkat minst en tränare och en sportchef, vd:n hade sagt upp sig, halva styrelsen hoppat av och miljoner hade kastats i Siljan på hopplösa nyförvärv.

Nu sitter alla hur lugna som helst. Trots tabelläget.

Jag förstår att Leksand försöker hugga på alla spelare som blir lediga på marknaden, men de ger sig inte in i några galna budgivningar som de gjorde för några år sedan.

Jag tror det är rätt väg att gå och hänger Leksand kvar, vilket jag tror de gör, så har de skapat ett bra utgångsläge inför nästa säsong.

Då får de alla tv-pengar från Cmore och slipper den fallskärm på sex miljoner som går från deras pott till Modo den här säsongen.

Nej, jag har nog aldrig varit i ett Leksand som känts så harmoniskt.

Nu beror det till stor del på att alla visste förutsättningarna.

Låg sist i HA för ett år sedan

Leksand gick ju upp minst ett år för tidigt efter miraklet mot Modo i kvalet i fjol.

Många av de här spelarna låg sist i hockeyallsvenskan för ett knappt år sedan.

Mot den bakgrunden har Leksand gjort en makalös resa och även om de ligger sist i SHL just nu, är det ändå en förbättring med fjorton placeringar i seriesystemet.

Fansen klagar inte eftersom de också vet förutsättningarna och det är bara att läsa laguppställningen för att förstå att Leksand ligger där de ligger.

De finns inte en enda fixstjärna i laget, utan hoppet är alla unga och utvecklingsbara spelare som finns i laget och föreningen.

Men den här kvällen var de värda i alla fall en poäng.

■ ■ ■

Karlskrona var inte bra den är kvällen heller, men de fick tre viktiga poäng att lägga till alla de redan tagit. Nu är de uppe på tredjeplatsen igen, även om de absolut inte sett ut som ett topplag i de senaste matcherna. Men det är också en styrka att vinna den här typen av matcher.

Oavsett vad som hände där i slutet.