Hundra pund för Isakssons ärliga åsikt om Svennis, Grip och Backe

SPORTBLADET

MANCHESTER. Fansen sjöng ”Sven-Gooran Erick-son” som vanligt och Svennis vinkade tillbaka i regnet och Manchester City är fortfarande obesegrat hemma i ligan och snett framför mig på läktaren satt en snygg dam med bokstäverna MCFC nymålade på kinderna.

Jag fick alltså se målarfärg torka.

Det var tredje mötet på femton dar mellan City och West Ham, det blev 1–1 den här gången, och även om det var något öppnare spel än i cupmötet i onsdags var det fortfarande väldigt mager underhållning på City of Manchester Stadium.

Eller Blue Hart Lane, som det heter nu.

Målvakten Joe Hart räddade City från förlust mot ett West Ham som skapade de farligaste chanserna och absolut förtjänade att vinna.

Hans fotparad på den utmärkte Mark Nobles närskott och reflexräddningen på Carlton Coles nick (på stopptid) fick hemmafansen att sjunga ”Englands Number One” och Hammers manager Alan Curbishley att sticka nålar i en liten voodoodocka med grön målvaktströja.

– Hart har stoppat oss från att vinna de två senaste matcherna, sa han.

Trött på att tjata om Isaksson

På Citys bänk satt Andreas Isaksson. Tio pund för hans känslor i går. Tjugo pund för hans planer för framtiden. Trettio pund för hans innersta tankar om hela den här målvaktscirkusen.

Hundra pund för hans ärliga uppfattning om Svennis, Hasse Backe, Tord Grip och målvaktscoachen Eric Steele.

Egentligen är jag trött på att tjata om Isakssons situation i City, men många av er är förbryllade över ”utfrysningen” av Isak och nyfikna på vad som egentligen hänt i kulisserna.

Så jag frågade Svennis, en gång för alla:

Kan du förstå kritiken i Sverige mot din behandling av Isaksson?

– Jag har inte upplevt att det varit så hård kritik. Joe Hart är en fantastisk målvakt med en stor framtid. Han har helt enkelt visat sig vara bäst, trots att Andreas är en toppkeeper med rutin från VM och en massa landskamper.

Många hemma tycker ändå du var galen som petade Isak.

– Det är klart att det är lätt att sitta i Sverige och tro att man vet vad som händer på våra träningar fem dar i veckan. Vi som ser dom här killarna i aktion varje dag har nog bättre koll. Det var ett mycket bra beslut av oss coacher att satsa på Joe Hart.

Man kan väl säga att du tycks ha gjort rätt.

– Ja. Men jag vill också påpeka att det varit spekulationer kring det här som varit...rubbish. Det är inget bråk mellan Isaksson och mig. Vi har inte sagt ett ont ord till varandra. Han är för professionell för det, och det är jag också.

Nu tror jag ju personligen att det fortfarande ligger en hund begraven i den här historien, nån mörkar, ty nåt lyckligt förhållande mellan Svennis och Isak kan det omöjligen vara. Hur kul är det för Isak att veta att City vill att en annan klubb köper honom så att man blir av med honom nån gång? För så är det väl, mer eller mindre?

Själva sakfrågan, Joe Hart som förstekeeper, har jag inget att säga om längre. Killen imponerar stort. Han var chanslös på Carlton Coles superläckra bicykleta som gav West Ham 1–0 (tog emot med högern, kastade sig bakåt och slog till med vänstern, stor konst) men räddade City när den utmärkte, pigge, rappe Fredrik Ljungberg skapade fina chanser ihop med Cole och Noble efter paus.

Dessutom är Hart engelsman, ung och en blivande landslagskeeper – det kan bli rätt färgglada fjädrar i Svennis hatt så småningom.

”West Ham var bättre”

Nog om den diskussionen nu, hoppas jag. Det är intressantare att fundera över vad som händer med Citys lag som helhet.

Bara en vunnen av de sex senaste i ligan, ska City hänga med i fighten om fjärdeplatsen (Everton tog tre viktiga poäng i Wigan i går) måste det till en uppryckning.

Försvaret är hur bra som helst, men när Elano markeras hårt och blir för lite involverad i spelet skapas ingenting framåt. Inte ens Martin Petrov visade fantasi mot West Ham.

Den skadade Michael Johnson behövs i laget och Valerij Bojinov börjar träna för fullt på onsdag – men det räcker inte. En bra anfallare måste köpas in.

– Det är god chans att det kommer nån innan månadens slut, sa Svennis i går.

Han snackade om ”uppförsbacke” i spelet just nu, men kunde ändå inte klaga:

– Som vi uppträdde var vi inte värda en poäng. Vi får vara tacksamma. West Ham var bättre.

För övrigt anser jag att Sebastian Larsson, Birmingham, måste spela i den svenska startelvan i EM i sommar.