Ballongen pyser

Luften börjar sakta gå ur City – Svennis måste samla ihop sig

SPORTBLADET

LONDON. Det var den stora United-dagen, både i Sheffield och i Manchester, och medan Bryan Robson och Sir Alex Ferguson firar avancemanget i FA-cupen dansar Svennis ballongdansen med Grip, Backe och Shinawatra.

Hörde jag ett svagt pysande?

Det var i höstas rätt mycket snack om en Manchester City-ballong som kommer att spricka, inte minst från mitt håll, efter den osannolikt starka säsongstarten för Svennis gäng.

Sen dess har vi insett att det inte blir nån smäll i den där ballongen, mer än halva serien är spelad och City är fortfarande med och krigar strax under toppen.

Däremot har det alltså börjat pysa lite.

Luften går sakta ur City i takt med att inspirationen sinar, Svennis-effekten avtar, Elano spelar sämre och doktor Shinawatras bankkonto blir ett allt större frågetecken.

Fakta i målet just nu:

City är i ett ganska trasigt skick, på väg neråt i tabellen, utslaget ur båda cuperna och utan ett fungerande spel. De senaste matcherna har varit riktigt usla. Och det småjävlas: inte nog med att man fick stryk igår, nån snodde också spelarnas pengar i omklädningsrummet.

City behöver desperat nya spelare, men det är bara tre dar kvar till transferfönstret stänger. Var är stålarna?

City är slitet, nyckelspelarna har dragit ett tungt lass och nu börjar en tunn trupp och ett hårt program sätta sina spår.

City tappade mycket av sin balans när mittfältaren Michael Johnson blev skadad. Nu råder förvirring. Svennis sålde Bianchi och tjatar vidare med Vassell, han famlar i ett taktiskt mörker eftersom motståndarna lärt sig ta bort Elano. All kreativitet framåt är därmed försvunnen.

Det här börjar låta som en sågning, märker jag, men det är inte riktigt meningen. Jag har väntat på att det ska komma en reaktion för ett lag som överträffat sig självt i flera månader.

Svennis måste skaffa några nya lirare

När nu drömmen om Wembley sprack i Sheffield i går (2–1 till Blades) måste Svennis samla ihop styrkorna och få tyst på det där pysande ljudet från Citys ljusblå ballong. Det var förresten den som ställde till det i straffområdet när Luton Shelton gjorde 1–0 för Sheffield.

Svennis kanske måste samla ihop sig själv också och bestämma sig för hur han vill spela och skaffa ett par nya lirare.

Då utgår jag från att målsättningen är högre än att bara spela av resten av säsongen och hålla sig nånstans i mitten – för att sen KANSKE få nya pengar i sommar.

Tord Grip har rest runt som en tätting och scoutat spelare över halva världen i månader, men ännu har alltså inget hänt.

Märkligt.

Hos grannen Manchester United är det desto muntrare. The Big Red Machine for iväg några dar till arabvärlden och hade det varmt och skönt och spelade in en massa nya miljoner till klubben. Sen åkte man hem till Old Trafford och återupptog ett avbrutet ärende: att försöka vinna ligan, FA-cupen och Champions League.

Det är oerhört mycket svårare att ta en sån trippel i dag än när United lyckades med det 1999, men jag ger de röda en klar chans.

Ronaldo är bäst i världen just nu

Laget är så starkt på varje position, nu är Scholes tillbaka också, och såna som Tevez, Rooney och Ronaldo – Krutov, Larionov och Makarov – tycks vissa dar göra mål precis när de själva vill.Ronaldo gjorde två (en straff) i mötet med formstarka Tottenham, och även om Spurs tog ledningen, gjorde en stark match och verkligen utmanade United med blanka vapen så står det lik förbenat 3–1 i resultatbörsen.

I höstas var jag lyrisk över Fabregas spel i Arsenal och kallade honom ”världens bäste”. Sånt kan dock ändra sig snabbt i den här branschen eftersom form är en färskvara, så är det nån i den här ligan som är bäst i världen just nu är det Cristiano Ronaldo.

För övrigt anser jag att Sebastian Larsson, Birmingham, måste spela i den svenska startelvan i EM i sommar.