I huvudrollen: EMMANUEL

SPORTBLADET

MANCHESTER. Hade det varit en familjefilm skulle den hetat ”Arsenal, Arsene och Adebayor på nya äventyr”.

Hade det varit en actionrulle skulle den hetat ”A-team”.

Hade det varit fransk mjukporr skulle den hetat ”Emmanuel, 18”.

Den franske regissören Wenger skulle möjligen protestera mot stavningen av den sistnämnda titeln, men annars står det rätt saker på affischerna:

”BRILJANT ACTION”

(Daily Telegraph).

”ENASTÅENDE AKTÖRER”

(The Times)

”YOU SEXY BASTARDS!”

(The Sun)

”FEM – ADEBAYOR BÄTTRE ÄN ZLATAN”

(Aftonbladet)

I huvudrollen alltså nye idolen Emmanuel Adebayor, 23-åringen från Togo.

18 ligamål nu. Strax i kapp skyttekungen Ronaldo. Only one to go.

Adebayor är i en fullständigt hysterisk form och gjorde två nya mål när Arsenal gav Manchester City dess första hemmaförlust i ligan sen Svennis tog över (3–1 till gästerna). Han har nätat i åtta raka matcher.

Vi fick hela registret: En Adebayor som var snabbare samtliga spelare i City, en Adebayor som hade planens bästa bollmottagning (till och med bättre än Fabregas i går), en Adebayor som hoppade så högt och nickade så grymt bra att hyllade mittbackar som Micah Richards och Richard Dunne var chanslösa.

Han var outstanding, helt makalös, sa mästerregissör Wenger.

Bästa biroll stod möjligen Arsenals högerback Sagna för, han gjorde narr av Citys hela vänstersida och man ser ju skillnaden på en stjärna och en B-skådis när en blixtsnabb man som Sagna gång på gång lurar sin vänsterback Michael Ball, går ända ner till kortlinjen och slår bra inlägg.

Sa ni Mellberg?

Detta var alltså sexig fotboll a´ la Arsenal, serieledarna som nu ryckte åt sig två poängs försprång före Manchester United.

Jag satt på City of Manchester Stadium och hade en känsla av att det fanns mer att ge, att Arsenal hade en växel till att ta till, även om City i alla fall hade en teoretisk chans att kämpa åt sig en kvittering vid ställningen 1–2.

Den desperata hemmaforceringen mot slutet, då Svennis mobiliserade all offensiv energi han hade på bänken (vilket inte ens skulle räcka för att tända en glödlampa), resulterade givetvis bara i att Arsenal kunde sticka upp och göra 1–3.

Det var en dag på kontoret för Arsene Wenger. Det var en dag i kolgruvan för Sven-Göran Eriksson. För inte alltför många år sen ansågs Svennis, då i Italien, som en av fotbollsvärldens genier medan Wenger mötte en massiv engelsk misstänksamhet när han tog över i Arsenal.

Fotbollstänket skiljer sig markant

I dag har jag känslan av att Wenger är på en helt annan planet än Svennis när det handlar om att utveckla talanger, få genomslag för sina idéer och skapa ett lag som presterar kreativ, underhållande och effektiv fotboll.

Om jag ska vara kontroversiell i vanlig stil vill jag påstå att nån kan ge Svennis hundra miljarder att köpa spelare

i sommar – han kommer ändå aldrig i kapp Arsene Wenger, eftersom deras filosofi och fotbollstänkande skiljer sig så markant.

Svennis gäng är slitet, glädjelöst och oinspirerat nu sen den inledande entusiasmen lagt sig och klubben visat upp en så amatörmässig sida under transferfönstret. Om Portsmouth kan värva en så bra målgörare som Jermain Defoe (fixade 1–1 mot Chelsea i sin debut) och trixa till sig Milan Baros, samtidigt som Middlesbrough, av alla, lyckas köpa Afonso Alves (som City ryckte i först)... då undrar jag varför inte Svennis står med nåt bättre i anfallsväg än unge Danny Sturridge, Darius Vassell och Emile Mpenza i dag? Han sa ju att pengar inte var nåt problem?

– Arsenal var för bra. Vi var för dåliga i början. Vi måste vakna nu, sammanfattade Svennis.

Och då har jag ändå dragit ut på det uttalandet så mycket det går.

Arsenal leder alltså med två poäng och i går lyckades också Liverpool (3–0 mot Sunderland) för första gången på länge ta in ett par poäng på Chelsea och ett Manchester United som gjorde 1–1 mot Tottenham med matchens sista spark (Tevez via Dawson).

Det är bara tre lag som gör upp om titeln, men spännade blir också fighten om fjärdeplatsen. Jag tror man kan räkna bort Man City redan nu. Liverpool har som vanligt en hängmatch (var det inte så i fjol också?) och blir det inte ordning på den där tabellen snart går jag bananas.

För övrigt anser jag att Sebastian Larsson, som gjorde mål och var bäst i Birmingham i går, måste spela i den svenska startelvan i EM i sommar.