Värdelös bakgård? Nej, långt därifrån

Foto: Foto: PA
Isaksson imponerade i kylan på sina svenska tränare.
SPORTBLADET

MANCHESTER. Exakt hur oroliga bör vi vara för Andreas Isaksson inför EM i sommar?

Svar:

Slappna av. Ta det lugnt.

Relaxa. Tagga ner.

Isak är i finfin form.

Foto: Foto: PA
I reservlagsserien Sportbladets Peter Wennman är inte ett dugg orolig för Isakssons form.

Det tillhör inte vanligheterna att jag ställer mig frivilligt på b-lagsfotboll en isande kall, vindpinad tisdagskväll i februari (för tunnklädd som vanligt), men besöket på Athletics Arena i Manchester var värt en kommande förkylning.

Om inte annat så för att reda ut ett missförstånd:

Många av er därhemma tycks tro att de engelska reservlagen spelar sina matcher bland tomburkar och döda katter på övergivna tegelbruk i diverse gudsförgätna förorter, men så är det ju inte.

I Premier Reserve League spelar Andreas Isaksson på bättre planer, i ett bättre lag och mot bättre motstånd än vad han skulle göra i allsvenskan.

Åtta stjärnor spelade

Man City slog Everton med 4–2 i denna liga i går kväll, mål-Isak var alldeles utmärkt, och vad som bör påpekas är:

I City spelade åtta stjärnor som lirat i Premier League den här säsongen (Isaksson, Jihai Sun, Garrido, Johnson, Geovanni, Mpenza (två mål) samt de två mycket pigga januari-förvärven Caicedo och Castillo, ett mål vardera) och det reservgänget är utan vidare bra nog för att bli svenska mästare. Lätt.

Arenan, bara ett långt inkast från City of Manchester Stadium, var av fräschaste slag med läktare runt om och en perfekt gräsmatta.

Motståndarna Everton innehöll a-truppspelare som Anichebe, Rodwell, Baines, Irving och den alldeles lysande anfallaren James Vaughan, så inte var det bara åkarbrasor Isaksson behövde ägna sig åt denna kväll.

Förutom ett antal scouter, agenter och ett par hundra fans var där också ett litet huttrande sällskap svenskar bestående av Sven-Göran Eriksson med släktingar, Hasse Backe, Tord Grip och Svennis rådgivare Lars Sternmarker.

– Brr, ibland önskar man att Svennis valt en liga i sydligare trakter, skojade Sternmarker.

Suverän dubbelräddning

Samtliga var imponerade av Andreas Isakssons spel mellan stolparna.

Så även jag.

Han gjorde en suverän dubbelräddning i första halvlek och tajmade sina utrusningar perfekt genom hela matchen. Efter paus gjorde han ett par strålande reflexräddningar på närskott, hans signum, och det enda man möjligen kan anmärka på var en retur på ett hårt långskott och en halvmissad utboxning.

Annars såg Isaksson ut som en man vi kan lita på när det drar ihop sig till EM. De två baklängesmålen (ett på straff i slutsekunderna) var han chanslös på.

Citys andretränare Hasse Backe var direkt lyrisk:

– Isak var briljant! Jag tror inte det är några problem alls för svenska landslaget att han spelar med reserverna.

– Kvalitén är hög, gänget vi ställde upp med idag skulle förmodligen vinna Allsvenskan. Och var i Sverige hittar du en gräsplan av den här klassen, ens mitt i sommaren? Du kan nog skriva att Andreas Isakssons form är goda nyheter för Lars Lagerbäck.

Ingen protesterar längre

Inte ens Isaks trognaste fans tycks protestera längre mot Svennis val av Joe Hart som förstemålvakt.

Hart var bra igen mot Everton i måndags och tippas nu få chansen av Fabio Capello i nästa landslagstrupp.

Men Andreas Isaksson befinner sig alltså inte på nån värdelös bakgård.

Han testas hårt av bra motstånd och får den matchträning han behöver, även om det finns ett kommande problem: City har bara två reservlagsmatcher under april.