Sveriges lagkapten är överskattad och överbetald

SPORTBLADET

LONDON. Nytt år?

Visst.

Krytt år?

Inte en chans.

Fredrik Ljungberg 2008 – The Same Old Story.

Det var intressant att se West Ham-tränaren Alan Curbishleys trötta blick när jag frågade honom om Ljungbergs nya skada på presskonferensen i går.

– Han hade ont efter mötet med Manchester United i lördags men trodde att det skulle hålla i dag...detta är osannolikt, fruktansvärt frustrerande. Så fort nån spelare tillfrisknar går nån annan sönder. Nu är Freddie näste man på vår långa skadelista och jag har ingen aning om hur länge han blir borta.

Ljungberg tog sig åt baksidan av låret och började vifta om byte efter bara en halvtimmes spel på Emirates.

West Ham bäst med Ljungberg

Så dags hade Arsenal redan knockat West Ham med ett blixtsnabbt, läckert ledningsmål av Eduardo efter 90 sekunder och ett konstmål ur snäv vinkel från den helt underbare Emmanuel Adebayor.

2–0 stod sig sen genom hela derbyt och vad man kan konstatera i efterhand är att West Ham faktiskt hade sina bästa minuter medan Ljungberg fortfarande var på planen. Trots de två baklängesmålen skapade man i alla fall nånting framåt då, och Ljungberg såg både pigg och farlig ut på sin vänstersida.

Men så gick han sönder igen som vanligt och jag tror inte det var många på Emirates som svimmade av förvåning.

Däremot fick ju Freddie ”tack vare” skadan en lämplig hyllning och ett tack för gamla tjänster när han linkade av, det kändes varmt i hjärtat när han bejublades med en stående ovation.

Men jag vet ärligt talat inte om han kommer att få så många fler stående ovationer i sitt fotbollsliv.

Ljungbergs lön en förolämpning

Det börjar bli lite tooooo much nu, den där fotbollskroppen är utsliten sen ett par säsonger tillbaka, och det känns rätt löjligt att läsa Fredriks påstående i en del tidningar:

”Arsenal ville ha mig kvar, men jag behövde en ny utmaning”.

Bullshit.

Bull! Bull! Bull!

Tror ni inte Arsene Wenger visste exakt vad han gjorde?

Det är ett skämt, en förolämpning mot all fotbollslogik, att en 30-årig, ständigt skadad yttermittfältare som gjort sju ligamatcher och noll ligamål för West Ham tjänar mer i månaden än spelare som Fabregas, Adebayor, Giggs, Scholes, Berbatov, Robbie Keane, Joe Cole, Anelka...för att bara nämna några.

Det tycks pågå nåt slags VM i rövslickning bland vissa andra svenska media här i England, det skrivs långa hyllningar om Ljungbergs popularitet (den är begränsad till en del av norra London) och om den respekt han åtnjuter bland engelska fotbollsjournalister (ren lögn), allt för att hålla månglare och agenter i Stockholm på gott humör så att man kan få sig ett par (ointressanta) uttalanden med jämna mellanrum.

Jag är stolt över att jobba på en sporttidning som kan räcka ut tungan och visa att den inte är brun. Jag tänker dessutom även i fortsättningen skriva att Sveriges landslagskapten, Fredrik Ljungberg, är överbetald och överskattad. Så länge jag anser det.

?

En svensk höjdare i går var i alla fall Olof Mellberg i Aston Villa.

Normalt sett skulle han varit stor hjälte på Villa Park, han nickade in 1–0 mot Tottenham sen han skakat av sig bevakaren Michael Dawson, och blottade därmed Spurs ständiga försvarsproblem på fasta situationer.

Men lustigt nog hamnade han i jätteskugga av den alltmer imponerande dansken Martin Laursen, som har varit så bra som mittback på sistone att jag inte vet om det ens finns nån bättre i ligan.

Hoppas Mellberg fick en klunk champagne

Laursen är absolut stenhård i luften och en grym självmordspilot i offensiva lägen, han har gjort fem mål hittills och när han skakade av sig den stackars Jamie O’Hara före segermålet (2–1) var det som att se en varg sluka ett lamm i en enda tugga.

Mellberg, som helst vill vara mittback själv, fick ge ”Man of the Match” Laursen en champagneflaska i Sky Tv efteråt, den mest generande proceduren i världsfotbollen, och svensken hade en giftig kommentar på gång innan han bet sig i läppen, skrattade och lämnade över pavan.

Jag tror Mellberg tyckte han skulle haft den själv. Det hade kanske inte varit rätt, men jag hoppas i alla fall att han fick en klunk av Laursen.

ARTIKELN HANDLAR OM