Inget mod hos topplagen

SPORTBLADET

LONDON. Besvikelse 1:

Chelsea-Tottenham, 1–1.

Besvikelse 2:

Aston Villa-Liverpool, 0–0.

Matcher utan risktagningar, matcher med säkerhetsbälten, krockkuddar, flytvästar och cykelhjälmar.

När jag klev in i en tunnelbanevagn på Fulham Broadway efter derbyt på Stamford Bridge stod där en medelålders präst och höll sig i mittstången. Han hade vit krage förstås och var svartklädd för övrigt och såg ut att lida svårt i den olidligt varma, kvava, fullproppade vagnen.

När de missnöjda chelseafansen tryckte in sig gick det knappt att andas.

Svetten forsade ner

En fet, svettig, rejält packad man i blå tröja hamnade näsa mot näsa med prästen. Den fete stank. Prästen tittade upp i taket.

– Håller du på Newcastle, sa den fete.

– Varför tror du det, sa prästen.

– Du har ju dom färgerna på dig.

– Jaså, nej, jag är mer för Spurs. Hur var matchen? Jag hade tyvärr ingen biljett.

– Jag är så jävla besviken så det fattar du inte. Vi möter ditt skitlag och skapar ingenting. WE WERE BLOODY FUCKING RUBBISH! WE WERE SHIT!

Prästen tog harangen av svordomar rakt i hyllet och drog i sig spritångorna och såg samlad ut. Men svetten forsade ner i springan mellan halsen och den stela kragen.

Den fete i blått hoppade av vid Earls Court, klappade den fromme på axeln och sa:

– Du som har kontakt med Chefen, be en bön för Chelsea.

Han menade nog inte Roman Abramovitj. Det lär finnas ännu högre makter.

Jag tänkte:

Prällen tar ett tåg som passerar förbi Stamford Bridge strax efter matchen. Sen står han i prästmundering i en vagn fullsmockad med irriterade chelseafans och säger att han gillar Tottenham.

Det får man säga är att ta en risk. Det är mod och tro på sin egen styrka.

Ingen tro på sin egen styrka

Jämförelsen är förstås löjligt långsökt, men jag såg inte mycket av risktagning, mod och tro på sin egen styrka hos topplag som Chelsea och Liverpool i går.

Även om Tottenham, efter sin usla ligastart, kom till derbyt med en heder att upprätta och gjorde det svårt för Chelsea tycker jag man kan kräva mer av de blå. Mer fantasi och mer kreativitet. I avsaknad av Ballack och Mikel satte Scolari helt överraskande in Belletti som vakthund framför fyrbackslinjen. Det gav ett slags 4-1-4-1-system där allting länge gick genom Belletti. Han gjorde många bra saker, han gjorde till och med mål, men Deco blev alltmer frustrerad och Joe Cole fick för lite boll och allt blev bara... missförstånd.

Chelsea borde vågat mer och släppt loss offensivare krafter mot ett Spurs som kom utan Berbatov och nyförvärvet Pavljutjenko.

Jag kan plötsligt se varför en ”lyxvärvning” som Robinho faktiskt kan vara nödvändig om Chelsea vill vinna ligan.

Och Liverpool?

Ännu värre. Snacka om att eliminera risker. När Rafa Benitez sätter Robbie Keane som vänsterbreddare (vilket Keane hatar) måste han vara dummare än sitt eget skägg.

Tolv oavgjorda i fjol

Liverpool, totalt utskällt av tv-experterna Jamie Redknapp och Glenn Hoddle i går, är delvis förlåtet eftersom Gerrard är skadad och Torres utgick (knäsenan, kan vara illa) efter 27 minuter.

En poäng på Villa Park är ingen katastrof, men spelet...man önskar ju att Benitez hade lite av den där Spurs-prästen i sig och vågade tro mer på sin egen styrka.

Om jag minns rätt spelade Pool tolv oavgjorda matcher i ligan i fjol. Det är tolv poäng. Det lysande trepoängssystemet belönar emellertid lag som tar risker – om Liverpool förlorat sex och vunnit sex av dessa tolv oavgjorda hade man fått 18 poäng. Om mitt tips om Liverpool som liga­tvåa ska gå in måste Benitez plocka av sig cykelhjälmen och kanske riskera en poäng för att vinna tre.

Söndagens man var förstås Manchester Citys hemvändare Shaun Wright- Phillips. Två mål i en imponerande 3–0-seger mot Sunderland borta.

För ett par veckor sen var det kaos i

City. Nu är laget stekhett och har gjort 6–0 på två matcher.

Av alla spelare som Svennis värvade i fjol fanns bara en i gårdagens startelva: högerbacken Corluka. Inte ens Elano platsade.

OS-brassen Jo spelade i går och nu är också argentinaren Zabaleta helt klar. Tok-Thaksin är plötsligt Klok-Thaksin, men ni vet hur det är med City. Det ändrar sig snabbt.