Lagerbäck borde använda Olsson

SPORTBLADET

MANCHESTER. Bland målskyttarna i Premier League i går fanns the usual suspects, som det heter på nysvenska:

Torres, Rooney, Ronaldo, Owen, Santa Cruz, Anelka, Carew.

Och så en Olsson igen.

Släng in några Olssons mot Portugal om två veckor, Lagerbäck – det verkar vara flytnamnet i höst.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Elmander i okej form.

Jonas Olsson gjorde alltså segermålet för West Bromwich mot Middlesbrough borta (0–1). I förra omgången blev Martin Olsson hjälte för Blackburn mot Everton, 1–0 även där.

Två långbenta svenska försvarare, relativt okända för den breda allmänheten, gör alltså sensationellt bra ifrån sig bland superstjärnorna i Premier league.

Om ni sagt det för några veckor sen hade jag svarat:

– Visst. Och Paul Gascoigne blir vald till ärkebiskop av Canterbury.

Själv satt jag på Old Trafford i underbart väder och härlig atmosfär för att kolla in Johan Elmanders VM-kvalform. Den verkade helt okej.

Inte det lättaste att göra comeback mot Manchester United borta efter flera veckors skadeuppehåll, Elmander var ensam anfallare och sprang där mellan Ferdinand och Vidic och hoppades på den perfekta bollen. Som aldrig kom.

Han byttes ut efter 66 minuter efter en bra första halvlek och en något tyngre fortsättning.

Har saknat Elmander

Boltons manager Gary Megson var supernöjd med Elmander efteråt. Jag frågade honom i spelartunneln och han var inte bara artig för att jag är svensk:

– Vi har saknat Johan, det är bra för oss att han är tillbaka i spel. Han gjorde en excellent timme idag.

Eftersnacket i Manchester handlade annars mest om Rob Styles, domaren som slåss om titeln ”fotbolls-Englands mest avskydde man” med kollegan Mike Riley.

Straffen som han skänkte United när Jlloyd Samuel tacklade Ronaldo var ett skämt. Det var en perfekt Glenn Hysén-brytning. Varken fällning eller filmning.

Den förstörde dan för Bolton, Ronaldo satte straffen själv och sen spädde inhopparen Wayne Rooney på med 2-0.

United – där Tevez och Berbatov hade ett fullständigt misslyckat förhållande på topp – skulle väl ha vunnit ändå till slut, men det är irriterande när domslut av den här typen drabbar mindre klubbar på Old Trafford.

Sir Alex sa en sån där kommentar som jag AVSKYR efteråt:

– Det var nog inte straff. Men vi har blivit nekade straffar av Rob Styles förr. Vi skulle haft fyra-fem i fjol. Han är fortfarande skyldig oss några.

Spelade alltså historien en roll? Klart den gjorde. Styles stod perfekt placerad och tänkte efter noggrant innan han pekade på straffpunkten. Han ville inte bli anklagad för att vara anti-United den här säsongen också. Han var satt under press av Sir Alex, och han kapitulerade.

Sämste domaren ren allmänt

Det enda som talar emot det är att Rob Styles är en dålig domare rent allmänt. Han har svarat för några av de märkligaste beslut man sett på den här nivån. Betänk straffen som han skänkte Chelsea mot Liverpool i fjol. Och straffen som han gav mot Manchester Citys Sun Jihai. Helt obegripliga grejer. Märkligt att såna som Styles och Mike Riley överlever år efter år i den här ligan.

I spåren av många tveksamma domslut i går, inte minst när det handlade om offside, kom förstås snacket om tekniska hjälpmedel i gång igen. Det bästa jag hört på länge var en tv-tittare som ringde till ett debattprogram i går kväll och frågade studioexperterna:

– Tror ni att vi har videobedömning av domsluten om 50 år?

– Ja, absolut.

– Så varför har vi det inte idag? När tekniken finns?

Mina förhandstips håller än så länge, Chelsea (2-0 i Stoke) före Liverpool (2-0 i derbyt mot Everton) och Arsenal som fyra. Men ett lag har jag ruggigt fel: Hull. Jag har dem sist. De är sexa nu.

En av de största chockarna någonsin

Skrällen på Emirates, 2-1, mot Arsenal, måste vara en av de största chockerna i Premier Leagues historia. En nykomling som föll med 0-5 hemma mot Wigan alldeles nyss åker och vinner en av de svåraste bortamatcherna i fotbollsvärlden. Grattis till managern Phil Brown, vars taktik att totalstänga kanterna och tvinga in arsenalstjärnorna i gröten i mitten lyckades perfekt.

Gunners hade som vanligt långa perioder av briljant fotboll, men det blev liksom ingenting av det hela. Däremot fick vi kanske säsongens mål när Geovanni, sorgligt underutnyttjad av Svennis i fjol, satte ett underbart skott i krysset.

Nå, shit happens. Arsenal kommer förstås att vara med däruppe, även om jag tror att de har större chans att vinna Champions League än Premier League.

Newcastle?

1-2 mot Blackburn med en tillfällig manager, Joe Kinnear, som inte fanns bland de tvåtusen första kandidaterna till jobbet.

From bad to worse. Nysvenska igen.