Hört talas om rock´n roll av Lennon?

SPORTBLADET

LONDON. Martin Olsson påstår att den enda rocklåt han riktigt gillar är ”Welcome to the Jungle” med Guns ´n Roses.

Well, välkommen till djungeln, Martin.

Hört talas om rock ´n roll av Lennon?

Det är så typiskt. I måndags gick jag runt på Fotbollsgalan i Globen och tjatade på folk att de borde uppmärksamma Blackburns vänsterback Martin Olsson lite mer.

– Fattar ni hur bra han är? Vi har en svensk Ashley Cole på gång här, en superstar, sa jag.

Det är ingen spådom jag tänker ändra på i ett nafs. Men man kunde ju ge sig på att grabben skulle råka ut för en riktig kölhalning i följande match.

Fram till i går hade Martin Olsson kommit ut från kemtvätten nystruken och fläckfri (undantaget en jobbig halvlek mot Cristiano Ronaldo), men denna söndag var han plötsligt ett ensamt, kvarglömt plagg i en torktumlare av märket Aaron Lennon.

Spurs-Lennon gjorde sin första ligamatch från start i höst, var bäst av alla på White Hart Lane, snurrade fram Roman Pavljutjenkos segermål efter nio minuter och gav Martin Olsson en guidad tur ut i Premier Leagues djupaste djungelmörker.

Nu är ju Aaron Lennon som en levande stickmaskin, det är två-aviga-och-en-rät i en ruggig fart och när mannen är på humör får han vilken back som helst att vända sig ett helt varv i kalasbyxorna.

Martin Olsson i stycken

Det var alltså otacksamt att vara 20-årig, orutinerad vänsterback i Rovers i går. Men två gula kort (det första aningen tveksamt), ett svårt misstag före 1–0 och ett raseriutbrott i omklädningsrummet summerar ändå Martin Olssons värsta eftermiddag som fotbollsproffs.

Han åkte på tunga sågningar:

BBC Sports Ian Hughes kallade Martins insats ”horribly embarrasing”, vilket är ovanligt hårda ord.

Och Arsenals ex-stjärna Lee Dixon konstaterade i Match of the Day sent i går kväll att Aaron Lennon ”slitit Martin Olsson i stycken”.

Sånt som händer i djungeln, kanske.

Blackburns manager Paul Ince såg lite mer lakoniskt på det hela och pratade om ett olycksfall i arbetet. I alla fall officiellt. Jag hoppas han ger Martin mer speltid efter den avstängning som väntar nu.

Alla förtjänar ju en chans till, alla har rätt att göra ett misstag.

För två veckor sen bröt jag mot mina principer och beställde en ”sunday roast”, alltså en sån där klassisk stek som engelsmännen serverar på pubarna varje söndag. Ni målar upp en bild av mormors mjälla kalvstek med gräddsås och kokt potatis och gelé nu, men det här är nåt annat. Den engelska varianten är alltid lika usel, torr och smaklös. Det är förfärligt äckligt, hela upplägget.

Nu såg det ändå ovanligt tilltalande ut på bordsgrannens tallrik, så jag gav det en ny chans.

Efter 35 minuter kom kocken på puben i Earls Court ut med min portion i ena handen medan han kliade sig i skrevet med den andra. Sen bytte han och satte tallriken i skrevhanden, placerade en tumme i såsen och daskade ner härligheten i bordet.

Ni tror mig inte. Men jag slet och drog i denna seniga så kallade stek utan att få loss en bit. Det var vidrigt. Å andra sidan tog det bara 35 minuter i köket, som sagt.

När jag kom tillbaka till samma ställe i går sa personalen:

– Den förre kocken är inte med oss längre.

– Vem har skjutit honom, frågade jag.

– Du sa ju att steken var seg som en läderkeps. Så han fick sparken.

Aj.

Så illa vill man väl inte nån. Mannen kanske var en kockarnas Martin Olsson. Han kanske kunde sin sak, men hade en dålig söndag. Han kanske var värd en chans till, vem vet?

Taktisk knockoutseger

Till och med Tottenhams hånade målvakt Heurelho Gomes får nya chanser av Harry Redknapp, trots att Gomes blir utskrattad av Spurs fans även när han håller nollan.

Gomes agerande på höjdbollarna är nästan komiskt, och Fulhams mittfältsveteran Danny Murphy avslöjade i går:

– Innan vi mötte Tottenham ägnade vi sista träningen åt att totalt ändra metod vid offensiva, fasta situationer. Bara för att vi visste att de hade Gomes i mål.

Fulham vann. Taktisk knockoutseger för Roy Hodgson mot Rödknappen.

Alla förtjänar som sagt tålamod, men om Gomes står kvar i Spurs när januarifönstret stängts ska jag skriva en krönika i Tottenhamkeps. De finns möjligen i läder också.