”The Beast” är hjälten bakom skrällen

Dansk dynamit bakom Burnleys framgångssaga i Carling Cup

SPORTBLADET

LONDON. Alla pratade om de unga och vackra i Arsenal.

Efteråt handlade det om en stor, ful gammeldansk.

Med målvakten Brian ”The Beast” Jensen, 33, i sitt livs form är Burnley rena dynamiten i Carling Cup.

Först tog han två straffar när Championship-klubben sensationellt slog ut ett stjärnspäckat Chelsea på Stamford Bridge.

Sen blev den danske ”besten” superhjälte när The Clarets knäckte också Arsenal (2–0) i kvartsfinalen i går.

Hemma i B 93 i Köpenhamn en gång i tiden spelade han back, men när den ordinarie målvakten ansågs för kort i rocken tvingades Brian Jensen in mellan stolparna.

– De valde ut den störste och dummaste jäveln, säger han själv.

Aldrig en enda landskamp (ingen dansk förbundskapten har ens varit och sett honom live), aldrig ett riktigt erkännande, aldrig ett självklart förstaval som keeper ens i Burnley under fem säsonger ...men i dag är Jensen snackisen i hela fotbolls-England.

Arsene Wenger bytte som väntat ut hela det lag som spöade Chelsea i söndags och sände in The Young Guns, det spelskickliga och entusiastiska gäng (medelålder 19 år) som gjort sammanlagt 9–0 på Sheffield United och Wigan i årets Carling Cup.

Men att driva med de äldre hemma på Emirates är en sak, att komma till gamla Turf Moor i Burnley en absolut svinkall tisdagkväll är en annan.

Såna gånger gäller det att ha skinn på näsan, framför handlar det om att ha rutin och nerver att sätta bollen när chanserna kommer.

När ”The Beast” tornade upp sig framför Arsenals coming men glömde de allt de lärt sig under Arsene Wengers övningar i London Colney.

Fem gånger – FEM ! – var Gunners spelare helt fria mot Burnleys målvakt. Brian Jensens danske landsman Nicklas Bendtner (som framstod som en rutinerad farbror i Arsenals offensiv) var inblandad i alla dessa kanonchanser. Bentner spelade elegant fram både Mark Randall och Carlos Vela och var själv helt ren med Jensen tre gånger.

I samtliga fall tajmade hemmakeepern sina utrusningar perfekt och satte arsenalspelarna i tidsnöd.

”Den store, dumme dansken” Jensen (ser han inte ut som en kusin till Preben Elkjaer?) kan knappast ha gjort en mer perfekt match i hela sitt fotbollsliv. Han var mannen bakom Burnleys skräll, precis som han stal rubrikerna i London i förra Carling Cup-omgången.

Och då har vi alltså inte nämnt tvåmålsskytten Kevin McDonald, som äntligen fick visa hemmapubliken varför han köptes som målfarlig mittfältare.

McDonald gjorde 1–0 efter sex minuter efter ett tveksamt ingripande av Arsenals målvakt Lukasz Fabianski och 2–0 (57) efter en jättetabbe av Mark Randall i straffområdet. Två vakna avslutningar – varav den andra var en snygg höger yttersida – men det var ändå Brian Jensen som var matchens huvudfigur.

Burnley – åh, man minns ju lagbilderna i gamla Rekord-Magasinet – är alltså klart för semifinal i ligacupen nu och går mot Manchester United eller Tottenham.

Redo att döda ännu en jätte?

– Man vet aldrig, vi känner stödet och vet att vi är en av landets kanske 20-25 populäraste klubbar. Vi vet nu att ingenting är omöjligt för oss, säger managern Owen Coyle.

ARTIKELN HANDLAR OM