Vinnare – Arsenal

Peter Wennman: Laget blir hett, allvarligt, hungrigt, livsfarligt. Tro mig

SPORTBLADET

LONDON. Senast jag kollade hos bookmakers stod Arsenal i tolv gånger pengarna som slutsegrare i Champions League.

Det var ändå före den rakt igenom bedrövliga insatsen i Porto i går kväll (stryk med 2–0).

Så skutta iväg till banken, töm kontot och spela Arsenal som europamästare i maj.

Jag skämtar inte.

Supportrar till Manchester United, Chelsea, Liverpool, Barcelona, Inter, Real Madrid, Bayern München eller nåt av de andra storlagen drabbas förstås av svår mjällbildning nu, men jag hävdar ändå att Arsenal kan stå head & shoulders över alla andra om sex månader.

Det är till och med mitt tips rakt av:

Arsenal vinner Champions League.

Blivit galen?

Inte mer än vanligt.

Ska man tippa vem som vinner titeln i maj nästa år ska man göra det nu.

Ska man sticka fram hakan (eller båda två, som i mitt fall) ska man göra det innan åttondelsfinalerna lottats.

Ska man gå efter magkänslan ska man lita på den och inse att den svullna gamla kistan varit med förr.

Stunder av ett briljant Arsenal

Arsenal har haft den märkligaste av höstsäsonger och fått stryk av lag som Fulham, Hull och Stoke, det har varit svår saknad efter bärande krafter som Hleb och Flamini, det har varit Gallas-bråk och burop mot de egna och framtidsfilosofiska frågetecken och en Arsene Wenger som sett svårt förstoppad ut...men varje gång det varit nära att spricka har det kommit nån springande med laxermedel.

Det har funnits stunder av ett lättat, briljant Arsenal: seger mot Chelsea på Stamford Bridge, fem mål mot Fenerbache borta, 3–0 mot Wigan med ungdomslaget. Till exempel.

Så vilken version av Gunners får vi se nu, nu när laget kommer att lottas mot nån av gruppettorna Barcelona, Bayern, Juventus, Roma eller Panathinaikos?

Ett utmärkt läge

Jag tror vi får se ett gäng som för första gången kan gå in som underdogs i det här skedet av Champions League. Inte många tror på Arsenal. Av de engelska klubbarna ges United, Chelsea och

Liverpool större chanser att stå som mästare på finalarenan

i Rom i vår.

Det är ett utmärkt läge för ett Arsenal som alltid visar större koncentration mot de bästa lagen. Plötsligt blir det intressant, liksom. Och nu när ligan är mer eller mindre körd (och FA-cupen tappat i status) är det egentligen bara Champions League som kan rädda säsongen.

Arsenal blir hett, allvarligt, hungrigt, livsfarligt. Tro mig.

Men har de ett lag som räcker, undrar ni?

Det blir en annan grej

Inte det Arsenal vi såg i går. Porto – som aldrig förlorat mot ett engelskt lag på Dragao Stadium trots att de mött alla De Fyra Stora – var lite too much

för den orutinerade uppställning som Arsene Wenger mönstrade.

Wenger gjorde sin 700:e match som tränare för londonklubben. Man kan nog säga att det här inte var nån av hans 693 bästa.

Han slängde in sju nya efter ligamatchen mot Sunderland senast. Han var troligen redan nöjd med att ha gått vidare från gruppspelet, etta eller tvåa spelade ingen större roll.

Portos Bruno Alves gjorde 1-0 på nick efter en galen markeringsmiss av Diaby och Lisandro sköt (snyggt) 2–0 när Silvestre sprang alldeles fel, det kunde blivit 5–0, och jag förstår alla som kallar

Arsenals försvar en ”katastrof” idag.

Men det blir en annan grej när man byter ut Eboue och Silvestre och slänger in ett av världens bästa ytterbackspar, Sagna och Clichy. Det blir en annan grej med Fabregas, Adebayor och van Persie

i startelvan. Det blir en annan grej när ett lag som Arsenal ilsknar till och vill bevisa nåt.

Jag kan få käka upp det här, men i december 2008 påstår jag att Arsenal vinner Champions League i maj 2009.

Vi hörs i fallet.