SKÅL & TACK, ARSENAL!

Wennman: Det här går inte Gunners – det är lika bra att ni hissar vit flagg

Foto: FOTO: SCANPIX
Robin van Persie lämnar planen i besvikelse efter att Aston Villa kvitterat i slutskedet av matchen. Arsenal ligger nu femma, en placering bakom Aston Villa i Premier League-tabellen.
SPORTBLADET

LONDON. Nu har alla mött alla, 19 omgångar spelade, Halvan har gått.

När går Helan?

Den har gått den också – för Arsenal.

Skål och tack, bättre lycka nästa säsong.

Eller rättare sagt:

Skäll och tack.

När Arsene Wenger brakade ihop med Martin O’Neill framför spelarbänkarna var det inte bara pinsamt att se, det var också en bekräftelse på Wengers – och Arsenals – skakiga höst.

Det lag som aldrig riktigt kommit loss, som lidit av tunga spelarförluster (Hleb och Flamini), som i somras aldrig köpte nåt som kunde täcka upp, som slitits itu av interna stridigheter (Gallas-bråket) och som dessutom drabbats av jobbiga skador (Fabregas, Rosicky, Walcott) kan hissa vit flagg nu.

2–2 borta mot Aston Villa samtidigt som Liverpool, Chelsea och Manchester United vann. Kvar på femte plats. Tio poäng efter täten.

Nej, det går inte.

Och var det bara oflyt när Villas mittback Zat Knight kvitterade till 2–2 efter 90+1?

Inte alls. Det var det minsta man kunde begära av fotbollens rättvisa. Det var Villa som hade haft tre träffar i målramen (och Arsenal en) i första halvlek, och det var O’Neills lag som hade plågat Wengers svårt långa stunder i en match som hade märkliga svängningar och oavbruten action.

Helan har gått – det här räcker inte

Så lite ödmjukhet av Wenger efteråt, kanske?

Of course not. Han stirrade med avsmak ner på BBC:s legendariske John Motsons mikrofon och sa:

– Jag har inga direkta planer på att köpa nåt nytt i januari.

Då så. Helan har gått. Det här räcker inte.

Gunners må ha chansen att vinna Champions League (jag har ju tippat det), men ligan är körd.

Kan Aston Villa rent av sno den där fjärdeplatsen bland de fyra stora?

Inte omöjligt. Men O’Neill har en tunn trupp, bara 16 man har startat i ligan (Zat Knight var den 16:e) och nåt säger mig att de kroknar så småningom.

Däremot vill jag påstå att den annars så älskvärde Martin O’Neill spelar över värre än nånsin vid sidlinjen. Nu får han fan lägga av med sitt hoppande, skuttande och viftande. Det är provocerande. Jag kan förstå om Wenger, själv larvigt obalanserad under matcherna, blev så förbannad att han sa nåt dumt till pastor Martin.

Men det förklarar inte vad fotbollen tydligen kan göra med människor på den här nivån.

Jag tycker bättre om de mindre bemedlade.

Lilla Hull City’s manager Phil Brown kommer alltid att vara en idol efter det han gjorde på City of Manchester Stadium. Just när vi trodde allting ­redan var gjort kom han med nåt nytt.

Inte ens House hade kommit på idén

I underläge 4–0 i halvtid samlade han alla spelarna framför Hull-fansens läktare och höll paussnacket offentligt, så att säga. Vilken grej. Inte ens Phil Browns look-a-like, tv-doktorn House, hade kommit på en ovanligare bromsmedicin. Det blev 1–1 i andra mot ett Man City där Stephen Ireland var underbart bra.

Men vilken idiot som helst kunde ju räkna ut att City skulle vinna den dag de ­petade Darius Vassell och började spela med elva man.

I den tidiga Boxing Day-matchen på Stamford Bridge stack solen i ögonen så intensivt att halva arenan knappt såg vad som hände. Men sånt får man ta när Premier League äntligen spelar full omgång, det är inte vanligt annars. Det är exempelvis irriterande att Manchester United (1–0 i Stoke i går) har två matcher mindre spelade än resten av topplagen.

Olsson klarade sig utmärkt mot Chelsea

Chelsea gjorde i alla fall sin plikt, 2–0 mot West Bromwich. Didier Drogba (fick starta samtidigt som Anelka) gjorde säsongens första i ligan, Lampard chippade in det andra. Jonas Olsson hade nåt att bita i, så att säga, men ­klarade sig utmärkt i WBA:s mittförsvar.

Chelseas serieledning varade dock bara ett par timmar, eftersom Liverpool svarade upp med 3–0 mot Bolton. ­Robbie Keane tvåmålsskytt.

Johan Elmander utbytt redan efter 66 minuter. Välkommen till Anfield.

London har varit kallt, tyst, trist, kalkondoftande, deprimerande, ensamt och jävligt över jul, de enda människor jag mötte på mina promenader under julaftonen och juldagskvällen var uteliggare med munspel.

Men det spelas bra fotboll i stan.

Åtta lag i de två högsta ligorna – Chelsea, Arsenal, Fulham, Tottenham, West Ham, Charlton, Queens Park Rangers och Crystal Palace – var i farten under annandagen.

Alla tog poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM