ALLT ÄR MÖJLIGT

Snart öppnar transferfönstret – då regerar Citys shejker

SPORTBLADET

LONDON. Snart januari, så ... shejk it, baby.

Enligt ryktena kommer Mansour bin Zayed Al Nahyan och hans utsände Khaldoon Al Mubarak att sopa rent på marknaden.

Jag säger bara:

Mazher Mahmood.

Fejk it, baby.

Det var den julklapp jag gav mig själv i år, boken ”Confessions of a Fake Sheik” av News of the World-reportern Mazher Mahmood.

Den lär inte bli nominerad till några litteraturpriser, men jag köpte den för att läsa kapitel 15.

Det som handlar om Sven-Göran Eriksson.

När nu Manchester Citys stormrika arabiska ägare med Shejk Mansour i spetsen planerar att lägga upp några hundra miljoner – kanske mer än så – för att köpa nya spelare under januarifönstret måste man skänka en tanke till Svennis.

Först blev han grundlurad av Fejk-Shejken så till den milda grad att han fick sparken som engelsk förbundskapten.

När han sen fick kicken också från Manchester City köptes klubben av arabiska biljonärer – RIKTIGA shejker – med resurser att värva vem som helst och betala vad som helst och vara allt det som Sven-Göran Eriksson trodde han funnit i Thaksin Shinawatra.

Citys arabiska oljedröm blev verklighet först när svensken gick i träningsoverall på en landslagssamling i Mexiko. Overallen var grön, för övrigt. Grön som i avund.

Svennis måste ha hatat omständigheterna och svurit över shejkernas förbannelse.

Vad han gjorde av den arabiska dräkt, med huvudbonad och allt, som han fick i present av Fejk-Shejken på en lyxyatch i Dubai, är oklart. Dräkten kostade 200 kronor på en loppmarknad, hade bluffstämpeln ”Dior” och fick Svennis att buga av vördnad. Han lovade att prova den när han kom hem.

Är som ett filmmanus

News of the World-snubbens story om blåsningen av Svennis och dennes agenter är häpnadsväckande, som ett filmmanus. Där är falskskyltade kontorslokaler i London, skådespelerskor som hyrs in för att agera sekreterare, Rolls Royce-bilar med chaufförer, middagar där vinet kostar 6 000 kronor flaskan, guldsmyckade sviter på sjustjärnigt hotell för 20 000 kronor per natt, utklädda arabiska shejker kors och tvärs, lyxkryssningar, hummer och champagne, dolda kameror och mikrofoner.

Man kan påstå att News of the World avsatte en del resurser för att kunna publicera några kontroversiella uttalanden av Svennis – och därmed få honom sparkad.

Vad det däremot inte nämns ett ord om i Fejk-Shejkens memoarer är att Svennis stämde tidningen för osanna uppgifter – och fick rätt.

Skulle älskat att vara kvar i City

Nu står vi i alla fall där inför ett transferfönster som strax ska öppnas, och Svennis skulle älskat att vara kvar i det Manchester City som under hösten kopplats samman med 47 (!) nya spelare. Han kunde fått vraka och välja bland fotbollsvärldens superstjärnor. Han kanske inte hade kunnat bygga ett storlag redan i vår, men möjligen till nästa säsong.

Hade han varit lämplig? Hade han varit bättre än den nuvarande managern Mark Hughes? Skulle du som arabisk oljebiljonär satsa på att göra City till världens största klubb med en ledartrio bestående av Svennis, Hasse Backe och Tord Grip?

Jag lämnar den frågan svävande i luften.

Jag är i alla fall otroligt nyfiken på vad som händer i januari.

Om shejkerna – de riktiga – kunde värva Robinho framför näsan på Chelsea efter att ha ägt Manchester City i ett par dygn känns det som om allt är möjligt.

Jag vågar inte ens utesluta att Sven-Göran Eriksson dyker upp som manager i England igen innan den här säsongen är över. Vare sig det är shejker inblandade eller ej.