Wennman: Ett gott nytt år för Liverpool

Då kan Scolari glömma allt det där med fred & kärlek på Stamford Bridge

SPORTBLADET

LONDON. Ser ni rödvita luvor på stan är det inte tomtar som tagit fel på datum – det är liverpoolfans.

Det är dessutom möjligt att de behåller luvorna på till i maj.

Men först till västra London:

Efter tappade poäng (2–2) mot lillebror Fulham ryckte Chelseas Luiz Felipe Scolari på axlarna och sa:

– Det viktiga är att människorna får ett bra år. Med fred, kärlek, arbete och hälsa. Jag önskar Happy New Year till alla.

Det var rätt avväpnande – ni får aldrig ­höra Sir Alex Ferguson eller Arsene Wenger säga nåt liknande efter en poängförlust i slut­minuterna – men Big Phil kanske inte menade riktigt ALLA, innerst inne?

Jag menar, ett kommande gott nytt år för ­Liverpool, till exempel – och Scolari själv kan glömma det där med fred och kärlek på Stamford Bridge.

Kanske arbete, också.

Något som inte stämmer i Chelsea

Många blå fans börjar surna till lite nu. Frank Lampard gjorde en stor insats med sina två mål och Chelsea har inte förlorat nån av de 20 senaste­ bortamatcherna i ligan, men det är ändå nåt som inte stämmer.

I John Terrys frånvaro gjorde Fulhams Clint Demsey mål på två fasta situationer, och det var tydliga kommunikationsproblem i Chelseas försvar.

Att sen Scolari startade med skyttekungen Nicolas Anelka på bänken framstår som obegripligt. Det var ju inte direkt nån lång och jobbig borta­tripp. Tre kilometer till Craven Cottage. Och om Anelka behöver vila kan han göra det i tolv dar nu.

Att Chelsea direkt blev bättre när Anelka fick komma in (Malouda skadad) visar att Big Phil Scolari gjorde fel från början. Han får ingen riktig ordning på uppställningen. Han måste hitta lösningen om inte 2009 ska bli ett skitår.

Och det säger vi alltså om ett lag som är tvåa i ligan och kvar i Champions League. Men just nu, under 2008 års sista dar, känns det som om både Liverpool och Manchester United går in i januari med en helt annan attityd, en annan optimism.

Liverpool leder tabellen med tre poäng (om United vinner sina tre hängmatcher skiljer bara en), men notera vad som sker i nästa omgång:

Den 10 januari spelar Liverpool i Stoke. Dagen efter jagar Man United och Chelsea livet ur varann på Old Trafford. Prognosen för ett ännu bättre liverpoolläge är alltså god.

Om kung Steven Gerrard och hans poolare kan fortsätta lira som i Newcastle i går är den till och med lysande. 5–1 på St James Park kunde varit 10–1 om inte hemmakeepern Shay Given varit så bra. Det var ren uppvisning av Liverpool, samtidigt som Skatornas försvarsspel var det virrigaste som skådats på den här nivån på år och dag. Vi snackar snarare om korplirare än om skator.

Risk att Benitez börjar spela översmart

Jag gillar att Liverpool har förvandlat Premier League till nåt annat än ett nytt two-horse-race mellan United och Chelsea. Det enda som oroar mig är om Rafael Benitez börjar spela översmart och konstrar till det igen. Ni vet att han gjort det förr.

Mannen är outgrundlig. Robbie Keane ville förstås spela i går eftersom han är stekhet (tre mål på de två senaste), men mobbades svårt av Benitez igen.

När Liverpool ledde med 5–1 och klockan stod på 78 minuter beordrade Benitez byte via mobiltelefon från läktarplats. Han tog ut anfallaren Dirk Kuyt och satte in – mittbacken Martin Skrtel. Det stod som sagt 5–1. Robbie Keanes ögon sa allt.

Ingen kunde ju gnälla efteråt eftersom Liverpool vann så lätt – men det där var det taskigaste jag sett på länge.

Annars sammanfattade 2008 års sista ligaomgång hösten rätt bra: några mycket märkliga domslut, ett ineffektivt Arsenal (ändå 1–0 mot Portsmouth), ett totalt oberäkneligt Manchester City (2–2 i Blackburn, vilken avslutning, vilket inhopp av Sturridge!), ett underpresterande Tottenham (en man kort, stryk med 2–0 mot West Brom borta), ett Bolton (0–1 mot Wigan) där Johan Elmander missar för många chanser och ett Stoke (2–1 till West Ham) som slåss rätt bra som nykomling.

Att klappa till sin egen lagkapten mitt under matchen är dock inte att rekommendera och Stokes Richard Fuller lär inte få ett nyår med peace, love and understanding på Britannia Stadium.