Vilken soppa

SPORTBLADET

LONDON. Nu när ligan ändå är avgjord – för det är den väl – kan vi prata lite om kockar och deras soppor.

Den som vill behålla sina Michelin-stjärnor måste vara bra varenda dag, aldrig göra ett misstag, alltid göra kunderna nöjda.

Hur många i Premier League lever upp till det?

Ta en gigant som Heston Blumenthal, chefskock och ägare av The Fat Duck i London:

Hans experimentella, nyskapande kök fick tre stjärnor i Michelin-guiden för fem år sen. Strax efteråt blev Fat Duck utsedd till världens bästa restaurang. Så sent som för några veckor sen låg den tvåa på världslistan.

Bra jobbat, Heston. King of the world. Tre månaders väntetid på ett bord.

Och så, katastrofen:

Fyrtio gäster som betalat 3 000 kronor vardera för en avsmakningsmeny nyligen blev magsjuka samtidigt, det kräktes och skets på natten efteråt, och de flesta ringde upp superkocken för att klaga.

Har rört ihop det

The Fat Duck har därför stängt den här veckan. Medan hälsovårdsnämnden går igenom varje millimeter av lokalen och Mr Blumtenthal himself förlorar ett par hundra tusen kronor per dag.

I skrivande stund har ingen expert kunnat hitta en förklaring till magsjukan.

Kan man hitta en förklaring till varför andra kockar, på andra håll, rört ihop nåt olämpligt?

?Det spanska köket:

Har en chef som heter Rafael Benitez. Specialist på tapas. Lite av varje, med andra ord. En del fullkomligt delikata små saker på faten, jämte andra underfundigheter som ingen begriper. En kock som ena dan kan snudda vid tre Michelin-stjärnor, nästa dag bli utsparkad till den lokala Kebab-kiosken längre ner på gatan. Det vill säga: seger borta mot Real Madrid i Champions League, därpå förlust mot Middlesbrough i ligan.

?Det franska köket:

Arsene Wenger har sett grodlår komma och gå i alla dess former, men gästerna börjar tröttna och vill ha nåt annat. Wenger såg så grå och mjölig ut efter

0–0 hemma mot Fulham att man kunnat baka ett grahambröd (George Graham?) i ansiktet på honom.

?Det holländska köket:

Finns det ett sånt? Ja, och det sägs vara väldigt likt det svenska. Chefen Guus Hiddink lät som den svenske kocken i Mupparna, bo-do-po-do-po-do, när han styrde Chelsea mot en ytterst tursam 2–1-seger mot Wigan.

Tyckte synd om Wigan

Guus lär ha använt the F-world sju gånger och förvandlat Chelseas bås till Hells Kitchen innan Frank Lampard avgjorde på stopptid. Jag satt på Stamford Bridge och tyckte synd om ett imponerande Wigan.

?Och det brittiska (host, host)?... ”köket”?

Jorå, det finns en jädra massa Michelin-stjärnor på fönstret hos Restaurang Alex i Manchester. Hur de nu lyckats med det, med en meny sprungen ur skotsk pölsa, friterad potatis, fish ’n chips och små

unggrisar som fått växa till sig.

Men ingen av krogens gäster klagar efter ett besök, alla får äta sig mätta, ingen mår dåligt.

The Fat Duck?

Glöm det.

Om Manchester United vore en krog skulle den heta The Blue Nose och vara bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM