Skrämmande bra

Wennman: Vinner Man United sin hängmatch ser det stenklart ut

Foto: Getty Images
Vinner United hängmatchen har man tio poängs försprång med tio ligamatcher kvar.
SPORTBLADET

LONDON. Det satt 51 600 åskådare på St James’s Park i Newcastle och tänkte:

”Perfekt läge att möta Manchester United. De vann Carling Cup för tre dar sen och måste vara lite trötta,

nöjda och mätta nu.”

Sir Alex svarade med att kasta in reserverna.

Lallare som Wayne Rooney och Dimitar Berbatov.

Skämt åsido, ni fattar läget.

Manchester Uniteds trupp är så skrämmande bred, djup och stark att managern Sir Alex Ferguson i söndags kunde slå Tottenham på Wembley med såna världsstjärnor som Rooney och Berbatov på läktaren.

När det nu var dags att hålla avståndet till de andra i ligatoppen – en svinkall onsdagkväll i ett fientligt och nästan desperat Newcastle – tyckte han att grabbarna kunde få lira igen.

Wayne Rooney kvitterade till 1–1.

Dimitar Berbatov gjorde 2–1 för United.

Jag tror inte vi behöver säga så mycket mer.

Möjligen två detaljer, då:

1) Man Uniteds målvakt Edwin van der Sar missade möjligheten att slå alla tiders rekord för hållen nolla genom att tappa bollen framför fötterna på dansken Peter Löwenkrands. 1–0 till Newcastle. Edwins nolla spräckt efter 1 311 minuter.

2) Om Man United vinner sin hängmatch har man tio poängs försprång med tio ligamatcher kvar. Ser alltså stenklart ut.

Tre små draman

Kanske rent av intressantare vad som händer lite längre söderut i tabellen?

Vi kan dela in det i tre små draman:

Kampen om fjärdeplatsen.

När Aston Villa var sju poäng före Arsenal vågade jag påstå att Villa inte kommer att orka hålla undan. Villas fans hatade mig svårt för det tipset. Men laget har slitit för hårt på materialet sen den första tävlingsmatchen i juli (!) månad. Villa är inte Manchester United. Där finns inga superstars att kasta in när Gabriel Agbonlahor och Ashley Young blir trötta. Jag lovade att byta namn till Herr Nilsson – efter Pippi Långstrumps apa – om sagan Aston Villa räcker säsongen ut.

Hur blir det med ursäkten?

I går blev det bortastryk mot Manchester City – som hemma uppträder som Brasilien och borta som San Marino – med

2–0. Avståndet till Arsenal är tre poäng nu. Jag tror inte det räcker. Om jag sen kommer att få en ursäkt från Villas fans efter säsongen återstår att se.

Kampen om ingenting.

Kommer man sjua i år är man med säkerhet ute i Europa nästa säsong. Men vill man vara med i Uefa-cupen? Om man åker till Moskva med ett reservlag när det väl börjar bränna till?

I det som kan sägas vara ett ingenmansland i tabellen, platserna 7–10, utbröt i alla fall en ruggig raggarmatch mellan Wigan och West Ham (0–1) i går. Den unge domaren Stuart Attwell, 26, delade ut gula kort alldeles för lättvindigt i början och sen blev resten av fajten en sörja av varningar och utvisningar – och uteblivna utvisningar. I slutändan var de värsta syndarna – som West Hams Lucas O’Neill – fortfarande kvar på planen.

Många inblandade i smeten

Kampen om nytt kontrakt.

Bolton ligger på elfte plats, och det är ju inte så pjåkigt. Men efter stryk med 2–0 i snöfallet på Britannia Stadium i Stoke i går – där Johan Elmander på nytt missade de få chanser han fick – skiljer det bara sex poäng ner till Blackburn under nedflyttningsstrecket. Sex poäng är inte mycket när det är 30 kvar att spela om. Och många är inblandade i smeten, inte minst storheter som Tottenham och Newcastle.

För tillfället är alltså själva toppstriden den vi minst behöver bekymra oss om.

ARTIKELN HANDLAR OM