Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Peter
Wennman

Den röda maskinen

Wennman: Påminner om guldmatchen i hockey-VM i Göteborg 1981

DÅ: Den sovjetiska superfemman med Sergej Makarov, Alexej Kasatonov, Igor Larionov, Vjatjeslav Fetisov och Vladimir Krutov.   DÅ: Den sovjetiska superfemman med Sergej Makarov, Alexej Kasatonov, Igor Larionov, Vjatjeslav Fetisov och Vladimir Krutov. Foto: TASS

LONDON. Det här kan ha varit de bästa 13 dagarna i Liverpools stolta historia.

4–0 på Real Madrid.

4–1, borta, på Manchester United.

5–0 på Aston Villa.

Har The Big Red Machine flyttat tvärs över floden Mersey?

Nu: Liverpools fantastiska fyra med Alvaro Arbeloa, Steven Gerrard, Albert Riera och Fernando Torres.   Nu: Liverpools fantastiska fyra med Alvaro Arbeloa, Steven Gerrard, Albert Riera och Fernando Torres. Foto: AP

Den Stora Röda Maskinen – efter Sovjets fantastiska hockeylandslag – är vad jag brukar kalla Manchester United.

Men Sovjet förlorade inte två matcher

i rad. De förlorade sällan en i rad. De vann ständigt med utklassningssiffror.

Liverpools 13–1 på tre matcher mot högklassigt motstånd ger mig associationer till guldmatchen i hockey-VM i Göteborg 1981: Tre Kronor–Sovjet 1–13.

Efter första perioden stod det 0–0.

Nu har vi ett fotbollslag klätt i helrött här som spelat 0–0 mot lag som Fulham, West Ham och Stoke (två gånger), men nu är vi inne i tredje perioden och det enda som skiljer Liverpool från Sovjet är att det står ”Carlsberg” på brösten, inte ”CCCP”.

  Steven Gerrard prickskjuter som Krutov. Tre mål på fasta situationer i går. Sex mål på tre matcher. Fyra av dem på straffar.

  Albert Riera spelade som Makarov mot Aston Villa. Oberäknelig, full av tricks, effektiv avslutare när chansen dök upp.

  Ytterbackarna Arbeloa och Aurelio är som Fetisov och Kasatonov varje gång de får vara på planen samtidigt. Släpper inte en jävel över bron.

  Och målvakten Pepe Reina är som Tretjak: när motståndarna för en gångs skull får ett friläge gör han fantomräddningar.

Ni får ta de där liknelserna för vad de är, men jag har ryckts med i den allmänna hyllningshysterin till Liverpool just nu och frågar mig bara en sak:

Är detta samma Liverpool som slarvade bort så många onödiga poäng för några veckor sen? Som aldrig riktigt vågade gå för seger? Som hellre spelade oavgjort i match efter match?

Svar 1:

Ja, det är ju samma spelare.

Svar 2:

Nej, det här är ett helt annat lag.

Benitez konstiga idéer

Som ni märkt tidigare är jag inte medlem i Rafael Benitez fanclub. Om det finns 100 sätt att sätta myror i huvudet på en klubb och deras supportrar hittar han alltid ett 101:a.

Jag misstänker att det fortfarande kan dyka upp nån konstig idé i slutspurten som får Den Röda Maskinen att tappa en skruv.

Som efter Steven Gerrards hattrick:

Rafa signalerade byte och ställde mittfält-aren Lucas på sidlinjen. Gerrard tog av sig kaptensbindeln och skulle just slänga den till Jamie Carragher när han upptäckte att...åh, fan, det är inte jag. Det är Alonso som ska ut.

Inte ens spelarna har en aning om vad som rör sig i Benitez huvud.

”Vi kan spela bättre”

Men all credit till mannen för den senaste tidens offensiva uppvisningar. Det är sällan man ser ett helt lag, samtliga spelare, komma i kanonform samtidigt. Det är vad som skett nu. Det är varför Krutov, Makarov och kompani tagit taxi över floden, från Manchester till Liverpool.

En liknelse till bara, om ni ursäktar:

Sovjets demontränare Viktor Tichonov var aldrig nöjd. En gång när Larionov missade en passning i mittzon, vid ledning 7–0, skrek Tichonov ”din hästfitta!” i örat på honom.

Benitez zoomades in av tv-kamerorna efter Liverpools alla fem mål i går, och han drog inte ens på mungiporna. Inte en min. Däremot sa han efteråt att ”vi kan spela bättre än så här”.

Det sistnämnda tvivlar jag på. När var Liverpool senast så här fruktansvärt bra, rakt igenom?

Aston Villa hade några sekvenser vid ställningen 1–0 som var riktigt lysande.

John Carew tvingade Reina till högklassiga ingripanden. Villa var inte dåligt i första halvlek, ändå stod det 3–0 på tavlan. När sen målvakten Brad Friedel visades ut (totalt felaktigt, enligt min mening) i andra blev allt en enda uppvisning av hemmalaget.

Det var som Sovjet–Tre Kronor för 30 år sen.

Manchester United har fortfarande grepp om ligan, men vi har fått ett race nu, mina damer och herrar. För åtta dar sen stod Liverpool i 20 gånger pengarna som ligasegrare. I dag står de i 4,5 här i England.

     

Till sist:

Den utvisning som drabbade Sunderlands George McCartney mot Manchester City (1–0 till City) var den löjligaste jag sett den här säsongen.

Hade det varit hockey hade det inte ens blivit två minuter.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet