WENNMAN: En orolig tid – här är frågorna som måste ställas

SPORTBLADET

LONDON. I en tid då små, irriterande rykten blåser omkring som pingisbollar ut och in genom ett öppet transferfönster är det tur att vi åtminstone har Newcastle.

Här är det den gamla hederliga svängdörren som gäller, en spark i baken och pang ut på gården med huvudet före.

Det senaste huvudet som åkte ut var för övrigt något större än en pingisboll.

Den så överskattade Big Sam Allardyce fick sparken i onsdags, han blev den åttonde Premier League-managern att lämna sitt jobb den här säsongen, och för er som följer den här spalten kommer det inte som nån överraskning:

Kombinationen Big Sam-Newcastle var en olycka på väg att hända, från första sekund.

Vad händer nu i det sorgligt underpresterande Newcastle? Finns det NÅN levande varelse som kan ta sig an detta märkliga lag och göra de krävande fansen åtminstone halvnöjda?

Det är en av frågorna som måste ställas i denna oroliga tid.

Det finns fler.

Vi är elva dagar in i januari och här är elva saker att fundera över i draget av ett öppet fönster:

1) Vad händer med Mellberg?

Har uppenbarligen varit i Turin och förhandlat med Juventus, utan att bry sig om vad Aston Villa anser om saken. Som Bosman-gubbe är han i sin fulla rätt till det och Mellberg är trött på att spela högerback, men hur reagerar Villa nu? Satsar Martin O’Neill på en spelare som har tankarna nån annanstans under våren?

2) Får Svennis några nya pengar?

Vi ska inte vara så säkra på det längre. Manchester Citys ägare Thaksin Shinawatra kan ännu inte återvända till Thailand och göra anspråk på sina frusna miljarder eftersom hans politiska parti, People Power Party, behöver ytterligare stöd för att nå absolut majoritet. Det hela kompliceras av att Shinawatras fru, Pojamarn, arresterats i Thailand under ett försök att rentvå sitt namn. Det kan tänkas att Svennis får nöja sig med det han har plus nån anfallare till reapris.

3) Johan Elmander i England?

Rykten placerar honom i både Tottenham och Manchester City. Spurs är troligast i så fall, och Toulouse erkänner att londonklubben varit i kontakt.

4) Får Rafa Benitez stanna?

Vore synnerligen förvånande om Liverpools amerikanska ägare vågade ta ett så drastiskt beslut som att sparka Benitez. Men Rafa själv är uppenbarligen orolig, och det kan hända saker till sommaren. Klinsmann? Mourinho?

5) Håller Arsenal?

Många tycks vänta på att serieledarna ska rasa ihop i brist på rutin, hårdhet och erfarenhet, men jag lovar: det kommer inte att ske. Arsenal kommer att vara med till sista omgången.

6) Newcastle, som sagt?

Som ett brev på posten börjar engelska experter spekulera i namnet Harry Redknapp. Herregud. Skulle det vara ett lyft? Alan Shearer kan ni också glömma. Det finns bara en sorts manager som skulle kunna rädda Newcastle i det här läget, och det är en ”familjefader” som Sven-Göran Eriksson. Men inte kan...inte kan väl...tja, vi återkommer i frågan i sommar.

7) Hur ska det bli med Isaksson?

Vad som än hänt i kulisserna är det synd om honom, han är värd en bättre behandling av Svennis. MÅSTE ha en ny klubb nu. Händer det inget snart får han definitivt lämna över handskarna till Rami Shaaban i EM.

8) Och Chelsea?

Lite lustigt att Avram Grant tog åt sig äran av att ha skällt ut laget i paus i mötet med Fulham. I själva verket var det andretränaren Steve Clarke som skällde medan Avram stod moltyst bredvid och glodde. Chelsea gör det bra TROTS Avram, men räcker det till nån titel i år? Knappast.

9) Vem snor Berbatov?

Spurs manager Juande Ramos är stenhård och har satt fingret under näsan på såna som Paul Robinson, Jermain Defoe och Pascal Chimbonda, men hur långt är han beredd att gå för att behålla Dimitar Berbatov? Den bulgariske eleganten är i en otrolig form, men har ett kroppsspråk som gör medspelarna vansinniga. En riktig gnäll-pelle på plan.

Alla i hela världen vill ändå ha honom. Hur tänker Ramos här?

10) Hur bra är United?

Så bra att ligan är inom räckhåll, FA-cupen är inom räckhåll, Champions League är inom räckhåll...laget ser snuskigt starkt ut och om

såna som Ronaldo, Rooney, Tevez och Anderson fortsätter på inslagen väg kan detta bli ett makalöst United-år.

11) Var hamnar Anelka?

Tydligen blir han världens dyraste spelare genom tiderna när han skriver på för Chelsea: 1,16 miljarder kronor. Är han värd det? Nej. Hans kvaliteter som lagspelare är för små. Men hans agent Doug Pingisi lär i alla fall bli glad.

För övrigt tycker jag, apropå pingisbollar, att alla spelaragenter borde heta Pingisi – utan ”i” på slutet – i efternamn.

De sitter allihopa och spelar fick-pingis medan de spelar ut klubbarna mot varandra och fyller sina egna plånböcker.

ARTIKELN HANDLAR OM