Cirkus Capello

Ny förbundskapten – men Drevet är sig likt

SPORTBLADET

LONDON. Allt verkade så bekant.

Fabio Capello gav sin första presskonferens som engelsk förbundskapten, det skedde på Sven-Göran Erikssons 60-årsdag, och Drevet fick en ny Messias att sätta tänderna i.

Hur länge dröjer det innan även Capello hänger uppspikad på St George’s kors?

Ursäkta cynismen där, men för en luttrad betraktare utifrån måste det ändå vara en slags utgångspunkt för diskussionen.

Jag tog mig till avkroken London Colney i går förmiddag för att sälla mig till det fruktade engelska Drevet och betrakta första numret i cirkus Capello.

Alla var där, uppklädda och fina:

Eleganten, Laptop, Babyface, Schakalen, Howard på The Sun och givetvis Mr Bison på första raden, så porträttlik Fabio Capello (fast med större huvud) att italienaren måste trott att han såg sig själv i spegeln.

För sisådär sju år sen satt samma förväntansfulla gäng ett stenkast bort (i St Albans) och väntade på engelsk landslagsfotbolls förste utländske frälsare, svensken Sven-Göran Eriksson.

Det var den gången ett rejält kliv ut i det okända, utnämningen av Messias nummer ett hade orsakat ett mindre inbördeskrig mellan traditionalister och nytänkare, och det var i ärlighetens namn inte många i Drevet som hade särskilt stor koll på Erikssons kvaliteter.

Oron, osäkerheten och nyfikenheten var större då. Så även kaoset runt hela arrangemanget, det rådde fullständig hysteri i en lokal som var packad från golv till tak med mediamänniskor.

Efteråt tycktes alla nöjda med Svennis eleganta framträdande, nästan lättade. Det hördes till och med spridda applåder.

Förbjöds nämna Beckham

Det gick inte lika vilt till när Fabio Capello äntrade podiet i går.

Vi satt alla med hörlurar för att få hans italienska direktöversatt. Frågorna var snälla (alla förbjöds nämna namnet Beckham) och den ende som vågade provocera lite var den för länge sedan uppgivne Howard på The Sun:

– Mr Capello, när du såg England mot Kroatien...exakt HUR deprimerad blev du?

Fabio svarade med ett ”goddag yxskaft”, så som han gjorde på nästan alla frågor, livrädd att säga nåt som kunde vridas till och användas mot honom.

Från dag ett kunde man här känna ett avstånd som var miltals längre än det mellan Svennis och Drevet. För att inte tala om skillnaden mot tiden med Steve McClaren som boss. Då var Team England en storfamilj där Smiling Steve kände alla i Drevet med förnamn och drack groggar vid samma bord.

Inte hjälpte det honom sen när han stod med paraply i regnet på Wembley, utslagen från EM-slutspelet, och tidningarna döpte honom till ”The Wolly with the Brolly”.

Är en hårding

Det blir lite annorlunda med Capello.

Han har från första stund visat att han är en hårding, att han tänker göra saker på sitt vis och inte låta sig påverkas av det lite speciella fotbollsklimat som råder i England. Han har redan inför dagens vänskapskamp mot Schweiz infört hårdare regler för landslagsspelarna. Alla stannar på rummen i tre dar. Inget snack i mobiltelefonen bland de andra. Ingen går från matbordet förrän alla ätit upp. Alla kommer i tid. Inga fruar eller flickvänner på hotellet. Och så vidare.

Han markerar också vem som är chef genom att kalla spelarna vid efternamn. Inget ”Stevie G”, ”JT”, ”Becks” eller ”Lamps” i McClaren-stil. Inget ryggdunkande. Ni får aldrig se Fabio Capello be David Beckham skriva autograf till dottern, så som Svennis gjorde inför sin första landskamp.

Drevet föreföll nöjt med det i går. De gillade den nya, auktoritära stilen. Det gav dem hopp om ett nytt England.

– Kanske är han rätt man att

föra vårt talangfulla landslag till den framgång det förtjänar, sa Mr Bison.

Jag vet inte... Capello må vara tuff, annorlunda och erkänt skicklig, men vi har hört det förr. Allt verkade, som sagt, bekant.

Jag önskar jag kunde flytta mig framåt i tiden och höra hur Drevets tongångar går om Capello om tre år. Om han ens är kvar i landet då.