Tålamodet snart slut

Wennman: Megson gillar Elmander – men är desperat efter målgörare

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

LONDON. Spektaklet är äntligen över och det som återstår är två frågor:

1) Hur mycket kommer David Elm att få spela i Fulham?

2) Hur illa ute är Johan Elmander efter Boltons lån av Klasnic?

Två korta svar från mig:

1) Inte mycket.

2) Mycket.

Men vi måste ta själva spektaklet först. Transferfönstret stängdes alltså i går eftermiddag i England eftersom måndagen var Bank Holiday, en sån där röd dag då hela landet bara klappar igen butiken och alla vanliga kontorsanställda sitter hemma och lappar sina paraplyer.

Det var en händelse som såg ut som en tanke. Hade jag inte vetat bättre hade jag lanserat en konspirationsteori. Detta var verkligen det perfekta upplägget för att få maximal uppmärksamhet åt den löjliga Dagen D-hysterin.

Tv direktsände hela dan från olika arenor där styrelsepampar, agenter och annat löst folk susade in genom grindarna i sina vrålåk. Många bar solglasögon. Fansen tjoade och skrek. En och annan spelare kom sen ut och visade upp sig med nytt kontrakt och ny klubbtröja.

Fansen tjoade inte lika mycket då. De visste knappt vem spelaren i fråga var.

Sky Sports slog alla rekord. I rutan räknades timmarna, minuterna och sekunderna ner till det magiska klockslaget 17.00 (lokal tid). När det började närma sig visades Big Ben i direktsändning. Den stora klockan slog sina fem slag och så var det fyrverk...nä, men nästan.

Det var som om hela det här fotbollstokiga landet räknade ner till ett milleniumskifte en nyårsafton.

Behöver vi verkligen ha det här vansinnigt upphaussade tramset? För oss i media är det naturligtvis intressant på olika sätt, men måste allting göras till nån slags cirkus, som om fotbollen i sig själv aldrig är tillräcklig?

En påtvingad show

Enligt min enkla mening borde det där transferfönstret slås igen INNAN säsongen börjar. I stället för att vi ska påtvingas nån slags show där förutsättningarna för vissa lag plötsligt ändras – trots att seriespelet är i full gång.

De flesta fansen blev säkert besvikna. Det florerade de mest fantastiska rykten under de sista timmarna – allt förstås enligt nån slags utstuderad plan för att hålla tittarna kvar framför tv:n – men när Big Ben hade slagit färdigt var det de långa ansiktenas tid. Det bidde bara en tumme.

För prick ett år sen klev jag av ett plan i Mexico City, slog på mobilen och såg ett sms från hemmaredaktionen:

”Robinho klar för City.”

Se där, DET var vad jag kallar en smällkaramell på Dagen D, och om såna grejer hände i sista sekunden varje gång fönstret ska stänga vore det kanske motiverat med lite halvhysteri.

Men jag tror inte Fulhams fans dansade av glädje uppe på Putney Bridge när Roy Hodgson i sista stund skrev kontrakt med... David Elm, Kalmar, Sverige.

Såvida det inte stod några kvar och dansade efter värvningarna av Björn Runström och Fredrik Stoor. Obs: ironi.

Det är möjligt att Roy ser en viss

potential i Elm-brorsan som targetplayer bredvid Andy Johnson (skadad just nu) eller Erik Nevland, men han är nog relativt ensam om det.

500 000 pund (sex miljoner kronor) är dock inte mycket att bråka om för Fulham (bra affär för Kalmar, dock) och vill Hodgson chansa med ett ettårskontrakt är det bara att gratulera David Elm. Bra läge. Bara att köra. Ingenting att förlora.

Ingen blir gladare än jag om han lyckas överraska. Det är ju inte direkt några orgier i positiva svenskrapporter från Premier League numera.

Och ännu tunnare kan det bli. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut varför Gary Megson lånat målfarlige Ivan Klasnic från Nantes. Det är för att sätta press på Johan Elmander, och om kroaten lyckas direkt med det Johan inte gjort i Bolton efter jul – göra mål – är svensken på väg ut i kylan. Att Megson skulle spela med båda på plan betraktar jag som uteslutet, och Kevin Davies petar han inte.

Megson gillar Elmander, men han är desperat efter målgörare och det verkar som om tålamodet är slut nu.

Krottenham?

Bästa klippet denna märkliga dag:

Tottenhams köp av en annan kroat, Portsmouths Nico Kranjcar. Kanonlirare. Blir bra ersättare för skadade landsmannen Luka Modric. Tre kroater (Vedran Corluka) i Spurs nu.

Krottenham?

FAKTA

VÄRVADE INNAN DEADLINE I GÅR

Johnny Heitinga Everton från Atletico Madrid

Niko Krancjar Tottenham från Portsmouth

James Collins Aston Villa från West Ham

David Elm Fulham från Kalmar FF

Ivan Klasnic Bolton från Nantes

Piermario Morosini Reggina från Udinese

Claudio Ranieri (tränare), Roma, tidigare klubblös

Teemu Tainio Birmingham från Sunderland (lån)

David Nugent Burnley från Portsmouth (lån)

Oscar Jansson Exeter från Tottenham (korttidslån)

Ibrahima Sonko Hull från Stoke (lån)

Mike Williamson Portsmouth från Watford

Hassan Yebda Portsmouth från Benfica (lån)

Danny Collins Stoke från Sunderland