SATSA – MOT VM

Wennman: Nytändning – han vill spela med de bästa

1 av 4 | Foto: Foto: AP
COMEBACK? Uppgifterna om Fredrik Ljungbergs återkomst till Europa får Peter Wennman att fundera på Blågult.
SPORTBLADET

LONDON. Så vad ska vi tro om det här?

Fredrik Ljungberg tillbaka i Arsenal, det är häpnadsväckande uppgifter.

Det talas till och med om Chelsea.

Är det lika snurrigt som det låter – eller är det så tokigt att det är genialt?

Så vitt jag förstår är det Arsenal som ligger närmast till, och min första tanke när jag hörde Sportbladets nyhet:

Det kan inte vara möjligt. Vad ska Arsenal med honom till – med mittfältare som Diaby, Fabregas, Rosicky, Nasri, Denilson, Song, Arsjavin, Eboue, Wilshere och Ramsey i truppen?

Låt vara att inte alla är kantspelare och låt vara att Eboue och Song försvinner till afrikanska mästerskapen i januari, men Freddie Ljungberg, 32 , i DET sällskapet...har Arsene Wenger fått fnatt?

Min andra tanke:

Hm, kanske inte så dumt ändå. Är det en gammal hjälte Wenger behöver i omklädningsrummet? En ledarfigur? En profil från den gamla Henry- och Bergkamp-generationen, en som har varit med och vunnit förr (Premier League 2001-02 och 03-04)?

Min tredje tanke:

Oj, så splittrade Arsenals fans bör känna sig i frågan. Vi har den stora del av Gunners supporters som alltid talar varmt om Freddie, den som röstade fram honom som klubbens elfte bäste spelare genom tiderna och som av nostalgiska skäl skulle älska att se honom i en comeback på Emirates. Jag kan ana ett enormt jubel från läktarna.

Men vi har också en den del som var hjärtligt trötta på honom mot slutet, då han oftast var skadad, hade migrän eller stupade som en oxe i gräset så fort en motståndare kom i närkontakt.

Jag ska erkänna att jag också snuddade vid ytterligare en tanke, den kanske intressantaste ur ett svenskt perspektiv:

Om nu Freddie känner sig så frisk och sugen att han åker till London denna helg för att prata lånedeal med sitt gamla kära Arsenal, vad är det då som säger att han inte känner sig lika pigg på att spela VM i Sydafrika nästa sommar?

Jag menar...jag trodde att det var nån slags välbetald nedtrappning han höll på med i solskenet i Major League Soccer, att han varken hade ambitionen att springa benen av sig i engelsk ligafotboll under taskiga väderförhållanden eller spela landslagsfotboll längre.

Men det här skickar ju andra signaler.

Lär inte behöva pengar

Pengar lär han inte behöva. Han fick, sägs det, 71 miljoner kronor när West Ham löste honom från kontraktet. Lägg det till det han redan hade efter nio år i Arsenal, det han fick av Seattle Sounders och det han tjänat i reklamkontrakt med jättar som Calvin Klein och Pepsi. Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur mycket stålar mannen måste sitta på.

Enligt uppgifter till Sportbladet var Freddie redan för ett par veckor sen i en första kontakt med en annan Londonjätte, Chelsea, för att diskutera ett lånekontrakt i vinter.

Så det här handlar alltså om nåt annat...en vilja att spela med dom bästa igen, att hålla sig i form, kanske till och med nån slags nytändning.

Om Sverige skulle lyckas kvala in till VM nästa år kan jag inte se varför inte Lars Lagerbäck och Fredrik Ljungberg åtminstone skulle kunna ta ett snack om saken.

Men som sagt...det var bara en tanke jag snuddade vid.

KAN han spela?

Först måste vi se om Freddie verkligen får spela i Arsenal, om han behövs, och om han KAN spela fortfarande. Jag menar då på högsta Premier League-nivå. Det går fortare för varje år, och Ljungberg lär inte ha blivit snabbare i USA. Samtidigt som Arsenals spel naturligtvis har utvecklats.

Hur man än ser på det hela är det hela en präktig fotbollsbomb. Fredrik Ljungberg på Emirates i januari...ska vi säga att vi ser fram mot det med skräckblandad förtjusning?

Annars pratas det förstås mest om Fifa:s smäll i magen på Chelsea: två stängda transferfönster i rad för den ”olagliga” smygvärvingen av den unge fransmannen Gael Kakuta 2007. Det var ett slag som ingen såg komma. Skulle den domen stå fast får alltså inte Chelsea köpa en ny spelare förrän i januari 2011, då medelåldern på den nuvarande startelvan är 31 år.

Fifa vill sätta ner foten, men har kört in en pinne i en myrstack och rört upp nåt som kan växa till nåt helt ohanterbart. Tror ni Chelsea är ensamt? Vi får se hur det slutar efter kommande överklaganden – det lär bli en gigantisk kompromiss.

Och om Fifa petar med pinnar så kör Uefa ner hela spadar i myrstackar och vänder dem upp och ner. Tänker på fallet Eduardo och hans filmning mot Celtic. Jag är inte dummare än att jag fattar vilka problem det innebär framöver, att det kommer att ske misstag, att beskyllningar och protester kommer att hagla i takt med att Uefa dömer via video i efterhand – men eftersom jag inte är nån klubbfanatiker ser jag det med bredare blick. Nån gång måste upprensningen mot fusket börja, för fotbollens bästa. Så ett Arsenal-mejl till om gamla Ronaldo-filmningar sen tre år tillbaka, och jag exploderar.

ARTIKELN HANDLAR OM