Sexigast i Europa

Wennman: Englands dröm om ett andra VM-guld

SPORTBLADET

LONDON. Tio poäng för spelet, nio mål sammanlagt mot Kroatien, åtta kval-segrar, sjunde himlen, sexigaste laget i Europa, fem mål i går, fyra av Lampard/Gerrard, tre poäng, en dröm om ett andra VM-guld – och en italienare mitt i alltihop.

England är färdigt med nedräkningen till Sydafrika.

Det fanns tider då Englands kvalframgångar krävde blodiga bandage (Terry Butcher och Paul Ince) eller avgörande praktskott (Sir Trevor Brooking och David Beckham), det har varit sekunddraman och misslyckanden och besvikelser och suckar av lättnad om vartannat, men nu står engelsmännen där under Fabio Capello och funderar...öh, jaha, är det redan klart?

Ja, det är ju det.

Efter 5–1 på Kroatien på Wembley är England redo för VM, de två sista kvalmatcherna saknar betydelse. Den lyxen har ”fotbollens hemland” aldrig fått njuta av tidigare.

Managern Capello log så att hakan nådde från sidlinjen till mittpunkten efter varje hemmamål i går, och han hade goda anledningar:

3 För första gången på hela 2000-talet, ända sen Svennis tog över landslaget, kan två av landets största fotbollsbegåvningar, mittfältarna Frank Lampard och Steven Gerrard, arbeta tillsammans utan ångest.

3 För första gången på hela 2000-talet ser England en absolut given högerytter utan att behöva tjata om David Beckham.

Måste känts underbart

Lampard och Gerrard gjorde två mål var – en straff av ”Lamps” och övriga tre på nick – och det måste ha känts underbart för Capello att få visa alla sina företrädare att det GÅR att göra succé med båda på planen samtidigt.

En av förklaringarna är att Gerrard, med tydlig arbetslust, tar sig an vänsterkanten utan att tjura. En annan är att Capello funnit en smart lösning med Gareth Barry som ansvarstagande på mittplan. Han avlastar både Gerrard och Lampard, gör dem friare, avdramatiserar hela det gamnla traumat.

Hoppas vi sett slutet

Och när det gäller den gamle Beckham hoppas jag vi sett slutet nu. Mannen är engelsk fotbolls motsvarighet till svensk hockeys Börje Salming. En idol man vill att det ska gå bra för om han så rullar ut på planen i rullstol, eftersom han är en hjälte och en symbol. Skillnaden är att Salming förtjänade sin landslagsplats som 40-åring, Beckham gör det inte vid 34.

Inför ögonen på kompisen Svennis på läktaren fick Beckham hoppa in mot slutet – för att få ännu en landskamp noterad i protokollet – men han borde känt sig löjlig när han bytte med Aaron Lennon.

Lennon var makalös, åtminstone före paus. Det var han som fälldes när England fick straff redan efter drygt sju minuter. Det var han som läckert lyfte fram bollen till Gerrards 2–0. Och det var han som var inblandad i förspelet till 3–0.

Beckham FEMTE alternativ

Spurs-Lennon är Englands Garrincha, även om försvararna vet att han kommer att springa förbi dem på utsidan så lyckas han göra det i alla fall, och i mina ögon är han en stark kandidat till en plats i startelvan i Sydafrika nästa sommar. Och om han blir skadad har England Shaun Wright-Phillips, Theo Walcott och James Milner som högeryttrar – vilket lämnar David Beckham som FEMTE alternativ. Goodbye, Becks.

Kroatien – svårt skadedrabbat – var ytterst tamt på Wembley medan England verkligen såg ut att ha hittat en vinnande formel under kapten Capello. Europas bästa lag just nu?