Mellbergs Olympiakos tolv minuter från en bragd

Foto: GETTY IMAGES
bra match Olof Mellberg och hans Olympiakos var nära att stoppa Fabregas och Arsenal. Men till slut fick försvaret vika ner sig.
SPORTBLADET

LONDON. Mitt i kanonaden stod en gråhårig målvakt som såg ut som den där tv-Ernst och en svensk mittback som såg ut att vara?...?i bra form.

Det sprack till slut, men Olympiakos var bara tolv minuter från en defensiv bragdmatch mot Arsenal.

– Äh, det var snarare ganska bedrövligt, sa Olof Mellberg i natt.

Han talade då om hela lagets insats, inte sin egen. Den gav han betyget ”okej”.

Men om vi hade en svensk anfallare (Zlatan) och en mittfältare (Kim Källström) som imponerade i Champions League i går så får vi nog säga att backen Mellberg såg fin-fin ut han också. Han var mer än bara ”okej” på Emirates.

Stod pall för ett ruggigt tryck

Olympiakos kom för att spela 0–0 och defensiva bragdmatcher är ju inte direkt vad en neutral publik drömmer om, men ur svensk synvinkel var det intressant att se att Olof Mellberg fortfarande står pall för ett så ruggigt tryck som i går. Det väntar som bekant en annan rödvit motståndare på bortaplan i VM-kvalet den 10 oktober.

Den gamle grekiske målvaktshjälten Antonis Nikopolidis, ”Tv-Ernst”, fyller 38 om två veckor och hade en otrolig flytkväll i London. Låt vara att många skott gick rakt på honom, men han gjorde också räddningar som han inte gjort sen EM 2004.

Framför honom gjorde samtidigt mittbackarna Mellberg och Papadopoulos ett stort arbete. Det stod sensationellt 0–0 fram till 78:e minuten, då Robin van Persie hann före Mellbergs långa ben och kunde peta in 1–0.

Sen kom givetvis 2–0 (elegant avslutning av Arsjavin) när Olympiakos försökte flytta upp.

Det blev på så vis bara en dag på jobbet för Arsenal till slut. Men det låg småpanik i luften innan nollan sprack.

Mellberg, ärlig efteråt i den mixade zonen:

– Visst, vi höll ut länge. Men ärligt talat är jag besviken på vårt uppträdande. Vi borde ha presterat mer framåt. Det blev ju spel mot ett mål.

”Det var svårt i dag”

Bästa chansen hade grekerna mitt i utspelningen före paus. Mellberg gick upp på en hörna, satte dit huvudet och tvingade hemmaförsvaret att rädda på mållinjen.

– Jag var först på bollen, men fick ingen riktig fart på den. Hade bara fattats att den gått in?...?hade varit maxflyt, eller hur?

VM-kvalformen verkar i alla fall god?

– Jadå, men det var ju svårt i dag?...?Arsenal kommer med så mycket folk på en gång i sina anfall att man liksom hamnar på mellanhand hela tiden. När ska man våga vara aggressiv? Ibland verkade det som om de hade åtta offensiva mittfältare.

Vi som hade sett fram mot en liten förmatch till VM-kvalet i Danmark, mellan Mellberg och Arsenals Nicklas Bendtner, blev blåsta på den vinkeln eftersom Bendtner kraschade med bilen häromdan och satt på läktaren i går.

– Honom har jag bra koll på ändå, jag har ju mött honom flera gånger. Men hade han spelat i dag hade Arsenal använt en annan anfallstaktik, lite mer ”Danmark-spel”, sa Mellberg.

Vad sägs om VM-kvaltruppen annars?

– Henke Larsson tillbaka?...?det är ju roligt. Särskilt nu när Johan Elmander är skadad.

Och både Zlatan och Källström imponerade i sina CL-matcher.

– Jaså, det låter bra. Det är viktigt att landslagsspelarna visar form i sina klubblag.

Arsenal, å sin sida, tog sin andra raka i gruppspelet och har möter nu AZ Alkmaar två gånger i rad.

– Vi siktar på att så snabbt som möjligt säkra en plats i åttondelsfinalen, meddelade Arsene Wenger.