Jättechans att vinna allt

Wennman: Söderling kan ta hem finalen – även om han tvingas möta Federer

SPORTBLADET

LONDON. Förlust mot Nikolaj Davydenko, men den var lätt att svälja.

Ett set var vad Robin Söderling behövde för att slippa Roger Federer i Masters-semifinalen, och ett set var vad han tog.

Frågan är:

Hur mycket tog den här nattmanglingen på krafterna?

Foto: Foto: AP
vinnare – trots förlusten Efter att ha vunnit andra set var Robin Söderling redan klar gruppsegrare. Och han såg inte allt för besviken ut när han tackade Davydenko för matchen efter förlusten.

Ett drömscenario för Robin hade förstås varit en relativt snabb 2–0-seger i den sista gruppspelsmatchen, det hade gett honom fräschare ben och ännu större självförtroende inför kvällens semi mot Juan Martin Del Potro. Men man kan ju inte få allt.

Nu blev det i stället en seg, stentuff historia i drygt två timmar innan Davydenko vid midnatt, svensk tid, hade vunnit med 7–6, 4–6, 6–3.

Visste man inte bättre kunde man trott att Robin Söderling gjorde den där jättemissen på sista bollen med flit. Han hade räddat en matchboll och fick ”straffspark” vid nät på den andra – det kändes som om det var läge att bryta tillbaka till 4–5 mot en Davydenko som då verkade nervös – men Robin klappade iväg bollen upp på läktaren i O2 Arena.

Men so what, liksom.

Uppdraget slutfört.

Bästa möjliga slut på fredagskvällen:

Gruppsegern klar. Ingen Federer i nästa match.

Och framför allt:

Robin får spela sin semi sent i kväll. Hade Davydenko vunnit i två raka hade svensken bara fått 15 timmars vila innan nästa holmgång (vilket nu drabbar Davydenko i stället).

Saknade hungern

Om Söderling saknade den där riktiga hungern och skärpan i avgörande set är det alltså fullt förklarligt.

Det enda som talar emot det resonemanget är att det nånstans borta vid horisonten väntade en kruka guld.

För den som vinner Masters och dessutom lyckas gå obesegrad genom turneringen finns ett gigantiskt bonuspris, vilket gjorde att Robin fram till i går hade chansen att kamma hem knappt tolv miljoner kronor.

Nu kan ingen av Mastersstjärnorna ta hem den potten i år, alla har förlorat minst en match.

Davydenko var bättre

Men Robin kan fortfarande vinna det här. Han har 2–1 i inbördes möten med argentinaren Del Potro och har i nuvarande form en jättechans att ta hem söndagens final också – även om han får möta Roger Federer.

Trots att Davydenko var den bättre på banan i går (”han var bättre också i det set jag vann”, sa Robin) fanns det perioder då man såg vilket stort spel Söderling har i sig. Han har dessutom en förmåga att spela som bäst just när han spritt några ”unforced errors” kring sig och man tror att han är på väg att tappa matchen.

Söderling slänger bara handduken över huvudet som om han vore Robin Hood, tar några djupa andetag och kommer ut igen som...Robin Good.

Söderling-feber hemma i Sverige

Jag har förstått att det råder nån slags Söderling-feber i Sverige efter segrarna mot Nadal och Djokovic, och jag frågade honom om just det vid kvart-över-ett i natt:

Är du medveten om att du är en stor succé därhemma nu, att en framgångstörstande svensk tennispublik har fått en hjälte igen?

– Jaa, joo...i och för sig har jag inte läst så väldigt mycket vad tidningarna skriver i Sverige, men jag har ju känt ända sen i Paris i våras att det jag gör betyder nånting.

Hur mycket det skulle betyda för svenska tennisfans om han vinner också sluggerfesten mot Del Potro i kväll går inte att underskatta. För att inte tala om hur hett det skulle bli med en final mot den fantastiske Federer i morgon.