England behöver tur

Wennman: Laget är inte mer än en outsider i VM

Foto: AP
David Beckham är i Kapstaden för att följa lottningen och se vilka länder hans England får möta i sommarens VM.
SPORTBLADET

LONDON. Hela världen kommer att titta. Alla kommer att vara där. Och sen är det meningen att vi ska diskutera vilka som går vidare från Dödens Grupp.

Men kommer dagens VM-lottning i Kapstaden att producera en Dödens Grupp värd namnet?

Beror väl på vilka man håller på, kanske.

Från min engelska utkikspunkt är det enkelt:

Englands mardröm är att ställas mot USA, Elfenbenskusten och Frankrike.

Om man är fransman känns det scenariot inte lika fasansfullt. Den märkliga seedningen gör att 2006 års VM-finalist kan gå mot ett högre rankat England i gruppspelet – och ändå stå som favorit. I alla fall i min fotbollsvärld.

Ett lag som Frankrike är alltså mindre beroende av en lyckosam lottning i eftermiddag. Thierry Henry och kompani kan slå alla – vare sig de använder sig av händerna eller inte.

Det känns som om England, som jag inte vill kalla mer än en outsider, är mer beroende av att Desmond Tutu, Charlize Theron, Eusebio, Haile Gebrselassie och allt vad kändisarna heter lägger rätt bollar i rätt skålar idag.

England kan till exempel hamna i en grupp med Nya Zeeland, Algeriet och Slovakien. Teoretiskt sett. Eller om David Beckham får sköta lottningen också och tjuvkika på lapparna först. Det skulle bli The Group of Bingo.

På så sätt börjar alltså fotbolls-VM 2010 redan i eftermiddag, den här proceduren kommer att följas med vitt uppspärrade ögon från många miljoner invånare i de 32 slutspelsländerna.

Och vi andra då, vi som inte gick vidare?

Jodå, klart att det blir intressant. Svenska fans kommer att välja andra favoritlag, antingen före VM eller under turneringens gång. Många kommer att hålla på Danmark. Många tänker följa England. Och väldigt många, enligt en pågående omröstning på Sportbladet.se, håller tummarna för Spanien.

Kan inte vänta oss någon Dödens Grupp

Hur vi än vrider på det vill vi ha så spännande, jämna och ovissa grupper som möjligt, vi vill Dödens Grupp-dramatik, men kan vi vänta oss nån sån den här gången?

Jag vet inte det. Det ser ut att bli två stora favoriter i de

flesta av de åtta grupperna. De lag som kan hamna i riktiga draman och ställa till det för de toppseedade är väl europeiska utmanare som Frankrike, Serbien och Portugal.

Men jag ser inte nån kommande grupp som är i klass med den grymmaste i förra VM: Argentina, Holland, Elfenbenskusten och Serbien.

Eller för all del, den i Japan 2002: Sverige, England, Argentina och Nigeria.

Jag läste nånstans att den sistnämnda rankas som den näst tuffaste VM-gruppen genom tiderna av Fifa. Det kändes också stort på nåt sätt, minns jag, att hela den engelska pressen döpte den till Dödens Grupp. Det var svårt att fatta att respekten för lilla Sverige var så stor.

Men så slutade alltså Sverige som etta i den lilla tabellen och det känns också väldigt svårt att förstå i nuvarande läge.

Till sist, bara:

Jag nämnde David Beckham.

Beckham i VM – det är märkligt

Är det inte rätt märkligt att en man som bara är fjärde, femte, kanske sjätte bäste högermittfältare i England kommer att få spela i detta VM på grund av att han är ... superkändisen David Beckham?

Han medverkar i dagens lottning, han är i Sydafrika som ambassadör för Englands bud på VM-arrangemanget 2018, och han är större än resten av sitt eget landslag, större än alla förbundskapteners normala förstånd, större än nånting engelsk media har råd att undvara i sommar. I går skrev han autografer till Fifa-presidenten Sepp Blatters barnbarn.

Han har tagit ut sig själv till VM, kan man säga, och om England låter honom SPELA också är man i Dödens Grupp vilka man än får möta.