Wennman: Detta var Gud faders present till den engelska fotbollen

Foto: Foto: AP
Beckham och England kan glädjas över sin grupp.
SPORTBLADET

LONDON. Skådespelerskan Charlize Theron var en rätt tramsig människa, David Beckhams frisyr var som hämtad ur en skräckfilm och det fanns till och med nåt så obegripligt som en cricketspelare med i bilden.

Men VM-lottningen gick bra, Sydafrika stod pall för det första provet och nu är det bara att räcka fram kardan:

Till Italien och England, först och främst.

Av alla bonnrötors bonnrötor var det just Italien och England som slog alla lottningsrekord, de fick bingo på fem drag, undvek alla nitlotter i en snurrande oljetunna, vann på en häst med brutet ben som stod i 200 gånger pengarna.

Det snackas väldigt mycket om otur och Dödens Grupp i dag, men jag tycker det är lika intressant att se det från andra hållet.

Vi har till exempel en världsmästare här. Det är inte Brasilien, om ni tror det av gammal vana. Det är Italien.

Detta Italien lottades i går mot Nya Zeeland, Paraguay och Slovakien i VM:s grupp F. Vilket flyt. Det är bara att gratulera. Vilken gratisresa fram till åttondelsfinal (mot Danmark eller Kamerun?).

Min gamla tes står därmed starkare än nånsin: om du hävdar att Italien och Tyskland möts i VM-finalen kommer du i alla fall att få minst 50 procent rätt.

Spela på Italien!

Jag såg de senaste oddsen på VM-guld i engelsk tv i natt, och de såg ut som mogna päron, redo att plockas:

Italien tolv gånger pengarna. Spela!

Det enda som motsäger det är att Italien på nåt sätt gillar att KRÅNGLA sig vidare från sina grupper, sen gå vidare i slutsekunderna i utslagsmatcherna och slingra sig vidare till final som hala, slippriga ålar. Jag vet inte hur de reagerar nu när de står inför en på papperet så lätt grupp.

Men sen, då: England.

De hade kunnat få Portugal, Frankrike, Elfenbenskusten eller Serbien i sin grupp, men de fick USA, Algeriet och Slovenien.

Jag såg tiotals engelska experter och gamla storspelare vrida sig ett helt varv i sina egna kalsonger i tv i går, de kunde knappt hålla sig allvarliga. De försökte varna för de andra lagen, men insåg givetvis att detta var Gud faders present till engelsk fotboll.

England tror att de kan vinna hela rubbet, och den här lottningen bör i alla fall garantera dem avancemang från gruppen. Fabio Capello (en annan italienare med tur) fick öppningsmatchen mot USA (den 12 juni) i Rustenburg, precis den ort England valt för hotell och träningscamp. Flyt.

Det är inte omöjligt att jag befinner mig i det engelska drevet om ett halvår för att följa äventyren under Capello. Jag kan tänka mig att åka på sydafrikansk buffelsafari med Mr Bison. Problemet är att det roliga kan ta slut lika tvärt som det gjorde under Sven-Göran Erikssons tid.

Nordkorea kanske vinner

Turlottningen i gruppen gör att engelsmännen ställs mot Tyskland, Ghana, Serbien eller Australien i åttondelen. Det kan bli goodbye redan där.

Går England ändå vidare kan de få Frankrike i kvarten. Eller, för att ta scenariot ännu längre, Brasilien i semin. Tjenare.

England, utan riktigt bra målvakt, bör alltså realistiskt sett vara chanslöst på VM-titeln i slutändan. Men å andra sidan vet vi inte det. Viktigast är att ha tur i grupplottningen – vilket kapten John Terry och kompani hade – och sen se vad som händer. Det är ju möjligt att England slipper möta nåt av de storlag jag räknat upp.

Annars pratar alla om Dödens Grupp, och den består den här gången av Brasilien, Elfenbenskusten, Portugal och Nordkorea (även om jag tror att Tyskland, Australien, Ghana och Serbien blir en lika grym rysare).

Vinnare där?

Tja, kanske Nordkorea.

Landets ledare Slim Chance Nill (förlåt, Kim Jong Il) har ju vägrat köpa tv-sändningarna och dessutom förbjudit den statliga televisionen att visa några efterhandsbilder. Såvida inte Nordkorea vinner VM-guldet.

Verkar som om Kim, den lille tyrannen, visste vad som väntade i lottningen.